Poveste de iarnă pentru adulţi, în premieră la Naţionalul ieşean
Dimensiune font:
Doina Deleanu şi Adi Carauleanu, parteneri în viaţa de zi cu zi, dar şi pe scenă, în „Iarna dragostei noastre”, spectacol prin care regizorul Emil Gaju readuce în prim-plan „sentimente fără vârstă”.
Având la bază un text semnat Nadejda Ptuşkina, cel mai nou spectacol al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi este o poveste de dragoste, în viziunea regizorală a lui Emil Gaju. Scenografia este creată de Alina Dincă Puşcaşu, iar din distribuţie fac parte Mihaela Arsenescu Werner, Doina Deleanu, Adi Carauleanu şi Irina Răduţu Codreanu. Premiera va avea loc vineri, 27 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala Studio „Teofil Vâlcu”. „Eu spun poveşti pentru oameni mari. Acest spectacol este, de fapt, o frumoasă poveste de iarnă pentru adulţi. Încerc să le amintesc oamenilor că dragostea există, că speranţa trebuie neapărat să fie în sufletele noastre şi atunci marea minune ar putea să se întâmple, indiferent de vârstă. Dacă asta nu se întâmplă, înseamnă că am ratat viaţa!”, spune Emil Gaju, care montează pentru prima dată la Iaşi.
Actor de teatru şi film, regizor şi profesor, Emil Gaju face parte din trupa Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. A urmat cursurile Şcolii Superioare de Teatru „B.V. Sciukin” din Moscova, iar în 1999 - 2000 a fost stagiar şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti.
Spectacolul marchează şi un moment aniversar – împlinirea a 40 de ani de teatru ai actriţei Doina Deleanu. „Întâmplarea a făcut ca premiera acestui spectacol, în care personajele sunt la o anumită vârstă, să aibă loc acum. La fel ca în viaţă, după o anumită vârstă nu mai vrei să numeri anii. Acum 25 de ani mi se părea ciudat să aud că o mamă sau o bunică s-a îndrăgostit, acum realizez că sentimentele rămân aceleaşi, la toate vârstele”, a spus Doina Deleanu.
Născută pe 21 noiembrie 1954, la Timişoara, Doina Deleanu a fost, în perioada 1975 - 1980 angajata Teatrului „George Bacovia” din Bacău, iar din 1980 este actriţă a Teatrului Naţional Iaşi. De curând, a devenit doctor al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, cu teza „Personajul feminin de la Eros la Thanatos”. „Iaşii în carnaval” (regia Alexandru Dabija), „Pălăria florentină” (Silviu Purcărete), „Golem” (Alexander Hausvater), „Acasă, în miezul verii” (regia Claudiu Goga) sunt doar câteva dintre spectacolele recente din distribuţia cărora face parte.
„Eu sunt mama Doinei Deleanu şi în «Acasă în miezul verii», unde ne urâm cu multă insistenţă şi multă aplicaţie. Aici însă este vorba despre iubire, spectacolul acesta este o comedie lirică. De aici şi tragedia, pentru că trupul îmbătrâneşte, dar se pare că sufletul, niciodată”, apreciază Mihaela Arsenescu Werner.
Actriţa, care a suferit la sfârşitul lunii octombrie o fractură costală, jucând asistată de o echipă medicală, în „Vizita bătrânei doamnei”, la Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti, spune că se simte bine, deşi ia în continuare calmante. „Joc şi în acest spectacol, pentru că rolul nu mă solicită foarte tare din punct de vedere fizic. Şi pentru că nu mă pot lăsa!”, punctează, râzând, Mihaela Arsenescu Werner.
O a doua reprezentaţie a spectacolului „Iarna dragostei noastre” este programată pentru sâmbătă, 28 noiembrie. Gina POPA
„Am avut norocul să studiez teatru la Moscova, dar întotdeauna subliniez imediat că şi la Bucureşti, aşa încât am şansa să compar cele două şcoli şi să le combin, în ceea ce fac. Într-adevăr şcoala rusească insistă pe sentimente, pe profunzime, ceea ce nu înseamnă că şcoala românească le omite! În acest spectacol am avut marea bucurie de a lucra cu oameni talentaţi, care au materializat ideile peste aşteptările mele. Aşa s-a născut acest spectacol, care chiar cred că poate aduce bucurie, nu numai nouă, celor care l-am creat, ci şi celor care vin să-l vadă”, Emil Gaju, regizor.
Sursa foto: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau