Palatul Culturii din Iaşi va fi redeschis pe 27 aprilie
Dimensiune font:
Redeschiderea pentru public a Palatului Culturii va avea loc pe 27 aprilie 2016, în această zi intrarea fiind liberă pentru toţi cei care vor dori să viziteze edificiul simbol al oraşului, anunţă reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.
Conform normelor de conservare, nu este posibilă instalarea imediată a expoziţiilor permanente în spaţiile proaspăt restaurate. Aşadar, într-o primă etapă, redeschiderea Palatului Culturii va fi urmată de itinerarea la Iaşi a unor expoziţii temporare. „Vom găzdui în perioada următoare câteva dintre expoziţiile foarte importante care circulă în ţară şi în străinătate, printre care «Aurul şi argintul României», o colecţie superbă, organizată de Muzeul Naţional de Istorie al României, care cuprinde obiecte de tezaur din colecţiile a numeroase muzee din ţară”, precizează Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului „Moldova”.
O a doua expoziţie care va putea fi vizitată în curând la Palatul Culturii este „Artă şi ceremonial la mesele regale”, organizată de Muzeul Naţional Peleş, care constituie o incursiune în viaţa cotidiană a Curţii Regale din România. Vor fi expuse colecţii de porţelanuri, tacâmuri din argint, pahare din cristal destinate meselor de la Curte, precum şi nume ale oaspeţilor invitaţi la dejunurile oficiale şi la seratele dansante, de-a lungul vremii.
În paralel cu astfel de evenimente, vor fi amenajate expoziţiile permanente ale celor patru muzee de talie naţională, care începând din anul 1955 îşi au sediul în Palatul Culturii:
- Muzeul de Artă, înfiinţat în 1860;
- Muzeul de Istorie a Moldovei, ale cărui începuturi coboară până la 1916;
- Muzeul Etnografic al Moldovei, ale cărui baze au fost puse în 1943;
- Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” al cărui prim nucleu a fost creat în 1955 şi al cărui nume este un omagiu adus omului de ştiinţă ieşean.
Tot în Palatul Culturii îşi are sediul şi Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, care are o prestigioasă activitate de peste 40 de ani.
Acestor obiective deja cunoscute publicului, li se adaugă, în urma lucrărilor de consolidare şi restaurare, noi spaţii de vizitare: zona Ceasului cu carillon din Turnul Central, zona serei de la etajul al II-lea, zona necropolei, la demisol, dar şi o cafenea, amenajată în spiritul muzeelor moderne. Tot printre noutăţile absolute, se numără şi lifturile, care vor facilita, în primul rând, accesul persoanelor cu dizabilităţi, iar curţile interioare vor deveni spaţii în care publicul se va putea bucura de spectacole de teatru şi concerte. Gina POPA
Construit între anii 1906 - 1925, Palatul Culturii şi-a redobândit strălucirea, graţie unui proces de restaurare derulat în perioada 2008 – 2016, în cadrul proiectului guvernamental „Reabilitarea monumentelor istorice din România” cu finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi implementat de Unitatea de Management a Proiectului din componenţa Ministerului Culturii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau