Teodor Corban a adus la Iaşi un GOPO!
Dimensiune font:
Filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015, „Aferim!”, a cucerit 13 trofee la Gala Premiilor Gopo. Teodor Corban a adus la Iaşi statueta pentru Cel bun actor în rol principal, iar acum se pregăteşte pentru un nou rol pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”: „Un duşman al poporului” de Arthur Miller, în regia lui Claudiu Goga, va avea premiera pe 21 aprilie
Teodor Corban, actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi şi unul dintre cei mai cunoscuţi actori de film din România, a câştigat premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Costandin din filmul „Aferim!”.
Cu un scenariu scris la patru mâini, într-un „duplex” Bucureşti - Iaşi, de regizorul Radu Jude şi scriitorul Florin Lăzărescu, „Aferim!”a câştigat 13 statuete, în cadrul celei de a X-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată pe 28 martie, în Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Gala organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc recompensează cele mai importante realizări cinematografice româneşti din cursul anului precedent.
„Aferim!” a cucerit, de altfel, cele mai importante trofee ale ediţiei: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Radu Jude), Cel mai bun scenariu (Radu Jude şi Florin Lăzărescu), dar şi Premiul Publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015). Alte statuete au confirmat pentru: Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cele mai bune decoruri, Cele mai bune costume.
Tot pentru „Aferim!”, Alexandru Dabija, boier Iordache Cîndescu, şi-a adjudecat statueta Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar, iar Mihaela Sîrbu a câştigat al doilea trofeu Gopo din carieră, la categoria Cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru rolul Sultana.
Teodor Corban s-a aflat la cea de-a doua nominalizare la Premiile Gopo: „Este un lucru foarte frumos să primeşti premiu după o muncă grea, în timpul căreia nu visai recompense. Altfel, cu tot respectul pentru organizatori, cred că această Gală ţine mai mult de monden, pentru că industrie cinematografică nu avem, şi aici mă refer la cantitate, nu la calitate. Calitate este, dar filmele româneşti sunt puţine, cinematografele sunt puţine, publicul nu are unde să ne vadă. Avem o cinematografie sublimă, avem actori, avem regizori, dar nu ne cunoaşte lumea”, a spus Teodor Corban, pentru cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Sursa foto: www.premiilegopo.ro
Născut pe 28 aprilie 1957, la Iaşi, Teodor Corban a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu - Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a jucat pe scena Teatrului „V.I. Popa” din Bârlad, apoi la Teatrul Dramatic din Constanţa. Din 1989 este actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Publicul îl cunoaşte, de asemenea, ca actor de film, din producţii precum:
- Un etaj mai jos (2015) - Sandu Pătraşcu
- Betoniera (2013) - poliţist secţia 1
- O vară foarte instabilă (2013) - şeful
- Poziţia copilului (2013) - dl. Şerban
- După dealuri (2012) - inspectorul
- Bora Bora (2011) - inspectorul
- De azi înainte (2011) - Constantin
- Portretul luptătorului la tinereţe (2010) - Maior Teodor
- Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa! (2009) - Primarul
- Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber (2009) - Primarul
- Francesca (2009) - Ion
- The Yellow Smiley Face / Faţa galbenă care râde (2008) - Florin Popescu
- 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) - Receptioner Unirea
- California Dreamin' (nesfârşit) (2007) - secretarul de stat
- A fost sau n-a fost? (2006) - Virgil Jderescu
- Lombarzilor 8 (2006) - inginerul constructor Vasile Matei.
Pe scena Teatrului Naţional Iaşi, Teodor Corban joacă în această stagiune, în spectacolele: „Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts şi „Vizita bătrânei doamne”, de Friedrich Dürrenmatt, ambele în regia lui Claudiu Goga, precum şi „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, regia: Mircea Cornişteanu. De asemenea, face parte din distribuţia unor spectacole aflate în pregătire, pe scena ieşeană: „Un duşman al poporului” de Arthur Miller (regia: Claudiu Goga, decor/video: Andu Dumitrescu, costume: Lia Dogaru), premiera fiind aşteptată pe 21 aprilie, şi „Cafeneaua”, de Carlo Goldoni (regia: Silviu Purcărete, scenografia: Dragoş Buhagiar).
Gina POPA
Sursa foto: facebook.com/ Aferim
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau