Idile care au schimbat cursul istoriei
Dimensiune font:
Izvorâte din prea multă dezinvoltură şi presărate adesea cu multă iresponsabilitate din partea protagoniştilor, idilele persoanelor publice au reuşit de-a lungul timpului să pună capăt unor cariere politice promiţătoare * vârâţi în adevărate scandaluri sexuale de nivel internaţional, unii politicieni au ales să folosească imaginea de demnitar fustangiu pentru creionarea unui brand politic, alţii şi-au recunoscut vina în speranţa că vor fi iertaţi, însă indiferent de tactica aplicată, toţi au fost obligaşi să facă un pas în spate de pe scena politică
De-a lungul timpul s-a dovedit că oamenii au un apetit dezvoltat pentru picanterii, cu atât mai mult cu cât protagoniştii acestora joacă un rol important în societate, fiind de cele mai multe ori persoane publice. Un lucru care deosebeşte un scandal de altul ţine însă de modul în care este gestionată situaţia de criză, dar şi de trăsăturile naţiunii în mijlocul căreia apare starea de conflict. Pornind de la ideea că nu există pădure fără uscături, aducem în discuţie trei scandaluri sexuale care au zguduit lumea.
Dominique Strauss- Kahn, este o personalitate emblematică a Franţei, silită să dispară de pe scena politică după a fost acuzat de viol.
Trebuie ţinut cont că acesta era, în anul 2012, la bursa pariurilor printre cei care puteau fi unul din candidaţii socialiştilor la preşedinţia Franţei. Aflându-se deja într-o poziţie importantă, şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), cu o viziune de ansamblu asupra Europei şi a politicilor europene, acesta a fost aspru sancţionat de francezi imediat ce în spaţiul public au pătruns informaţii cu privire la acuzaţiile de viol lansate la adresa acestuia. „Uneori, lucrurile de felul acesta izbucnesc neaşteptat, dar foarte important este modul în care acţionează sistemul politic la aceste situaţii. Valori importante precum cinste, corectitudine, moralitate sunt fundamentale pentru viaţa politică şi atunci când sunt încălcate, societatea civilă le sancţionează aspru, adesea mai mult decât în cazurile de corupţie”, explică prof. univ. dr. George Poede, prodecan al Facultăţii de Filozofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, evidenţiind că fiecare societate reacţionează distinct la astfel de situaţii.
Chiulangiii din Consiliul Judeţean Iaşi
Decăderea lui Strauss-Kahn în ochii electoratului a fost inevitabilă, având în vedere şi modul în care s-a derulat întregul scandal. Acesta a fost arestat la New York, lucru care a grăbit retragerea sa din poziţia pe care o deţinea la FMI, dispărând totodată şi ideea unei candidaturi, acesta fiind înlocuit de François Hollande, un coleg mai puţin carismatic şi popular, dar cu imaginea nepătată.
Sunt italienii mai permisivi?
Un alt actor al scenei politice ajuns adesea în ridicol din cauza relaţiilor nepotrivite este Silvio Berlusconi, apogeul scandalurilor de acest fel fiind atins în momentul în care italianul a fost acuzat că ar fi întreţinut relaţii cu minore. „În urma acestui scandal, profilul său politic a fost vizibil degradat, având în vedere că vorbim totuşi despre o Italie în care avem forţe conservatoare, forţe catolice, unde familia şi relaţiile dintre oameni sunt extrem de importante”, explică decanul George Poede. Potrivit specialiştilor în comunicare, Berlusconi a îmbrăcat haina de om al poporului, angajaţii din spatele brandului său politic punând accent pe autenticitate şi competenţă, nefiind posibilă crearea unei imagini care să evidenţieze integritatea acestuia, din cauza numărul mare de scandaluri din spaţiul semi-privat al liderului.
Tăcerea primei doamne
Deşi în spaţiul public au pătruns adesea picanterii din viaţa unor demnitari, cel mai sonor scandal sexual rămâne cel a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, care a recunoscut faptul că a fost implicat într-o relaţie amoroasă cu Monica Lewinsky, o stagiară la Casa Albă. Deşi este cert că americanii nu au uitat acest moment de cumpănă în ceea ce priveşte imaginea unui preşedinte, norocul lui Clinton a ţinut de faptul că oamenii care i-au construit brandul politic nu s-au bazat neapărat pe valorile familiale, axându-se în schimb pe imaginea unui lider carismatic. Un alt aspect salvator al reputaţiei preşedintelui este strâns legat de impactul pe care l-a avut activitatea sa politică în raport cu celelalte puteri ale lumii. „Consider că americanii, atunci când l-au sancţionat pentru relaţia nepotrivită, au ţinut cont de rolul important pe care acesta l-a jucat în politica mondială prin viziunea sa, de rolul pe care l-a avut în negocierea rachetelor intercontinentale cu Boris Elţin (preşedinte al Rusiei-n.r.), cât şi de importanţa sa în relaţiile americano-europene. Cu toate acestea, în urma scandalului a trebui să se retragă, deşi soţia sa l-a înţeles şi a încercat să explice cauzele care au dus la acea situaţie!”, explică prof. univ. dr. George Poede.
Deşi uneori picanteriile din spaţiul intim al politicienilor se transformă într-un adevărat „călcâi al lui Ahile”, imediat ce aceştia urcă pe scara ierarhică, este de remarcat faptul că Bill Clinton şi-a încheiat mandatul chiar dacă recunoscuse relaţia nepotrivită cu Monica Lewinsky, rămânând destul de popular în rândul americanilor pentru că indicatorii macroeconomici ai ţării, de la acea vreme, erau pozitivi, situaţia ce se reflecta în nivelul de trai al oamenilor, aceştia îndurând mai uşor zvonurile vis-a-vis de aspectele personale din viaţa demnitarilor.
Aşa cum am precizat anterior, gestionarea scandalului sexual în care a fost implicat preşedintele american Bill Clinton a fost strâns legată de poziţia pe care prima doamnă a adoptat-o, raportându-se la incidentul nefast care avea să-i schimbe total cariera soţului său. „Deşi în cazul preşedintelui Americii ne aflăm în una din puţinele situaţii în care primul om în stat este pus sub acuzare, fiind vorba despre procedura de infrigement, în care a trebuie să explice foarte clar dacă se consideră vinovat sau nu pentru lucrurile pe care le-a făcut, impactul acestui scandal a fost diminuat de atitudinea devotată a primei doamne, care a arătat că-şi sprijină soţul, aceasta nelăsând să-i scape nicio reacţie nepotrivită”, apreciază George Poede, reacţia primei doamne Hillary Clinton.
În afara ieşirilor publice, reduse ca număr, pe care doamna de la Casa Albă le-a avut în momentul scandalului cu iz sexual, aceasta a ales să joace cartea tăcerii şi în biografia sa, unde cataloghează idila soţului cu Monica Lewinsky ca fiind doar un moment neplăcut, care se întâmplă în viaţa multor femei, precizând că aceste chestiuni de familie ajung să fie negociabile. Deşi este clar că în spatele acestor raţionamente au stat echipe specializate de comunicare, delicateţea cu care Hillary Clinton a rămas alături de soţul infidel a făcut ca scăparea acestuia să fie trecută mai uşor cu vederea de către americani.
Concluzionând, putem afirma că escapadele şi picanteriile oamenilor politici sunt sancţionate diferit, în funcţie de principiile fundamentale pe care societatea în cauză îşi clădeşte istoria şi existenţa, ţinând totodată cont şi de reuşitele pe care demnitarul imoral le-a bifat de-a lungul carierei sale.
* * *
„Europa este diversă în ceea ce înseamnă cultura politică şi permisivitatea. Găsim foarte multe expresii de fel Poţi să-ţi bagi mâna, dar nu până la cot sau Este imposibil să umbli cu miere fără să te lingi pe degete, lucru care arată că o parte a unei naţiuni nu consideră că a fi corupt în spaţiul public este a atât de important. De aceea un fapt de corupţie este mai puţin frapant pentru viaţa politică, decât un caz în care un demnitar este acuzat de o faptă care vine în contradicţie gravă cu valorile morale”- prof. univ. dr. George Poede, prodecan al Facultăţii de Filozofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”
* * *
„Uneori, lucrurile de felul acesta izbucnesc neaşteptat, dar foarte important este modul în care acţionează sistemul politic la aceste situaţii. Valori importante precum cinste, corectitudine, moralitate sunt fundamentale pentru viaţa politică şi atunci când sunt încălcate, societatea civilă le sancţionează aspru, adesea mai mult decât în cazurile de corupţie”- prof. univ.dr. George Poede, prodecan al Facultăţii de Filozofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”
Anca BURNICHE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau