În doar 2 ani au dispărut peste 4.700 hectare de păduri

default

Dimensiune font:

| 11-01-2017 05:45

Suprafaţa forestieră în judeţul Iaşi a avut un declin constant în ultimii ani, făcând excepţie eforturile din 2015, însă tot în acelaşi an s-a tăiat de trei ori mai mult decât s-a plantat * judeţul Iaşi este codaş în zona de Nord-Est ca suprafaţă de pădure, iar turismul, urbanizarea şi tăierile ilegale sunt printre principalii factori care pun în pericol fondul forestier şi pentru care autorităţile nu au un plan concret de combatere * în ultimii doi ani, în judeţ are loc cel puţin o tăiere ilegală, fiind însă cu mult sub media naţională şi cea regională, capitol la conduc detaşat judeţele Botoşani, Neamţ şi Bacău * nici radarul pădurilor nu dă roade la Iaşi, unde s-au înregistrat apeluri sub media pe ţară * tăierile ilegale s-au lăsat cu dosare penale la Iaşi, după ce mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată în cursul anului trecut


Potrivit unui raport recent al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi, începând din anul 2011, evoluţia fondului forestier a fost în continuă scădere, ajungând în 2014 la un record negativ cu o suprafaţă de doar 97.55 mii hectare în tot judeţul. Abia în 2015 s-au demarat lucrări însemnate de împădurire, când suprafaţa fondului forestier s-a ridicat la 97.80 mii hectare. Ca o comparaţie cu judeţele Regiunii de Nord-Est, în 2015, judeţul Suceava avea 437,5 mii hectare de păduri, judeţul Bacău - 269,9 mii hectare, judeţul Neamţ - 261,8 mii hectare, judeţul Vaslui – 72,4 mii hectare şi judeţul Botoşani, 57 mii hectare. Asta situează judeţul Iaşi printre codaşele din zona de Nord-Est la suprafaţa forestieră totală. Revenind la împăduririle din 2015, cifrele în judeţul Iaşi arătau astfel: 286 hectare regenerare naturală, 270 hectare plantări în fond forestier şi 43 hectare plantări în afara fondului forestier. În total, 599 hectare. Doar că, în 2015, tăierile au fost de trei ori mai mari decât toată suprafaţa plantată sau regenerată în acelaşi an.

Potrivit documentului APM Iaşi, în 2015 s-au făcut tăieri pe o suprafaţă totală de 1.656 hectare, din care 988 hectare au fost tăieri progresive, 155 tăieri rase, 132 hectare tăieri de regenerare în crâng, 269 hectare tăieri de conservare, 95 hectare tăieri grădinărite şi 17 hectare tăieri succesive. „Printre presiunile antropice se numără turismul în forme dezorganizate, acţiuni ilegale de tăiere de arbori, urbanizarea discontinuă şi păşunatul”, se arată în raport. În ultimii ani, recordul de tăieri s-a înregistrat în perioada 2013-2014, când în judeţul Iaşi au fost rase peste 4.700 hectare de păduri, cele mai multe fiind tăieri progresive. Doar că acestea sunt cifrele oficiale, mai ales că toate tăierile menţionate au avut ca rol principal tratamentul pădurilor şi nu defrişări ilegale, a căror statistică este o necunoscută pentru autorităţi.

 

Peste 400 de tăieri ilegale într-un an

 

În fiecare zi, în judeţul Iaşi are loc cel puţin o tăiere ilegală de arbori, arată raportul anual al Fundaţiei Greenpeace, un aspect nu foarte îngrijorător, având în vedere că media naţională este de 96 cazuri pe zi. Potrivit specialiştilor, în 2015 au fost semnalate 405 cazuri de tăieri ilegale în tot judeţul Iaşi. La acest capitol, judeţul Iaşi stă mult mai bine decât Suceava (1.616 cazuri de tăieri ilegale), Bacău (1.882 cazuri) sau Neamţ (1.249 cazuri). Doar că suprafaţa pădurilor în judeţele vecine este trei-patru ori mai mare, de unde rezultă şi numărul crescut de infracţiuni în domeniul forestier.

De altfel, judeţele Bacău şi Suceava întregesc podiumul pe ţară la tăieri ilegale şi sancţiuni record pentru infracţiuni forestiere. „În ceea ce priveşte gravitatea faptelor, din totalul cazurilor de tăieri ilegale înregistrate la nivel naţional în anul 2015, 32% dintre acestea au fost încadrate ca infracţiuni pentru care au fost întocmite dosare penale, în timp ce 68% au reprezentat contravenţii, pentru care s-au aplicat sancţiuni în valoare totală de 29.673.250 lei. Din cele 11.060 de infracţiuni la nivel naţional, cele mai multe s-au înregistrat în judeţele: Bacău – 697 de infracţiuni, Argeş – 691 de infracţiuni şi Gorj – 676. Primele 3 judeţe după numărul de infracţiuni (Bacău, Argeş şi Gorj) totalizează 18,66% din numărul de infracţiuni înregistrate la nivel naţional în cursul anului 2015”, spun reprezentanţii Greenpeace. La acelaşi capitol, Suceava s-a plasat pe locul 6 în ţară, ca număr de infracţiuni constatate, iar sancţiunile s-au ridicat la 1,7 milioane lei.

 

Tăietorii ilegali fentează „Radarul pădurilor”

 

Ineficienţa „Radarului pădurilor” a fost semnalată în nenumărate rânduri în cursul anului trecut de utilizatorii noii aplicaţii de depistare şi sesizare a infracţiunilor din domeniul forestier. Aceştia spun că, în anumite situaţii, dacă nu există semnal, transportul apare ca nefiind înregistrat. În 2015, în judeţul Iaşi s-au trimis 264 de sesizări prin apelul de urgenţă 112, din care 46 de cazuri au fost depistate ca nefiind înregistrate în sistem. Comparativ cu judeţele vecine, în Suceava s-au înregistrat 837 apeluri din care 224 s-au confirmat, 480 apeluri la Neamţ, din care 95 confirmate, 403 la Bacău, din care 108 confirmate, 82 apeluri la Vaslui, din care 14 confirmate şi 66 la Botoşani, din care 14 confirmate.

„Legalitatea oricărui transport de material lemnos poate fi verificată de orice persoană, printr-un apel la 112. În cursul anului 2015, au fost efectuate 19.946 de apeluri la numărul de urgenţă 112 pentru a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos. Dintre aceste transporturi, 3.388 (16,99%) nu erau înregistrare în baza de date a sistemului de prevenire a tăierilor ilegale (SUMAL), conform prevederilor legale”, arată reprezentanţii Greenpeace.

 

Tunurile celebre de la Hârlău şi Ţibana

 

În 2015, autorităţile au descoperit unul din cele mai mari tunuri în domeniul forestier, după descinderile din localitatea Vadu Vejei, comuna Ţibana. În luna martie a anului trecut, 14 din cei 27 de inculpaţi în dosarul tăierilor ilegale de arbori au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv. Tăierile ilegale au avut loc într-o pădure privată din localitate şi, mai mult, inculpaţii au oferit şi informaţii false anchetatorilor. Potrivit rechizitoriului, aceştia au tăiat 1.037 arbori de pe o suprafaţă de 22,4 hectare, cu un prejudiciu de peste 58.000 lei. Potrivit inventarului Gărzii Forestiere Suceava, pe suprafaţa respectivă, în 2015 şi 2016 s-a constatat şi tăierea a peste 24.000 de cioate, cu un volum de 1.500 metri cubi de material lemnos. O altă situaţie de-a dreptul halucinantă s-a lăsat cu anchetarea lui Constantin Cernescu, fostul primar din Hârlău, Florin Ţăpuşă, fostul viceprimar alături directorul Ocolului Silvic şi şeful Poliţiei din Hârlău, judecaţi pentru fapte de corupţie sau asimilate celor de corupţie. Pe lângă alte nereguli, procurorii au notat că, în perioada septembrie 2014 – decembrie 2015, s-a dispus eliberarea diferitelor cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. Printre beneficiarii acestor „reduceri” se număra fostul primar şi şeful Poliţiei din Hârlău. În plus, inculpaţii au confiscat o cantitate de material lemnos de la o persoană care nu avea documente justificative, provocând un prejudiciu de în valoare de 15.228 lei Direcţiei Silvice Iaşi.

 

Ilegalităţi identificate prin satelit

 

Zeci de exploatări fără autorizaţie sunt înregistrate lunar în judeţul Iaşi. Asta arată una dintre cele mai ample aplicaţii dezvoltate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru transparentizarea activităţii de exploatare de masă lemnoasă din România. Totodată, portalul identifică în timp real tăierile ilegale şi alertele cu mare acurateţe. Ceea ce poate identifica portalul inspectorulpădurii.ro este dacă actul de punere în valoare are sau nu autorizaţie de exploatare. La această dată, cele mai multe cazuri de lipsă a autorizaţiei de exploatare se află în zona Ocolului Silvic Ciurea, cu nu mai puţin de 80 de situaţii. La fel şi în zona Ocolului Silvic Podul Iloaiei, cu 70 de cazuri fără autorizaţie de exploatare, iar în zona Ocolului Silvic Iaşi, în jur de 20 de cazuri în care există act de punere în valoare dar fără autorizaţie de exploatare. În privinţa avizelor de transport, în judeţul Iaşi circulau ieri, spre exemplu, 15 transporturi de masă lemnoasă autorizate. Actele de punere în valoare provin de la marcările de arbori care se desfăşoară pe tot parcursul anului, cu ajutorul unor dispozitive mobile. În momentul marcărilor se culeg şi coordonatele GPS ale arborilor propuşi spre exploatare. Aceste puncte formează pe hartă o zona care primeşte un număr şi formează un APV (act de punere în valoare). Ulterior, acest APV este vândut şi, atunci când se începe exploatarea, primeşte autorizaţia de exploatare şi începe să fie fizic exploatat. După ce este în exploatare, din acel APV, se începe transportul. Fiecare transport trebuie să obţină, înainte de a pleca de la locul de încărcare, un cod unic. Acest cod se obţine doar după ce s-au introdus informaţiile despre transport, inclusiv locaţia de unde s-a cerut codul”, explică dezvoltatorii aplicaţiei. 

 

Situaţia fondului forestier în Regiunea Nord-Est

Iaşi – 97,80 mii hectare

Suceava - 437,5 mii hectare

Bacău - 269,9 mii hectare

Neamţ - 261,8 mii hectare

Vaslui – 72,4 mii hectare

Botoşani, 57 mii hectare

 

Relatări de coşmar din „vagonul pinguinilor”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei