Exponatul lunii august
Dimensiune font:
Până pe 31 august, în holul de primire al Muzeului „Poni-Cernătescu” poate fi admirată decoraţia conferită profesorului chimist Petru Poni, unul dintre puţinii români cărora le-a fost acordată o astfel de distincţie.
Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi a demarat începând cu luna iulie un proiect prin care bunurile patrimoniale cu valoare muzeistică deosebită şi reprezentative pentru istoria ştiinţei şi tehnicii sunt evidenţiate în timpul vizitelor. Exponatul lunii august, la Muzeul „Poni-Cernătescu”, parte a aceluiaşi Complex Muzeal, este Ordinul „Franz Joseph”, decoraţia însoţită de brevetul original fiind expuse în holul de primire al muzeului. „Fondat la 2 decembrie 1849 de către Franz Joseph, împăratul Austriei şi rege al Ungariei, Ordinul onorific eponim, ce includea iniţial patru şi ulterior cinci grade, era acordat pentru merite militare, dar şi civile - industrie, comerţ şi diplomaţie, cetăţenilor care au desfăşurat activităţi deosebite în folosul şi pentru prosperitatea Imperiului Austro-Ungar. Conferirea Ordinului nu implica atribute nobiliare sau onoruri ereditare subînţelese”, subliniază Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal. În astfel de condiţii, membrii Ordinului aveau acces la festivităţile Curţii Imperiale, fără a fi supuşi anchetelor prealabile privind nobleţea, acest fapt reprezentând o mare noutate în epocă.
Ordinul „Franz Joseph” în România
În anul 1903, Ordinul „Franz Joseph” – gradul Mare Cruce a fost conferit profesorului chimist Petru Poni, savantul fiind una dintre puţinele personalităţi din România cărora le-a fost acordată această distincţie. Realizată în atelierul Vinc Mayer's Söhne din Viena, decoraţia conţine două piese: o cruce, cu patru braţe, confecţionată din email roşu cu marginile aurite, şi o placă, în formă de stea cu opt ramuri. Pe aversul crucii este plasat un vultur bicefal cu aripile întinse, purtând câte o coroană pe fiecare cap, iar în ciocuri un lanţ de aur, ale cărui capete sunt reprezentate de două palme strânse. În partea de jos a lanţului este inscripţionată deviza împăratului Franz Joseph - Viribus Unitis („cu forţele unite”). De asemenea, pe pieptul acvilei, înconjurat de lanţ, este situat un medalion rotund, alb, din email, contur din aur şi cu iniţialele împăratului – „JF” – în centru. Acelaşi model de medalion, însă având inscripţionat anul „1849”, se regăseşte pe revers, în centrul crucii, deasupra acesteia aflându-se o coroană de aur decorată cu mici pietre semipreţioase verzi, albe şi roşii, precum şi cu motive florale. Decoraţia „Franz Joseph” este însoţită şi de brevetul original, ambele fiind expuse, în holul de primire al Muzeului „Poni-Cernătescu”, din str. Mihail Kogălniceanu Nr. 7 B, Iaşi, până la sfârşitul lunii august, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”. Andreea IGNEA
Citește și Invitație de a scrie istoria Iașului
* * *
Născut pe 4 ianuarie 1842, la Secăreşti-Cucuteni, judeţul Iaşi, cunoscutul savant român Petru Poni şi-a dedicat viaţa ştiinţei. El este considerat părintele chimiei minerale din ţara noastră, oferind cadrul ştiinţific pentru cercetarea petrolului românesc. În plus, contribuţiile la studiul mineralelor din Carpaţii Orientali, al apelor minerale, al zăcămintelor de sare i-au adus recunoaşterea la nivel internaţional. De asemenea, a efectuat primele observaţii meteorologice din Moldova, a elaborat primele manuale de fizică şi chimie în limba română şi a fost organizatorul primelor laboratoare de chimie, în scopul cercetării ştiinţifice. Prestigiosul savant Petru Poni s-a stins din viaţă pe 2 aprilie 1925, la Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau