40 de milioane de euro pentru microîntreprinderi
Dimensiune font:
Linia de finanţare specifică din Programul Operaţional Regional 2014-2020 a fost lansată în această săptămână * astfel, microîntreprinderile din Regiunea Nord-Est cu peste un an de activitate şi cu profit din exploatare înregistrat în anul 2015, pot depune cereri de finanţare pentru dezvoltare * fondurile depăşesc 40 de milioane de euro
Un apel de proiecte de tip competitiv a fost lansat joi pe Programul Operaţional Regional 2014-2020. Selecţia de proiecte vizează microîntreprinderile din Regiunea de Nord-Est cu peste un an de activitate şi cu profit din exploatare înregistrat în anul 2015. Apelul de proiecte pe această prioritate este de tip competitiv şi va fi deschis depunerii timp de 6 luni, respectiv până în 27.01.2017, ora 12.00. Această perioada de depunere a proiectelor poate fi redusă în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme.
Bugetul disponibil la nivelul regiunii, pentru finanţare în cadrul acestui apel este de peste 40,99 milioane euro. Potrivit oficialilor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul acestui apel, un solicitant poate depune o singură cerere de finanţare, iar un proiect trebuie să aibă valoarea minimă eligibilă de 25.000 euro şi nu poate solicita mai mult de 200.000 de euro finanţare nerambursabilă. „A fost un apel mult aşteptat de către mediul privat şi este primul lansat pentru acest grup ţintă, care este finanţat din Instrumente Structurale. Ne aşteptăm la un apetit crescut pentru aceste finanţări, dar ne dorim ca, pe lângă urmărirea creşterii numărului de salariaţi, monitorizată ca şi indicator de proiect, microîntreprinderile să propună proiecte de calitate, inovative şi care să aducă plusvaloare comunităţii“, a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.
Conform Ghidului specific, finanţarea solicitată trebuie să reprezinte maximum 90% din valoarea eligibilă a proiectului, iar cel ce solicită fonduri trebuie să asigure o cofinanţare de minim 10% din valoarea eligibilă a proiectului. Prin valoarea eligibilă a investiţiei se înţelege suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect şi aceasta nu coincide cu valoarea totală a proiectului, care poate conţine şi cheltuieli neeligibile, adică nedecontate prin acest program. Proiectele ce se depun pentru solicitare de fonduri nerambursabile pot să solicite finanţare pentru investiţii în lucrări, echipamente, brevete, instrumente de comercializare on-line, dar şi altele.
Cererile de finanţare de pe această prioritate de investiţii se vor depune exclusiv prin aplicaţia electronică MySMIS, http://www.fonduri-ue.ro/mysmis. Ca element de noutate, comparativ cu fondurile alocate prin POR 2007-2013, pentru a asigura reducerea numărului de rezilieri, se specifică, ca şi condiţie, obligaţia solicitantului de a demonstra că are capacitatea financiară de a implementa proiectul prin prezentarea unui document de tip extras, contract/linie de credit, prin care asigură fondurile necesare pentru a acoperi contribuţia proprie de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, finanţarea cheltuielilor neeligibile, unde este cazul, şi resursele financiare necesare implementării optime a activităţilor propuse în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile din instrumente structurale.
Fiind un apel competitiv, cererile de finanţare depuse în primele două luni ale apelului vor parcurge etapele de verificare a conformităţii administrative şi eligibilităţii şi evaluare tehnică şi financiară, urmând a fi direct contractate cele care au obţinut cel puţin 85 de puncte (pragul de calitate) şi care se încadrează în alocarea financiară disponibilă pentru acest apel. Dacă alocarea financiară disponibilă nu este acoperită, restul proiectelor care au obţinut între 50 şi 84 de puncte, vor fi menţinute în competiţia cu proiectele din lunile următoare. Cererile de finanţare depuse în următoarea lună (începând cu luna 3 de depunere), vor parcurge etapele de verificare a conformităţii administrative şi eligibilităţii şi evaluare tehnică şi financiară. Proiectele care au obţinut cel puţin 80 de puncte (noul prag de calitate) atât din prima tranşă (din cele menţinute în competiţie) cât şi din tranşa curentă, vor fi contractate doar dacă se încadrează în alocarea financiară rămasă disponibilă. Dacă alocarea financiară disponibilă nu este acoperită, restul proiectelor care au obţinut între 50 şi 79 de puncte (provenind din ambele tranşe), vor fi menţinute în competiţia cu proiectele din lunile următoare. Proiectele care obţin mai puţin de 50 de puncte sunt respinse.
Ca tipuri de cheltuieli ce se vor deconta prin program apar cele pentru amenajarea terenului şi asigurarea utilităţilor necesare obiectivului, cele pentru proiectare şi asistenţă tehnică ori cele pentru investiţia de bază: construcţii şi instalaţii, dotări, achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalaţii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe. Totodată, pot fi decontate cheltuieli cu achiziţionarea de brevete, licenţe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare şi cele cu activităţi de realizare a instrumentelor de comercializare on-line.
Printre alte cheltuieli eligibile se mai află organizarea de şantier, lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier, dar şi cheltuieli diverse şi neprevăzute ori TVA-ul nedeductibil aferent cheltuielilor eligibile este eligibil.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau