Afaceri pornite cu investiţii modice
Dimensiune font:
Cei care doresc să devină antreprenori, dar nu au bugete cu multe zerouri pot căuta o alternativă mai puţin costisitoare de a avea propriul business * de la investiţii minime în agricultură, pentru cei dornici de muncă în natură, până la valorificarea produselor exclusiviste, pentru cei creativi, acestea sunt doar câteva idei de afaceri pe care ieşenii le pot porni
Cu multă muncă şi creativitate, perseverenţă şi un buget modic oricine poate deveni propriul şef. Numeroase platforme de profil oferă idei de afaceri şi planuri schematice de business, dar cel care doreşte să pornească la drum în antreprenoriat trebuie, în primul rând, să cunoască cât mai multe, dacă nu totul, despre domeniul în care vrea să investească timp şi bani. „Cei la început de drum ar trebui să aibă curaj, să aibă ceva ştiinţă, chiar dacă au făcut facultatea de profil trebuie să studieze în amănunt domeniul de activitate pe care vor să-şi desfăşoare afacerea şi să aibă ceva finanţare“, spune Vasile Lungu, unul dintre cei mai importanţi fermieri din judeţul Iaşi.
Secretul creşterii unui mare arendaş al Moldovei EXCLUSIV
Practic, cei care doresc să scoată bani valorificând aurul negru pot începe prin a cultiva suprafeţe mici de teren şi cu plante ce pot fi valorificate mai uşor. O afacere de acest fel este cea cu zmeură bio. Pentru început este nevoie de un teren de cel puţin 1.000 de metri pătraţi. Dacă amplasamentul este în proprietate personală, bugetul pentru achiziţia de butaşi poate ajunge la aproximativ 600 de euro. Practic, pentru un teren de 1.000 de metri pătraţi sunt necesari în jur de 700 de butaşi de zmeură, preţul acestora variind în funcţie de soi, de la 2 la 6 lei/ bucata, potrivit wall-street.ro. Pe lângă materialul săditor, va mai fi nevoie şi de utilaje, dar şi de un sistem de irigaţii pentru a preîntâmpina efectele nefaste ale vremii. Totodată, pentru a putea să comercializaţi fructele este nevoie şi de un certificat de producător bio.
EXCLUSIV Afacerile producătorilor de vin din Iaşi
O altă afacere care poate fi lansată cu un buget modic poate fi curieratul pe bicicletă. Business-ul a prins contur destul recent în marile oraşe din Moldova. La Iaşi, există deja câteva firme care oferă asemenea servicii. Avantajul acestei afaceri e că singurele active de care aveţi nevoie sunt bicicleta şi un GPS, în cazul în care locuiţi într-un oraş mai mare. Totodată, trebuie să daţi dovadă de perseverenţă şi abilitate de a vă promova serviciile pe canalele de social media astfel încât firmele interesate să afle de existenţa afacerii. Tariful perceput de firmele existente deja pe piaţă variază de la 10 la 20 de lei pentru o livrare de maximum două ore.
Un alt tip de afacere care poate porni cu o investiţie modică este cea cu papuci sau hăinuţe hand-made pentru copii. Pentru a porni o afacere cu pantofi pentru copii este nevoie de o maşină de cusut, de materiale şi câteva schiţe care să asigure realizarea cât mai corectă a produselor. Totodată, va mai fi nevoie şi de un site sau de înscrierea pe o platformă de promovare.
O altă idee de afacere, în care creativitatea şi materialele textile sunt „ingredientele de bază“, este personalizarea fotoliilor sau a scaunelor. Un atuu al acestui tip de afacere este caracterul de unicitate al produsului realizat. Folosind materiale de calitate, un produs exclusivist poate fi vândut chiar şi cu câteva sute de euro. Pentru că este o piaţă de nişă, investiţia în promovarea produselor ar trebui să fie mai mare. Timpul necesar demarării unei astfel de afaceri este destul de scurt, de câteva săptămâni, iar în funcţie de recunoaşterea în piaţă, investiţia de aproximativ 1.000 de euro ar putea fi recuperată chiar şi în jumătate de an.
Cei care au acceptat deja provocarea antreprenoriatului susţin că fără muncă şi perseverenţă nu poţi să reuşeşti. „Recomand celor care vor să-şi deschidă propria afacere să muncească înainte în domeniul în care vor să devină antreprenori. Să ştie cât mai bine domeniul“, susţine Nicoleta Hriţcu, antreprenor care a început, în Iaşi, o afacere cu dulciuri moldoveneşti. Aceasta a aplicat pentru o finanţare prin SRL-D, în 2013.
Marius Ghenea, cunoscut business angels, scrie în cartea sa, „Antreprenoriatul – Drumul de la idei către oportunităţi şi succes în afaceri“, despre posibile surse de finanţare pentru o afacere la început de drum. Astfel, antreprenorul susţine că banii pentru startul în afaceri pot veni de la „cei 3 P- părinţi, prieteni şi alţi proşti“, oameni apropiaţi dispuşi să susţină pasiunea şi determinarea celui care vrea să intre în lumea de business.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau