Preţul sângelui
Dimensiune font:
Ieşenii nemulţumiţi de daunele primite de la firmele de asigurări iau calea instanţei * în cazul unor accidente cu multe victime, s-au dictat şi daune de ordinul milioanelor de lei * nu doar evenimentele rutiere aduc astfel de procese * autorităţile au întocmit şi medii ale sumelor plătite pentru viaţa unei rude sau pentru mutilarea în urma unui accident
Ieşenii se luptă din greu în instanţă cu firmele de asigurări. Principalele motive de proces sunt accidentele, care au lăsat cicatrice adânci în suflete şi trupuri sau chiar au băgat oameni în pământ.
Printre tragediile Iaşului care au adus deja daune record se numără un accident de tren. În septembrie 2013, un tren aparţinând SC Regiotrans a lovit un Volkswagen cu 11 persoane, dintre care doi copii, care mergeau la cules de vie. Autoturismul făcea parte dintr-o coloană de trei şi a trecut al doilea calea ferată, marcată cu semnul Crucii Sfântului Andrei. El a fost izbit în plin. Nouă oameni au murit pe loc, iar ceilalţi doi – la spital.
Detalii cutremurătoare
Ancheta a scos la iveală detalii cutremurătoare. Mecanicul trenului a făcut tot ce a putut pentru a evita tragedia. El a observat cele trei maşini de la o distanţă de circa 700 de metri şi a tot folosit sirena, fără ca autoturismele să încetinească ori să oprească. Trenul se afla deja în frânarea de urgenţă, însă a avut nevoie de 350 de metri pentru a opri, cu maşina zdrobită sub tampoane.
Şoferul nu băuse şi avea permis de conducere valabil, eliberat în Italia. Procurorii au ajuns la concluzia că el a provocat tragedia, dar nu le-a rămas decât să dea o soluţie de neîncepere a urmăririi penale, ca urmare a decesului şoferului.
Rudele pasagerilor din maşină au dat în judecată firma de asigurări. Monica B. le-a povestit magistraţilor că a fost afectată de moartea fratelui său, care avea numai 24 de ani „Aveam o legătură foarte apropiată, strânsă cu fratele meu, acesta acordându-mi în permanenţă ajutorul pentru rezolvarea temelor pentru şcoală. Acesta a lucrat o perioadă în străinătate şi de fiecare dată când se întorcea acasă, îmi aducea cadouri şi ţineam permanent legătura cu el, aşteptându-i cu nerăbdare întoarcerea”.
Judecătorii au dictat daune totale 1,54 milioane de lei pentru 17 persoane, de la SC Asigurare Reasigurare City Insurance. În cazul altor 6 săteni, acţiunile au fost respinse, iar unul a renunţat la proces.
Bătălie cu repetiţie în cazul accidentului de la Fundaţie
Uneori, problema daunelor se reglează teoretic într-un proces penal, dar asta nu opreşte ieşenii să mai vrea bani. Aşa s-a întâmplat la accidentul de tramvai de la Fundaţie. Pe 21 martie 2011, vagonul condus de Dumitru D. a scăpat de sub control şi a izbit 6 autoturisme care aşteptau la semafor. Un angajat la Penitenciarului, Daniel C., a fost ucis şi alte cinci persoane rănite. Dumitru D. a susţinut că a încercat să oprească tramvaiul, dar sistemele n-au funcţionat corect.
Vatmanul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. „Instanţa va concluziona că, deşi viteza de deplasare a tramvaiului nu era una excesivă în sine, aceasta a fost totuşi prea mare prin raportare la configuraţia tramvaiului, greutatea acestuia, condiţiile concrete de trafic, împrejurare, în concurs cu lipsa de diligenţă a inculpatului, care nu a acţionat din timp sistemul de frânare”, au spus judecătorii. Ei au mai ajuns la concluzia că Daniel C. a avut 30 la sută din vină pentru accident.
Firma de asigurări Omniasig a fost obligată la daune de circa 1,2 milioane de lei pentru familia lui Daniel C. Deşi cei cinci apropiaţi ai angajatului Penitenciarului au încasat banii, tot nu s-au declarat mulţumiţi. Ei au deschis proces împotriva vatmanului, dar şi a firmei Omniasig, asiguratorul tramvaiului. „Asiguratorul a fost obligat la plata către subsemnaţii a unor sume cu titlu de daune materiale şi morale, fără să fie luată în calcul şi dobânda legală aferentă, precum şi indicele de inflaţie. Din sentinţă rezultă că faţă de celelalte părţi civile instanţa a obligat asiguratorul la plata unor sume cu titlu de despăgubiri calculate cu indicele de inflaţie, la care se adaugă dobânda legală. Solicităm repararea integrală a prejudiciului produs”, au spus oamenii. Magistraţii Judecătoriei au respins acţiunea familiei, ca tardivă.
Scandal şi de la asigurările de viaţă
Nu doar accidentele cauzează adevărate bătălii în instanţă. Măgduţa V. a dat în judecată SC Grawe România Asigurare, cerând plata unor despăgubiri de aproape 20.000 de lei, dar şi daune morale de 10.000 de lei. Motivul – firma a refuzat să plătească asigurarea de viaţă a soţului, după moartea lui.
Conducerea Grawe România Asigurare i-a reproşat răposatului că ar fi ascuns bolile de care suferea – diabet şi hepatită cronică. „În domeniul asigurărilor de viaţă, care se încheie pe durate mari, asigurarea trebuie să ia în considerare prognosticul pe termen lung (aici, pe 20 de ani) al tuturor bolilor de care suferă asiguratul la începutul contractului, posibilele complicaţii şi influenţa acestora asupra speranţei de viaţă a asiguratului. Omisiunea de a dezvălui boala pentru care a fost consultat şi monitorizat anterior cererii de asigurare a avut influenţă asupra sumei asigurate”, a precizat directorul general adjunct Monica Spătaru. Societatea a vrut să plătească doar circa 1.800 de lei.
Familia s-a adresat judecătorilor, susţinând că ieşeanul nu ştia că e bolnav când a încheiat contractul, dar şi că nu diabetul i-a cauzat sfârşitul: „Soţul meu, care nu cunoştea că are afecţiuni cardiace, a căzut pur şi simplu de pe scaun, în timp ce discuta cu mine, făcând infarct. Diabetul nu a fost cauza decesului”.
Luată pe nepregătite de sfârşitul celui cu care împărţise viaţa, Măgduţa V. s-a bazat pe banii din poliţă, iar atitudinea firmei a dat-o peste cap: „Am primit cu stupoare adresa emisă de societate, în care memoria soţului meu e pur şi simplu întinată, fiind acuzat de fals în declaraţii şi inventându-se un motiv al neplăţii despăgubirilor. Acest motiv e nefondat. Mi s-a cauzat suferinţă prin refuzul de plată, prin tergiversarea furnizării unui răspuns şi prin atingerea adusă memoriei soţului”. Procesul va continua pe 9 septembrie.
Acestea sunt doar câteva exemple mai dramatice dintr-un lung şir de procese cu firmele de asigurări. Din păcate, o statistică a numărului de dosare de acest fel nu există, dar e clar că nu sunt puţine. Pentru nemulţumiţi, instanţa rămâne ultima soluţie, dar nici aici nu primesc mereu câştig de cauză. Ştefana CZELLER
* * *
Şi judecătorii au probleme cu asigurările
Până şi un magistrat ieşean a ajuns să se lupte în instanţă cu o firmă de acest fel. Sonica C. a dat în judecată SC Euroins România Asigurare-Reasigurare, după un accident în care a fost implicată maşina condusă de fiul ei. Societatea nu a vrut să acopere costul reparaţiilor la service – 1.333 lei. Maşina Volkswagen Golf a fost acroşată de un Passat. „Pârâtul şi-a asumat culpa producerii accidentului, am depus în termen legal documentaţia la centrul de daune arondat asiguratorului, avariile suferite de autoturismul meu au fost constatate de inspectorul de daune al pârâtei Euroins“, a spus judecătoarea. Asiguratorul a recunoscut doar un sfert din sumă, pe motiv că „preţurile pieselor materialelor şi manoperei din documentele depuse sunt supraevaluate în raport cu preţurile de pe piaţă“. Magistratul a câştigat procesul.
* * *
Câteva cifre
Statisticile Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii au descoperit o medie a daunelor pentru o persoană moartă într-un accident de 52.883 lei. Iată şi alte valori ale despăgubirilor pentru rudele celor decedaţi:
* pentru copilul major - 36.434 lei;
* pentru copilul minor - 51.324 lei;
* pentru frate/soră - 29.912 lei;
* pentru părinte - 75.097 lei;
* pentru soţ/soţie - 52.510 lei.
În cazurile de vătămare corporală gravă, cifrele arată astfel:
* media de daune morale pentru zilele de îngrijire medicală - 344 de lei/zi;
* pentru vătămări ce au necesitat sub 60 de zile de îngrijire - 474 lei/zi;
* pentru cele cu peste 60 de zile - 301 lei/zi.
* * *
Un nou ghid pentru daune
Un nou ghid la care lucrează firmele de asigurări va împărţi daunele pe puncte, valoarea unui punct putând fi de circa 3.000 de lei. În aceste condiţii, lista rănilor sună astfel:
* o mână ruptă – 10 puncte;
* una amputată - 70 de puncte;
* o coastă ruptă - 5 puncte;
* un picior rupt - 15 puncte;
* un deget amputat - 15 puncte;
* o contuzie renală - 3 puncte;
* pentru victimele în stare vegetativă – 200 de puncte.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau