Record de spectatori la deschiderea stagiunii Operei din Iaşi - GALERIE FOTO
Dimensiune font:
Cuvântul „grandios” s-a... lipit de evenimentele de la Opera Naţională Română Iaşi „ca marca de scrisoare”, iar spectatorii nu ratează nicio ocazie de a ieşi în stradă, să vadă „ce a mai făcut Rancea”. Beatrice Rancea este, de altfel, un manager tot mai popular, iar spectacolele instituţiei ieşene pe care o conduce din 2011, numără tot mai mulţi spectatori. Anul acesta, organizatorii estimează că au fost peste 10.000 de persoane în faţa Teatrului Naţional, la care se adaugă cei care au vizionat concertul transmis online, pe www.operaiasi.ro.
„Magia serii în sunet şi lumină” a ajuns în acest an la ediţia a IV-a. Pe 14 septembrie, Orchestra Operei Naţionale Române Iaşi, avându-l la pupitrul dirijoral pe Gabriel Bebeşelea, a început stagiunea 2014 – 2015 în forţă, cu un concert în aer liber, care a durat mai bine de două ore.
Invitaţi speciali au fost Elena Moşuc, soprana originară din Iaşi, care se bucură de succes pe marile scene europene și nu numai, şi Gonçalo Salgueiro, unul dintre cei mai cunoscuţi solişti de fado – un gen muzical urban foarte răspândit în Portugalia.
Cei doi muzicieni au fost protagoniştii unei premiere mondiale la Iaşi, în aprilie 2014, îmbinând genurile muzicale care i-au consacrat, într-un concert „Operfado”. Gonçalo Salgueiro are acum fani la Iaşi, iar aplauzele au demonstrat din plin acest lucru. Gonçalo Salgueiro este un „star fado” în Portugalia, apreciat pentru versatilitatea talentului său, dar şi pentru eleganţa prezenţei scenice. A realizat trei albume muzicale de gen: „No Tempo das Cerejas/ În anotimpul cireşelor” (CD, 2002); „Segue a Minha Voz / Urmează-mi glasul” (2006; CD reeditat în 2012); Gonçalo Salgueiro (CD şi DVD, 2009/2010).
Gonçalo Salgueiro - „urmaşul Amáliei Rodrigues”
Elena Moșuc - soprana ieșeană aclamată pe cele mai faimoase scene de operă
Fado este o muzică descrisă ca fiind „cântecul popular urban al Portugaliei”. Exprimă singurătatea, melancolia, dorul, chiar şi o viziune fatalistă asupra sorţii. Gen muzical interpretativ şi melodic, fado se presupune că a apărut în Lisabona la începutului secolului al XIX-lea. Astăzi este o marca a limbii şi culturii portugheze, adaugată în 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO.
La finalul concertului, invitaţilor speciali li s-au alăturat soliştii Operei, ovaționați de publicul „de acasă”. Nu au lipsit nici „tradiționalele” confetti, nici artificiile!
Pe 23 septembrie, Opera ieşeană va prezenta, în premieră, spectacolul „Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Şerban. La pupitrul dirijoral se va afla Vlad Iftinca, de la Metropolitan Opera New York. În distribuţie, publicul îi va regăsi pe Diana Țugui (Lucia), Adrian Mărcan, de la Opera Brașov (Enrico), Călin Brătescu, Germania (Edgardo), Andrei Apreotesei (Arturo, debut), Octavian Dumitru (Raimondo), Maria Macsim Nicoară (Alisa), Alexandru Savin (Normanno, debut) și alții.
Sursa foto: Opera Naţională Română Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau