Fenomenul Cicoarei

default

Dimensiune font:

| 03-08-2016 05:35

Evoluţia anarhică din mahalaua Cicoarei se apropie de final * sute de nomazi au construit timp de 20 de ani şesul Bahliului, fără nicio autorizaţie * după două decenii de somn, autorităţile locale sunt hotărâte să bage din nou buldozerele în sutele de magherniţe din zona Cicoarei * deşi aveau dispoziţie să facă ordine pe linie de legalitate a construcţiilor şi evidenţă a populaţiei, poliţiştii locali îşi ascund incompetenţa în spatele unor proceduri sau persoane abilitate * cu toate acestea, există o entitate care de 15 ani încoace încearcă să salveze copiii din Cicoarei din braţele lungi ale promiscuităţii şi analfabetismului

 În marea de verdeaţă a şesului ce se întinde de-a lungul şi de-a latul Bahluiului, o buburuză cu două picioare trebăluieşte de zor la un fel de şopron. E singur pe întregul câmp, precum nomazii în pusta mongolă, care a văzut în acest câmp un veritabil loc de popas. E un om al străzii, transformat, brusc, într-un om al şesului. Este de ajuns un simplu material de presă despre povestea individului, ca exemplul acestuia să fie urmat, în anul de graţie 1998, de alţi zeci de indivizi sau familii aflate în marea migrare prin Moldova, care găsesc în această zonă nu numai un loc prielnic pentru construirea unui adăpost pe un teren al nimănui, dar şi un loc departe de ochiul „vigilent” al organelor de ordine. Ca o ironie, comunitatea de barăci, bordeie şi magherniţe îşi capătă rapid denumirea de Dallas şi intră şi în atenţia autorităţilor locale care, de abia peste doi ani demarează o primă şi ultimă acţiune în zonă. Într-o dimineaţă de septembrie, buldozerele Citadin intră, fără să opună cineva rezistenţă, în conglomeratul de tablă, chirpici, sârme şi placaje, şi nivelează întreg terenul ocupat de aceşti nomazi. După cum se va dovedi, această acţiune comandată de primarul de atunci al Iaşului, Constantin Simirad, nu a fost decât una de imagine, căci populaţia nomadă îşi reconstruieşte repede magherniţele în câmpul Bahluiului, ca un steag al biruinţei în faţa unei autorităţi prea slabe.
Şesul Bahluiului, cucerit de nomazi
Pe drept cuvânt, se poate spune că şesul Bahluiului sau zona Cicoarei, aparţine populaţiei nomade, o zonă scăpată din mâini de autorităţi. Pe parcursul a mai bine de 14 ani, nicio casă dintre cele construite ilegal nu a fost demolată, nici un organism de mediu, de urbanism, sanitar sau din educaţie nu a zdruncinat tihna sălbatică a mahalalei. Fenomenul Cicoarei a fost analizat doar din birourile Palatului Roznovanu, precum un ciumat asupra căruia s-au avansat predicţii. Practic, administraţia nu a tratat situaţia de acolo ca un fenomen social scăpat de sub control, ci sub aspectul potenţialului economic şi urbanistic pe care îl poate oferi zona, în condiţiile unei explozii pe piaţa imobiliară. Sub acest aspect, autorităţile locale au prins pentru prima oară zona Cicoarei într-un al 6-alea mare Plan Urbanistic Zonal ce urmează să fie tratat cu atenţie în marele şi demult nefinalizatul Plan Urbanistic General al Iaşului.
Intenţii bune, demersuri ioc!
Practic, prin acest PUZ i se recunoaşte Cicoarei, pentru prima oară în mod oficial, un statut urban, urmând a fi tratată ca un cartier de sine stătător, alături de Viticultori, în care autorităţile locale îşi propun să reconfigureze infrastructura rutieră şi să construiască zone de agrement. Un alt aspect important pe care s-a pus accentul este fluidizarea traficului prin prinderea zonei într-un amplu circuit rutier menit să decongestioneze traficul din partea de sud a Iaşului, respectiv Nicolina -Podu Roş, şi să-l scoată afară din oraş prin Cicoarei-Dacia. La acest moment, podurile sunt la nivel de documentaţii. În urmă cu 3 ani de zile, primăria lansa, la nivel declarativ, ideea unui mare campus social în zona Cicoarei, de 550 de locuinţe sociale. Potrivit dorinţei administraţiei, căci proiect nu a fost niciodată, campusul ar fi urmat să fie construit pe un teren situat în intravilanul municipiului Iaşi, în suprafaţă de vreo 30.000 de metri pătraţi. „Prin proiect ne propunem să construim în zona răului Bahlui aproximativ 550 de locuinţe şi asigurarea zonei din punct de vedere tehnico-edilitar, inclusiv racordurile de apă-canal, încălzire, electricitate, gaze naturale, alei pietonale, parcări, teren de sport, locuri de joacă pentru copii, spaţii verzi sau mobilier stradal. Totodată, intenţionăm să construim în incinta campusului o cantină socială, un pavilion administrativ care să cuprindă un cabinet medical, un spaţiu comercial, un spaţiu pentru Poliţia Locală, un centru de informare pentru cetăţeni, un spaţiu pentru 100 de copii care să beneficieze de condiţii specifice unei creşe şi o grădiniţă pentru alţi 100 de copii”, declara, pe atunci, viceprimarul Mihai Chirica. La acest moment, ideea avansată în 2013 nu se regăseşte nici măcar la nivelul unui proiect în rezervă.
Poliţiştii locali fug ca soarecii de zona Cicoarei
Mai nou, în urma unei analize a situaţiei socio-economice a populaţiei din zona Cicoarei, primarul Mihai Chirica a emis o dispoziţie prin care se deleagă Poliţiei Locale Iaşi şi serviciilor publice locale obligaţia de a întreprinde măsuri de intervenţie publică în scopul „creării şi asigurării climatului de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică în cartierul respectiv”. La trei săptămâni de la demararea acestor acţiuni, Poliţia Locală Iaşi nu a întreprins nicio măsură. Contactată telefonic, Mihaela Tulică, şefa Serviciului Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale Iaşi, a refuzat să stea de vorbă cu reporterii „Evenimentul regional al Moldovei”. Potrivit dispoziţiei emise de edilul Iaşului, poliţiştii locali ar trebui să înfiinţeze în zona Cicoarei un post fix şi să mobilizeze un echipaj de patrulare, să identifice problemele de ordin comunitar şi să aplice măsuri de intervenţie în zonă, să verifice persoanele de acolo pe linia evidenţei populaţiei, precum şi pe evidenţa şi legalitatea construcţiilor. „Nu putem face publice acţiunile noastre acolo. Primăria este cea care poate da relaţii”, a spus Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.
De 15 ani în slujba copiilor din mahalaua Cicoarei
Din fericire, impasibilitatea autorităţii publice locale a fost suplinită de mai bine de 15 ani de diferite ONG-uri din Iaşi. Cum fiecare sector are însă uscăciunile lui, şi aici au existat persoane care, sub nobilul scop al asistenţei sociale, au încercat să obţină beneficii nemeritate, chiar şi numai de imagine. Aşa se face că un ONG obscur, condus de Margareta Herţanu, fosta consilieră a Prefecturii pe problemele rromilor, a aruncat în spaţiul public tot felul de minciuni referitoare la anumite studii sociologice care au încununat o muncă asiduă în zona Cicoarei. În momentul în care Primăria şi presa i-au solicitat date relevante despre situaţia din Cicoarei, Margareta Herţanu nu a mai răspuns la telefon, ascunzându-se în spatele unei tăceri mormântale. În schimb, un exemplu de bune practici pe acea zonă ne-a fost oferit de Asociaţia Salvaţi Copiii care, de aproximativ 15 ani, desfăşoară activităţi de integrare socială şi educaţională ce au ca grup ţintă copiii şi familiile acestora ce locuiesc în zona Cicoarei. Astfel, începând cu 2004, a fost înfiinţat un Centru Educaţional pentru recuperarea psiho-socia-educaţională a copiilor aflaţi în dificultate din această zonă. Ulterior, începând cu anul 2006, pentru eficientizarea intervenţiei, a fost dezvoltată o metodologie de lucru direct în comunitate, cuprinsă sub numele Şcoala Mobilă. „În aceşti 12 ani de activitate am reuşit să integrăm sau să reintegrăm şcolar câte 15 copii pe an, să întocmim acte de identitate, inclusiv înregistrări tardive ale naşterilor, pentru cel puţin 30 de beneficiari, să testăm pentru TBC peste 50 de persoane care locuiesc în zonă, să organizăm zilnic activităţi de recuperare şcolară de care au beneficiat în total aproximativ 350-400 de copii. Totodată, am organizat sesiuni de educaţie parentală pentru părinţii copiilor implicaţi în programele noastre, am înscris la medicul de familie 15 familii care nu beneficiau de aceste servicii, am facilitat accesul la servicii medicale - control stomatologic, control oftalmologic sau control general, pentru cel puţin 100 de copii, am organizat grădiniţe estivale şi am sprijinit material copiii cu rechizite, alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte”, a declarat Andrei Crăciun, coordonator al proiectului Şcolii Mobile. Actualmente, în activităţile desfăşurate în cadrul Centrului de Educaţie Incluzivă şi cele desfăşurate cu Şcoala Mobilă sunt implicaţi aproximativ 120 de copii aflaţi în dificultate din zonă.
„Pe Cicoarei nu există altă soluţie decât demolarea”
Potrivit datelor furnizate de municipalitatea ieşeană, în zona Cicoarei sunt peste 900 de persoane care trăiesc din ce le oferă containerele, căci în cazul lor nu se poate vorbi nici de cele mai elementare asigurări sociale, în condiţiile în care, atât adulţi cât şi copii, nu deţin acte de identitate. „Zeci de persoane vin din localităţile învecinate sau pleacă din interiorul familiilor care s-au alipit acelei zone de-a lungul timpului, construiesc peste noapte tot felul de construcţii, iar apoi nasc copii care nu sunt înregistraţi... Noi trebuie să-i scoatem de acolo, dar după ce-i vom caza în construcţii făcute de către noi, racordate la utilităţi, care să aducă şi un ansamblu funcţional pe lângă ei, unde să aibă şi şcoală şi grădiniţă, şi dispensar şi secţie de poliţie”, a declarat Mihai Chirica. Declaraţiile cel puţin hazardante ale edilului, contravin prevederilor legii, în condiţiile în care această categorie de contravenienţi nu ar fi îndreptăţită să primească nici măcar locuinţe de necesitate, în urma unei eventuale demolări, cu atât mai mult locuinţe sociale, a căror repartiţie este reglementată prin lege. Dacă la nivel declarativ executivul Primăriei încearcă să nu tulbure apele pe şesul Bahluiului, soluţia legală şi corectă ce se impune a fi implementată pe Cicoarei este cea exprimară de viceprimarul Gabriel Harabagiu. „Acolo nu există altă soluţie decât demolarea. Vom identifica toate construcţiile ilegale şi apoi le vom demola”, a anunţat edilul. Dacă se vor adeveri cele spuse de viceprimarul Iaşului, fenomenul Cicoarei nu se va mai regăsi decât pe nişte pagini îngălbenite de ziar, iar administraţia viitoare îl va putea eticheta mândră cu... „a fost odată”. Nelu PĂUNESCU

* * *

Acolo nu există altă soluţie decât demolarea” – Gabriel Harabagiu, viceprimar

* * *
Trebuie să-i scoatem de acolo, dar după ce-i vom caza în construcţii făcute de către noi, racordate la utilităţi” – Mihai Chirica, primarul Iaşului

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei