Piatra Neamţ, oraşul „deştept“ al Moldovei FOTO
Dimensiune font:
Municipalitatea doreşte ca localitatea să devină un Smart City până în 2020 * conceptul presupune o serie de investiţii în noile tehnologii, în echipamente digitale, în educaţie, turism şi managementul deşeurilor * proiectul ar urma să fie implementat cu fonduri europene * Piatra Neamţ este primul oraş din Regiunea de Nord-Est unde s-a lucrat la un astfel de plan * localitatea este recunoscută ca fiind şi una dintre cele mai frumoase din România
Unul dintre proiectele ambiţioase ale municipalităţii pietrene este de a transforma municipiul de la poalele Pietricicăi într-un „Oraş Inteligent“ în următorii cinci ani. Conceptul de „Smart City“ presupune trei axe principale – oameni, infrastructură şi administraţie şi a fost gândit pentru a satisface nevoile din ce în ce mai mari ale oraşelor şi pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor prin retehnologizare. „Activitatea unei primării are două componente de maximă importanţă – de funcţionare şi de dezvoltare a comunităţii respective. Partea de dezvoltare a comunităţii ne-am propus s-o tratăm cu toată seriozitatea în perioada următoare, mai ales ţinând cont de faptul că avem o strategie de dezvoltare locală a municipiului Piatra Neamţ până în 2020 şi de faptul că apare un nou exerciţiu financiar de finanţare european, tot până în 2020. Este un proiect ambiţios şi curajos, dar care a fost abordat cu maximă seriozitate în oraşele mari din ţările dezvoltate din lumea întreagă, sub această titulatură de «Smart City». Tocmai asta îşi propune proiectul pe care noi vrem să-l implementăm şi în cadrul căruia să facem paşi importanţi până în 2020 pentru ca Piatra Neamţ, până în acel an, să poată fi catalogat ca un Oraş Inteligent“, a declarat primarul Dragoş Chitic.
Referitor la adoptarea Declaraţiei „Piatra Neamţ 2020 - Oraş inteligent“, Bogdan Puşcaşu, city managerul municipiului, a precizat că „Piatra Neamţ va deveni, în următorii cinci ani, un oraş care, utilizând în mod transparent noile tehnologii, echipamentele digitale şi soluţiile inovative în beneficiul generaţiei actuale şi al celor viitoare, îşi va fructifica resursele şi oportunităţile, îşi va procesa şi recicla reziduurile, emisiile şi deşeurile şi îşi va manifesta responsabilitatea socială într-o asemenea manieră, încât să fie recunoscut de propriii locuitori, de oamenii de afaceri şi de turişti, ca un Oraş Inteligent“.
Decalogul unui Oraş Inteligent
Conform city managerului Bogdan Puşcaşu, municipiul de la poalele Pietricicăi a făcut deja primii paşi către un oraş inteligent, chiar dacă realizările nu au fost definite clar ca făcând parte din proiectul „Smart City“. „Au fost identificate cel puţin 10 elemente funcţionale ale unei arhitecturi de tip «smart», chiar dacă proiectele şi tehnologiile implementate nu au fost proiectate neapărat cu această intenţie, ci au fost soluţii sau dezvoltări punctuale la unele probleme, nevoi sau oportunităţi apărute. Această oportunitate trebuie fructificată şi continuată într-un mod planificat“, a adăugat Bogdan Puşcaşu.
Printre elementele menţionate de city manager se numără un sistem de management al deşeurilor, Bogdan Puşcaşu subliniind faptul că la Piatra Neamţ a fost primul sistem complet şi funcţional din România încă din 2007, care poate fi considerat o componentă a conceptului „oraş verde“. Lista continuă cu un sistem de monitorizare video, chiar dacă nu este complex în prezent, poate fi considerat o primă componentă a implementării conceptelor „siguranţă inteligentă“ şi „trafic inteligent“. Se adaugă un sistem de acces on-line la serviciile publice şi de plată on-line a taxelor şi impozitelor locale, care este o componentă a implementării conceptelor de „guvernare inteligentă“ şi „servicii publice inteligente“, un sistem de management al timpilor de aşteptare - la Direcţia de Taxe şi Impozite - care poate fi considerat o componentă a conceptului „servicii publice inteligente“.
Educaţie, stil de viaţă şi turism inteligent
Administratorul public a amintit de sistemul de monitorizare pe bază de senzori şi alarmare în caz de dezastre, o componentă obligatorie prin lege a implementării conceptelor „răspuns inteligent în situaţii de urgenţă“ şi „guvernare inteligentă“, de zona de acces public la internet Wi-Fi, din Curtea Domnească, ca o primă componentă a implementării conceptelor de „turism inteligent“ şi „comunitate inteligentă“, de ghidul digital pe bază de coduri de puncte amplasate pe clădiri, monumente, obiective istorice, inclus tot în conceptul de „turism inteligent“.
Un alt element implementat deja de pietreni este aplicaţia de social media dedicată, ca interfaţă între cetăţean şi Primărie – „Piaţa Publică“, componentă ce stă la baza implementării conceptului de „guvernare inteligentă“.
Tronsonul de pistă pentru biciclişti - în zona centrală a oraşului, pe bulevardul Dacia, şi traseul de mountain-bike/ downhill de pe Masivul Cozla pot fi considerate ca prime componente ale conceptelor de „stil de viaţă inteligent“ şi „turism inteligent“, iar Centru de Excelenţă în Educaţie, existent deja la Piatra Neamţ, poate fi considerat o componentă a implementării conceptului de „educaţie inteligentă“. Municipalitatea nu a avansat o sumă cu care ar putea fi derulate aceste proiecte.
Alexandra DOBRESCU
Citeşte şi: S-a desemnat un câştigător la licitaţia pentru reconstrucţia Pieţei Centrale din Piatra Neamţ
Ce este un smart city
Smart City este un oraş care foloseşte „informaţia” din tot ceea ce-l înconjoară pentru a oferi servicii comunitare la standarde superioare spre beneficul tuturor locuitorilor săi. Conceptul urmăreşte dezvoltarea sustenabilă a civilizaţiei oraşului viitorului şi împlinirea nevoii de a deveni mai competitivi local într-o lume din ce în ce mai globalizată.
Smart City este un „sistem de sisteme” care interacţionează integrat, pentru a oferi servicii superioare de siguranţă, sănătate şi educaţie şi pentru a oferi dezvoltare durabilă sustenabila generaţiilor viitoare.
Piatra Neamţ, printre cele mai frumoase oraşe româneşti
Într-un sondaj realizat pe internet, municipiul Piatra Neamţ a fost votat al treilea cel mai frumos oraş din România. Pe primul loc a fost ales oraşul Oradea, ce a primit 13.033 de voturi. În top, pe locul doi s-a clasat Timişoara cu 8.625 de voturi. Locul trei a fost ocupat de Piatra Neamţ cu 7.839. La sondaj au participat 57.725 de persoane. Printre obiectivele turistice îndrăgite de turişti se remarcă frumoasa ctitorie a lui Ştefan cel Mare, din centrul istoric al urbei formată din Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“, Turnul-clopotniţă şi Curtea Domnească. Lacul Bâtca Doamnei este şi el o atracţie turistică pentru vizitatori. Telegondola din Piatra Neamţ este una din cele mai recente atracţii turistice, ce urcă pe platoul muntelui Cozla.
Strategia UE privind sprijinirea proiectelor oraşelor inteligente
Oraşele inteligente reprezintă un obiectiv programatic al Uniunii Europene, inclus în Strategia Europa 2020. În acest context, Comitetul Economic şi Social European (CESE) a adoptat un document care pune bazele unei noi strategii de dezvoltare şi susţinere a proiectelor Smart City.
Documentul „Smart cities as a driver of a new European industrial policy” stabileşte o serie de direcţii de dezvoltare, punând accentul pe abordarea convergentă a problematicii şi pe promovarea unui model de dezvoltare mai eficace decât cele aplicate până în prezent, caracterizate printr-o abordare fragmentată, şi pe susţinerea investiţiilor prin dezvoltarea de parteneriate public-private.
Conceptul de Smart City a fost implementat până acum la Sibiu şi Braşov.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau