Marele premiu al Târgului de Carte „Librex” 2016 a ajuns la Bucureşti
Dimensiune font:
Juriul format din scriitori şi critici ieşeni a apreciat că Grupul Editorial ART a avut, în acest an, cel mai valoros program editorial.
Cea de-a XXIV-a ediţie a Târgului de Carte „Librex” s-a încheiat ieri, după cinci zile în care cele mai noi apariţii ale editurilor din România şi Republica Moldova au fost în centrul atenţiei, la Iaşi, în Atrium Palas.
Având 160 de participanţi – edituri şi distribuitori de carte şi papetărie - , şi peste 300 de evenimente conexe, cea mai recentă ediţie „Librex” a atras şi de această dată un public numeros şi cu o medie de vârstă „de invidiat”: „Publicul a fost numeros, ca de fiecare dată la Iaşi. Ediţia aceasta a fost în creştere faţă de anul trecut, şi din perspectiva evenimentelor conexe, şi din cea a invitaţilor speciali. Pentru 2017, vom pregăti o serie de surprize, ţinând cont şi de sugestiile participanţilor din acest an, dar şi de faptul că Târgul de la Iaşi va rotunji un sfert de secol”, a spus Petru Radu, directorul „Sedcom Libris”, principalul organizator al Târgului.
Juriul din acest an i-a avut ca membri pe: Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Române Iaşi; Cassian Maria Spiridon, preşedinte al Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România; Florin Cîntic, director al Arhivelor Naţionale Iaşi; Valeriu Stancu, scriitor şi traducător; Traian Mocanu, profesor şi critic de artă, Petru Radu, preşedinte al Organizaţiei Patronale AGORA a Societăţilor pentru Difuzarea Tipăriturilor şi a altor Bunuri Culturale din România.
Marele premiu „Librex” pentru cel mai valoros program editorial a fost cucerit de Grupul Editorial ART Bucureşti, în timp ce Premiul „Best seller”, pentru cartea de cultură cu cel mai mare succes de librărie a revenit Editurii „Humanitas”, pentru volumul „Solenoid” de Mircea Cărtărescu.
Despre „Librex”, participanţii afirmă că este manifestarea la care se acordă cele mai multe premii: „Cartea pe suport audio, de pildă, este din ce în ce mai prezentă, aşa încât anul acesta avem un premiu pentru multimedia. Premiile care s-au adăugat de-a lungul anilor sunt în concordanţă cu realitatea târgului. La Iaşi, premiem doar ceea ce există în standuri, şi nu programe editoriale tipărite. Aşa încât, când spunem că această editură primeşte premiul pentru o anume carte, înseamnă că acea carte se află în raft”, a precizat criticul şi istoricul literar Ioan Holban, director al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi, preşedintele juriului „Librex”.
Astfel, Premiul „Multimedia” a fost acordat, ex-aequo (la egalitate), Editurii „Casa Radio”– Radio România şi Editurii „Humanitas Multimedia” Bucureşti.
Alte premii ale Târgului de Carte „Librex” 2016
Premiul „Ovidiu”, pentru editarea culturii clasice, ex-aequo:
- Editura Universităţii din Bucureşti
- Editura „Ratio et Revelatio” Oradea
Premiul „Socec”, pentru promovarea culturii române contemporane, ex-aequo:
- Editura „Cartea Românească” Bucureşti
- Editura EIKON Bucureşti
Premiul „Şaraga”, pentru cea mai importantă ediţie critică: Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pentru „Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688” (25 vol.)
Premiul „Otilia Cazimir”, pentru editarea de literatură pentru copii şi tineret, ex-aequo:
- Editura „Univers Enciclopedic Junior” Bucureşti
- Editurile „Gama” – „Gama Junior” Iaşi
Premiul „Theofil Simensky”, pentru editarea literaturii universale, ex-aequo:
- Editura „Polirom” Iaşi
- Grupul Editorial „Rao” Bucureşti.
Premiul „Laurenţiu Ulici”, pentru antologie literară: Editura „Nemira” Bucureşti pentru Seria „111 Cele mai frumoase poezii”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau