Premianţi la încasări, repetenţi la cheltuieli
Dimensiune font:
Consiliul Judeţean Iaşi demonstrează, printr-o analiză a execuţiei bugetare pe primele două trimestre ale acestui an, că este premiant la capitolul venituri, dar repetent la cheltuieli * privirile critice se îndreaptă către nefinalizarea în termene trimestriale a unui număr de şase investiţii importante ale judeţului, unele chiar neîncepute * de partea cealaltă, la capitolul venituri, cele mai mari progrese sunt la dezvoltare, prin întregirea veniturilor utilizate anul trecut în cadrul altor proiecte * cele mai mari restanţe la bugetul judeţului o au instituţiile şi programele derulate în domeniul sănătăţii * CJ Iaşi a atras atenţia că la nivelul instituţiilor din subordine, directorii sunt timizi atunci când trebuie să ceară bani pentru investiţii
Execuţia bugetară a Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi la data de 30 iunie scoate în evidenţă minusurile planului de cheltuire a banului public. Potrivit analizei, cheltuielile totale raportate la data menţionată sunt de 183.752,81 mii lei, din care cheltuielile secţiunii de funcţionare reprezentau 155.626.85 mii lei, iar cheltuielile secţiunii de dezvoltare au fost de 28.125 mii lei, înregistrându-se un grad de realizare pe total cheltuieli faţă de prevederile perioadei de 69,09%. Astfel, pentru secţiunea de funcţionare, procentul de realizare al cheltuielilor este de 77,59%, iar pentru secţiunea de dezvoltare de doar 43,01%. „Gradul scăzut de realizare a cheltuielilor secţiunii de dezvoltare este determinat, în principal, de nerealizarea la nivelul prevederilor trimestriale a unor obiective de investiţii precum: consolidare, refuncţionalizare şi mansardare clădire monument istoric – strada Vasile Alecsandri nr 6 Iaşi, Drum de acces la Staţia de transfer şi sortare Ruginoasa, inclusiv intersecţia cu DN 28A, Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie Iaşi, Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi, Transagropolis – Transfrontalier Agrobusiness Suport, dotări independente la Consiliul Judeţean Iaşi, dotări independente la unele unităţi de învăţământ special aflate sub autoritatea CJ Iaşi, unele obiective de investiţii ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi”, se arată în proiectul de execuţie bugetară. Şefii CJ Iaşi mai arată că în bugetul instituţiei nu există plăţi restante.
Venituri de patru ori mai mari la dezvoltare
În schimb, la capitolul venituri totale încasate, există semne pozitive, mergând însă pe principiul „premianţi la încasări, repetenţi la cheltuieli”. CJ Iaşi a raportat, la finele lunii trecute, venituri totale de 281.797,67 mii lei din care 201.385 mii lei sunt venituri ale secţiunii de funcţionare, iar 80.411,99 mii lei, venituri ale secţiunii de dezvoltare. Astfel, procentul total de realizare este de 131,64% faţă de prevederile trimestriale. Pentru secţiunea de funcţionare, procentul de realizare al veniturilor este de 102,97%, iar pentru secţiunea de dezvoltare este de 435,08%. „Procentul de realizare ridicat al veniturilor secţiunii de dezvoltare se datorează, preponderent, reîntregirii veniturilor utilizate în anul 2015 pentru proiectele derulate de Consiliul Judeţean Iaşi, respectiv Ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic de Urgenţă Prof. Dr. Nicolae Oblu, Ambulatoriul de specialitate obstetrică şi ginecologie Cuza Voda Iaşi şi Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi”, arată CJ Iaşi.
Directorii timizi nu cer bani pentru investiţii
În ceea ce priveşte execuţia bugetului centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, veniturile totale încasate la 30 iunie sunt de 166.328,3 mii lei, din care 162.428,6 mii lei sunt la capitolul funcţionare, iar 3.899,73 mii lei la secţiunea dezvoltare, înregistrându-se un procent de realizare de 74,23% faţă de prevederile trimestriale. Pentru secţiunea de funcţionare, procentul de realizare al veniturilor este de 80,56%, iar pentru secţiunea de dezvoltare este de 17,38%. „Gradul scăzut al veniturilor secţiunii de dezvoltare provine din nesolicitarea de către unităţi a sumelor alocate din bugetul Consiliului Judeţean Iaşi pentru investiţii, pentru primele două trimestre”, se arată în proiectul de execuţie bugetară. Analiza execuţiei cheltuielilor aferente bugetului centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii arată că, din totalul de execuţie de 153.213,31 mii lei, cheltuielile secţiunii de funcţionare reprezentau 150.243,61 mii lei, iar cheltuielile secţiunii de dezvoltare 2.969,70 mii lei, înregistrându-se un grad de realizare pe total cheltuieli faţă de prevederile perioadei de 64,77%. Pentru secţiunea de funcţionare, procentul de realizare al cheltuielilor este de 71,18%, iar pentru secţiunea de dezvoltare este de 11,65%. „Gradul scăzut de realizare al cheltuielilor secţiunii de dezvoltare este determinat, în principal, de nerealizarea la nivelul prevederilor trimestriale ale unor obiective de investiţii, precum: Reparaţii capitale faţadă clădire Spitalul Clinic de Urgenţe Prof. Dr. Nicolae Oblu Iaşi, Dotări independente Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, Dotări independente Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie Elena Doamna Iaşi, Dotări independente Spitalul Clinic de Obstretrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi”, explică reprezentanţii CJ Iaşi.
Sănătatea, principalul restanţier
Potrivit precizărilor transmise de unităţi, plăţile restante la finele lunii trecute în cadrul acestui buget sunt în sumă de 719,14 mii lei şi se datorează, în principal, nedecontării unor servicii medicale care se finanţează de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, a unor acţiuni de sănătate UPU finanţate prin DSP Iaşi şi a unor programe naţionale de sănătate derulate prin DSP Iaşi, în cazul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi. În cadrul execuţiei bugetului centralizat al fondurilor externe nerambursabile, veniturile totale încasate la sfârşitul lunii trecute sunt de 7.148,75 mii lei, acestea reprezentând venituri ale secţiunii de dezvoltare. Procentul de realizare este de 488,40% faţă de prevederile trimestriale. Analiza execuţiei cheltuielilor aferente bugetului centralizat al fondurilor externe nerambursabile, arată că, la data de 30 iunie, cheltuielile secţiunii de dezvoltare sunt în sumă de 470,81 mii lei, înregistrându-se un grad de realizare faţă de prevederile perioadei de 6,51%. De asemenea, bugetul creditelor externe aprobat pe anul 2016 are ca prevederi la cheltuieli suma de 23.109,00 mii lei şi nu înregistrează în execuţie cheltuieli, la data de 30 iunie. Andrei DASCĂLU
* * *
281.797,67 mii lei
Reprezintă veniturile înregistrate de CJ Iaşi în primele două trimestre;
Cheltuielile s-au ridicat la 183.752,81 mii lei
***
La capitolul cheltuieli, cei mai mulţi bani merg către secţiunea de funcţionare şi prea puţin la dezvoltare
***
Directorii instituţiilor subordonate CJ Iaşi nu cer bani pentru investiţii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau