Mizele Aradului în competiţia pentru Capitală Europeană a Culturii 2021

default

Dimensiune font:

| 01-03-2015 21:00

Reprezentanţii Asociaţiei „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021“ au prezentat pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei principalele linii directoare pe care vor să-şi construiască strategia culturală * un element inedit în structura industriilor creative din această comunitate este reprezentat de arta vizuală * conceptul de candidatură pentru Arad va fi lansat în dezbatere publică pe 11 martie

Un alt oraş care şi-a anunţat intenţia de a intra în cursa pentru a obţine titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 este Arad. În acest moment reprezentanţii Asociaţiei „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021“ lucrează la conturarea strategiei culturale, după ce au întâmpinat probleme cu firma Addvances Strategic Solutions din Iaşi.

Criteriile care decid Capitala europeană a culturii în 2021

„Aradul lucrează la strategia sa culturală pentru perioada următoare. Din nefericire, avem o experienţă extrem de neplăcută cu o companie din Iaşi, care în anul 2014 a câştigat licitaţia publică privind realizarea strategiei culturale a municipiului până în anul 2030, dar în luna ianuarie a renunţat la contract şi s-a retras. Asta ne creează mari probleme şi am solicitat Primăriei Municipiului Arad să acţioneze în vederea reparării prejudiciul. Fiindcă, odată implicaţi în competiţia Capitală Europeană a Culturii, deserviciul care ni se face este foarte mare. Mi se pare de neconceput să permitem o astfel de atitudine şi să expunem eventual şi alte comunităţi unei experienţe negative similare“, a detaliat Andrei Ando, directorul Executiv al Asociaţiei „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021“.


Conceptul de candidatură va fi prezentat pe 11 martie
Acesta a menţionat că la nivelul judeţului există o strategie culturală care va fi extinsă în colaborare cu Centrul Cultural al Judeţului Arad şi Centrul Cultural al Municipiului. „Aradul lucrează pe baza unor strategii culturale încă din anul 2001, când administraţia locală a derulat un proiect vizând dezvoltarea capacităţilor manageriale, în colaborare cu parteneri canadieni. De atunci, am lucrat permanent cu consultanţi importanţi la nivel naţional şi european, pe baza unor planuri pe termen mediu“, a explicat directorul asociaţiei.

Andrei Ando a anunţat că până la mijlocul anului va fi finalizată strategia. Mai mult, până la data de 11 martie va fi prezentat conceptul de candidatură pentru CEAC 2021 și va fi lansat în dezbatere publică. Proiectul va fi susţinut şi la Bruxelles pe 24 aprilie, iar pe 9 mai va fi prezentat Comitetului Regiunilor.


Principalele obiective

Oficialii Asociaţiei Arad 2021 susţin că principalele trei obiective pe termen lung care vor fi incluse în strategia culturală fac referire la valorificarea resursei umane, derularea unor ample proiecte de mediu şi crearea unor landmarkuri pentru Arad, care să transforme oraşul dintr-o zonă de tranzit într-una de destinaţie. „Pe lângă crearea de noi landmarkuri, vizăm reconversia unor obiective din Arad, reabilitarea unor simboluri locale şi accelerarea pulsului cotidian, prin diversificarea ofertei culturale locale, cu implicarea partenerilor noştri externi. Ce ne propunem noi este crearea unui Arad al secolului XXII, integrat în spiritul european al inovaţiei conjugată cu educaţia şi al capitalizării diversităţii culturale din regiune“, a detaliat directorul Asociaţiei „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021“.

Apel la unitate în proiectul Iaşi Capitală Culturală Europeană în 2021 FOTO

Oficialii asociaţiei au mai punctat faptul că proiectul Aradului este euro-regional şi va angrena şi oraşe europene din proximitate. Totodată, oficialii administraţiei publice au transmis că principalele atuuri ale comunităţii sunt Cetatea Aradului, Mureşul şi multiculturalismul, elemente ce vor fi valorificate atât în strategia culturală, cât şi în dosarul de candidatură.


Teatru şi cinematografie experimentale
Un criteriu important de care se ţine cont în evaluarea dosarelor de candidatură vizează modul prin care sunt activate industriile creative prezente la nivelul comunităţii. „Avem Facultate de Design extrem de activă în peisajul citadin. Uniunea Artiştilor Plastici coagulează la Arad unii dintre cei mai apreciaţi specialişti la nivel naţional, şi există o generaţie tânără care caută să recupereze decalajul faţă de cei deja aflaţi în prim-plan. Aradul este, încă de la mijlocul deceniului al şaptelea al secolului trecut un important centru al cinematografiei experimentale şi punem mare preţ pe exponenţii artei vizuale. În segmentul teatrului, avem mai multe trupe de teatru tânăr, teatru experimental, teatru nou, care ne sunt partenere în proiect şi pe care le vedem într-o poziţie privilegiată în proiectul nostru. Avem un rezervor de oameni talentaţi, individualităţi remarcabile, active, care conferă Aradului dimensiunea de oraş cultural“, este de părere Andrei Ando.

Dosarul de candidatură al Aradului este pregătit de Asociaţia „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021“, care a luat fiinţă la 1 octombrie 2014. Colaborează cu Asociaţia şi Centrul Cultural al Municipiului Arad, care şi-a asumat segmentul organizării de evenimente. Preşedintele Asociaţiei este prof. Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene A.D. Xenopol şi fondatorul trupei de teatru francofon Amifran. Director executiv este prof. Andrei Ando, cadru universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad şi director al Centrului Media Regional West. Echipa executivă este formată din trei specialişti, cu experienţă anterioară relevantă în domeniile lor de activitate, respectiv scriere de proiecte, relaţii internaţionale şi comunicare.

„Aradul este un oraş care merită să fie în centrul atenţiei, un oraş cu spirit european, deschis şi receptiv la nou, cu cetăţeni activi şi interesaţi de proiectele pentru comunitate. Oraşul cunoaşte o componentă solidă de voluntariat, datorită nu numai ONG-urilor care activează la Arad, dar şi celor două universităţi şi colegiilor naţionale. Oraşul poartă amprenta culturii occidentale, atât la nivel de infrastructură, cât şi la nivelul mentalului colectiv“ - profesor Andrei Ando, directorul executiv al Asociaţiei „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021“


Data limită de depunere a dosarelor de candidatură este 10 octombrie 2015. Va urma perioada de jurizare, în cadrul a două întâlniri: cea de preselecţie, noiembrie-decembrie 2015, şi cea de selecţie finală, septembrie 2016. Până acum şi-au anunţat intenţia de a intra în competiţie 11 oraşe – Iaşi, Arad, Baia Mare, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş şi Timişoara.

 

Ziarul Evenimentul Regional al Moldovei va prezenta constant, în cadrul campaniei de informare privind competiţia pentru Capitală europeană a culturii 2021, cum se pregătesc şi celelalte oraşe pentru această competiţie. Din dorinţa de a transmite cât mai obiectiv stadiul pregătirilor din întreaga ţară am trimis o listă cu aceleaşi întrebări asociaţiilor şi fundaţiilor constituite şi în celelalte oraşe care şi-au anunţat intenţia de-a depune dosarele de candidatură pentru CEAC 2021.

FOTO Pregătiri pentru Capitală europeană a culturii în 2021 - CLUJ -NAPOCA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:58

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei