Aflux de turişti în capitala Moldovei
Dimensiune font:
Numărul celor cei care ajung în unităţile de cazare din Iaşi creşte constant * în primele opt luni ale anului atât sosirile, cât şi înnoptările s-au majorat considerabil ajungând la peste 10% * gradul de ocupare maxim în hoteluri şi pensiuni se înregistrează, de obicei, la mijlocul lunii octombrie, când mii de locuri de cazare sunt rezervate de pelerinii care vin să se închine la moaştele Sfintei Parascheva
Cele mai recente date raportate de Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi arată că, în primele opt luni ale acestui an, în capitala Moldovei au ajuns mai mulţi turişti faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013. Concret, sosirile în unităţile de cazare au crescut cu 5,2%, iar înnoptările au ajuns la 10,7%. „Durata medie a şederii a fost de asemenea în creştere, de la 1,92 zile la 2,03 zile“, reiese din datele Direcţiei Judeţene de Statistică.
În primele opt luni ale lui 2014, la Iaşi s-au cazat 122.450 de persoane, cei mai mulţi turişti fiind români. Practic, 84,7% din cei care au sosit în unităţile de cazare sunt turişti români. Procentul celor străini a crescut de la 13,9%, în primele opt luni din 2013, la 15,3%, în 2014. Un procent foarte ridicat, în ceea ce priveşte turiştii străini, s-a înregistrat în luna august. Practic, în ultima lună de vară, 17% dintre cei veniţi la Iaşi au fost străini, iar majoritatea sunt din Europa. „Pe tipuri de structuri de primire turistică, sosirile în hoteluri deţin 78,9% din totalul sosirilor, iar pe categorii de clasificare a structurilor de primire turistică, categoria «3 stele» deţine 48,1% din total sosiri“, arată datele DJS.
Pe de altă parte, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1.I-31.VIII 2014 au însumat 248111, în creştere cu 10,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna august 2014 a fost de 25,9% pe total structuri de cazare turistică, mai mic cu 3,1% decât cel din luna august 2013 (29,0%). Pe tipuri de structuri de primire turistică, cei mai ridicaţi indici de utilizare netă a locurilor de cazare în luna august 2014 s-au înregistrat la hoteluri (30,4%) şi pensiuni agroturistice (20,6%).
Cea mai aglomerată perioadă în hotelurile din Iaşi este cea de la mijlocul lunii octombrie, care va fi vizibilă în datele statistice abia peste două luni. Cele mai recente estimări ale Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) au menţionat că gradul de ocupare al hotelurilor din Iaşi depăşeşte 99% în perioada 9-16 octombrie. În această perioadă câteva sute de mii de pelerini din întreaga ţară vin să se închine la moaştele Sfintei Parascheva.
„Hotelurile şi pensiunile din Iaşi sunt rezervate aproape în totalitate şi vor fi pline în proporţie de peste 99% în perioada 9-16 octombrie. În general, într-o săptămână obişnuită din octombrie, gradul de ocupare al hotelurilor din Iaşi nu depăşeşte 40%“, a declarat Grig Alecsa, preşedintele ANAT pentru Regiunea Nord-Est. El a spus că în Iaşi sunt peste 3.000 de locuri de cazare în hoteluri şi pensiuni.
„Cei care au rezervat locuri de cazare stau pentru sejururi de 2-3 nopţi“, a afirmat oficialul ANAT. Alecsa a estimat că cei 3.000 de pelerini care se vor caza la hoteluri vor cheltui între 600 şi 700 de lei pentru transport, cazare şi masă, iar cheltuielile pentru ceilalţi, care nu dorm în hoteluri sau pensiuni, sunt considerabil mai mici, respectiv 2-300 de lei de persoană. Astfel, potrivit estimărilor oficialului ANAT, pelerinii care ajung la Iaşi cheltuiesc în jur de 60 de milioane de lei.
În Iaşi sunt peste 3.000 de locuri de cazare în hoteluri şi pensiuni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau