63 de milioane de euro pentru prevenirea inundaţiilor
Dimensiune font:
Administraţia Naţională „Apele Române“ a lansat ieri proiectul Watman- Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa 1, care va fi implementat simultan în 11 bazine hidrografice din România * valoarea estimată a proiectului la nivel naţional ajunge la 63 de milioane de euro, din fonduri europene.
Riscul de inundaţii va fi redus în zonele vulnerabile în urma implementării proiectului european- Watman- Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa 1. La nivelul Regiunii Nord-Est, proiectul presupune investiţii în modernizarea infrastructurii staţiilor hidrologice existente în principalele judeţe ale Moldovei. Astfel, vor fi achiziţionate şi instalate echipamente care vor avea un rol semnificativ în prevenirea inundaţiilor şi atenuarea consecinţelor distructive ale acestora, sistemul de alarmare şi avertizare urmând să fie îmbunătăţit.
De asemenea, va fi informatizat sistemul de colectare a datelor provenite de la staţiile automate care vor fi montate la nivelul barajelor de importanţă majoră, staţiile hidrologice din regiune urmând să poată fi monitorizare în timp real. „Proiectul priveşte întreg spaţiul gestionat de Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, respectiv cele patru judeţe, Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi şi are la bază două componente importante, respectiv mărirea gradului de siguranţă la construcţiile hidrotehnice prin amplasarea de staţii automatizate şi o alta privind organizarea mai eficientă în situaţiile dificile. Va exista o îmbunătăţire a calităţii colectării şi centralizării informaţiilor, dar şi a realizării unei prognoze bazinale eficiente, inclusiv partea de avertizare a inundaţiilor va creşte în acurateţe“, a declarat Gabriel Beşleagă, director tehnic la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.
Responsabilul de proiect, Vasile Dianu, spune că rezultatele vor fi semnificative asupra populaţiei din judeţele Moldovei, iar riscul de producere a inundaţiilor va fi diminuat. „Proiectul este menit să stabilească o bază adecvată de infrastructură pentru prevenirea inundaţiilor. Va fi o colectare a datelor instantanee, astfel se vor îmbunătăţi prognozele, iar populaţia din spaţiul hidrografic va beneficia de informaţii utile în timp real“, a afirmat Vasile Dianu.
În Iaşi vor fi amenajate 10 staţii automatizate pentru mărirea gradului de siguranţă a barajelor. De asemenea, pentru măsurarea debitelor vor fi în total 14 staţii, dintre care 7 în Iaşi, 5 în Vaslui, una în Bacău şi una în Neamţ. Totodată, în judeţul Iaşi vor fi exista două staţii automatizate cu senzori pentru monitorizarea calităţii apei. În etapa a doua a proiectului vor fi realizate două centre de intervenţie rapidă în cazul calamităţilor naturale, unul în Iaşi, la Manta Roşie, şi altul în Galaţi, la Şendreni. Andra PETRARIU
Proiectul este implementat de „Apele Române” la nivel naţional în 11 bazine hidrografice din România şi are o valoare estimată la 63 de milioane de euro, din care 85% provin din fonduri europene, iar restul de 15% din bugetul de stat. Conform datelor oferite de echipa de implementare a proiectului, aproximativ 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de protecţie în zonele vulnerabile, iar riscul de producere a inundaţiilor va fi diminuat cu 7% la nivel naţional.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau