Piatra Neamţ, oraşul „deştept“ al Moldovei FOTO

default

Dimensiune font:

| 01-01-2016 11:00

Municipalitatea doreşte ca localitatea să devină un Smart City până în 2020 * conceptul presupune o serie de investiţii în noile tehnologii, în echipamente digitale, în educaţie, turism şi managementul deşeurilor * proiectul ar urma să fie implementat cu fonduri europene * Piatra Neamţ este primul oraş din Regiunea de Nord-Est unde s-a lucrat la un astfel de plan * localitatea este recunoscută ca fiind şi una dintre cele mai frumoase din România 

Unul dintre proiectele ambiţioase ale municipalităţii pietrene este de a transforma municipiul de la poalele Pietricicăi într-un „Oraş Inteligent“ în următorii cinci ani. Conceptul de „Smart City“ presupune trei axe principale – oameni, infrastructură şi administraţie şi a fost gândit pentru a satisface nevoile din ce în ce mai mari ale oraşelor şi pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor prin retehnologizare. „Activitatea unei primării are două componente de maximă importanţă – de funcţionare şi de dezvoltare a comunităţii respective. Partea de dezvoltare a comunităţii ne-am propus s-o tratăm cu toată seriozitatea în perioada următoare, mai ales ţinând cont de faptul că avem o strategie de dezvoltare locală a municipiului Piatra Neamţ până în 2020 şi de faptul că apare un nou exerciţiu financiar de finanţare european, tot până în 2020. Este un proiect ambiţios şi curajos, dar care a fost abordat cu maximă seriozitate în oraşele mari din ţările dezvoltate din lumea întreagă, sub această titulatură de «Smart City». Tocmai asta îşi propune proiectul pe care noi vrem să-l implementăm şi în cadrul căruia să facem paşi importanţi până în 2020 pentru ca Piatra Neamţ, până în acel an, să poată fi catalogat ca un Oraş Inteligent“, a declarat primarul Dragoş Chitic.


Referitor la adoptarea Declaraţiei „Piatra Neamţ 2020 - Oraş inteligent“, Bogdan Puşcaşu, city managerul municipiului, a precizat că „Piatra Neamţ va deveni, în următorii cinci ani, un oraş care, utilizând în mod transparent noile tehnologii, echipamentele digitale şi soluţiile inovative în beneficiul generaţiei actuale şi al celor viitoare, îşi va fructifica resursele şi oportunităţile, îşi va procesa şi recicla reziduurile, emisiile şi deşeurile şi îşi va manifesta responsabilitatea socială într-o asemenea manieră, încât să fie recunoscut de propriii locuitori, de oamenii de afaceri şi de turişti, ca un Oraş Inteligent“.

Decalogul unui Oraş Inteligent

Conform city managerului Bogdan Puşcaşu, municipiul de la poalele Pietricicăi a făcut deja primii paşi către un oraş inteligent, chiar dacă realizările nu au fost definite clar ca făcând parte din proiectul „Smart City“. „Au fost identificate cel puţin 10 elemente funcţionale ale unei arhitecturi de tip «smart», chiar dacă proiectele şi tehnologiile implementate nu au fost proiectate neapărat cu această intenţie, ci au fost soluţii sau dezvoltări punctuale la unele probleme, nevoi sau oportunităţi apărute. Această oportunitate trebuie fructificată şi continuată într-un mod planificat“, a adăugat Bogdan Puşcaşu.


Printre elementele menţionate de city manager se numără un sistem de management al deşeurilor, Bogdan Puşcaşu subliniind faptul că la Piatra Neamţ a fost primul sistem complet şi funcţional din România încă din 2007, care poate fi considerat o componentă a conceptului „oraş verde“. Lista continuă cu un sistem de monitorizare video, chiar dacă nu este complex în prezent, poate fi considerat o primă componentă a implementării conceptelor „siguranţă inteligentă“ şi „trafic inteligent“. Se adaugă un sistem de acces on-line la serviciile publice şi de plată on-line a taxelor şi impozitelor locale, care este o componentă a implementării conceptelor de „guvernare inteligentă“ şi „servicii publice inteligente“, un sistem de management al timpilor de aşteptare - la Direcţia de Taxe şi Impozite - care poate fi considerat o componentă a conceptului „servicii publice inteligente“.

Educaţie, stil de viaţă şi turism inteligent

Administratorul public a amintit de sistemul de monitorizare pe bază de senzori şi alarmare în caz de dezastre, o componentă obligatorie prin lege a implementării conceptelor „răspuns inteligent în situaţii de urgenţă“ şi „guvernare inteligentă“, de zona de acces public la internet Wi-Fi, din Curtea Domnească, ca o primă componentă a implementării conceptelor de „turism inteligent“ şi „comunitate inteligentă“, de ghidul digital pe bază de coduri de puncte amplasate pe clădiri, monumente, obiective istorice, inclus tot în conceptul de „turism inteligent“.


Un alt element implementat deja de pietreni este aplicaţia de social media dedicată, ca interfaţă între cetăţean şi Primărie – „Piaţa Publică“, componentă ce stă la baza implementării conceptului de „guvernare inteligentă“.
Tronsonul de pistă pentru biciclişti - în zona centrală a oraşului, pe bulevardul Dacia, şi traseul de mountain-bike/ downhill de pe Masivul Cozla pot fi considerate ca prime componente ale conceptelor de „stil de viaţă inteligent“ şi „turism inteligent“, iar Centru de Excelenţă în Educaţie, existent deja la Piatra Neamţ, poate fi considerat o componentă a implementării conceptului de „educaţie inteligentă“. Municipalitatea nu a avansat o sumă cu care ar putea fi derulate aceste proiecte.

Alexandra DOBRESCU

Citeşte şi: S-a desemnat un câştigător la licitaţia pentru reconstrucţia Pieţei Centrale din Piatra Neamţ

 

Ce este un smart city

Smart City este un oraş care foloseşte „informaţia” din tot ceea ce-l înconjoară pentru a oferi servicii comunitare la standarde superioare spre beneficul tuturor locuitorilor săi. Conceptul urmăreşte dezvoltarea sustenabilă a civilizaţiei oraşului viitorului şi împlinirea nevoii de a deveni mai competitivi local într-o lume din ce în ce mai globalizată.
Smart City este un „sistem de sisteme” care interacţionează integrat, pentru a oferi servicii superioare de siguranţă, sănătate şi educaţie şi pentru a oferi dezvoltare durabilă sustenabila generaţiilor viitoare.

Piatra Neamţ, printre cele mai frumoase oraşe româneşti

Într-un sondaj realizat pe internet, municipiul Piatra Neamţ a fost votat al treilea cel mai frumos oraş din România. Pe primul loc a fost ales oraşul Oradea, ce a primit 13.033 de voturi. În top, pe locul doi s-a clasat Timişoara cu 8.625 de voturi. Locul trei a fost ocupat de Piatra Neamţ cu 7.839. La sondaj au participat 57.725 de persoane. Printre obiectivele turistice îndrăgite de turişti se remarcă frumoasa ctitorie a lui Ştefan cel Mare, din centrul istoric al urbei formată din Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“, Turnul-clopotniţă şi Curtea Domnească. Lacul Bâtca Doamnei este şi el o atracţie turistică pentru vizitatori. Telegondola din Piatra Neamţ este una din cele mai recente atracţii turistice, ce urcă pe platoul muntelui Cozla.

 

Strategia UE privind sprijinirea proiectelor oraşelor inteligente

Oraşele inteligente reprezintă un obiectiv programatic al Uniunii Europene, inclus în Strategia Europa 2020. În acest context, Comitetul Economic şi Social European (CESE) a adoptat un document care pune bazele unei noi strategii de dezvoltare şi susţinere a proiectelor Smart City.
Documentul „Smart cities as a driver of a new European industrial policy” stabileşte o serie de direcţii de dezvoltare, punând accentul pe abordarea convergentă a problematicii şi pe promovarea unui model de dezvoltare mai eficace decât cele aplicate până în prezent, caracterizate printr-o abordare fragmentată, şi pe susţinerea investiţiilor prin dezvoltarea de parteneriate public-private.


Conceptul de Smart City a fost implementat până acum la Sibiu şi Braşov.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei