Amendamentele noului Cod Fiscal
Dimensiune font:
Cele mai importante schimbări care urmează să fie resimţite de către contribuabilii români privind reforma fiscală actuală au fost prezentate şi la Iaşi * Marian Bosianu, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice (DRFP), a dezvoltat ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural, modificările legislative referitoare la Codul Fiscal, adoptat pe 27 aprilie de Senat * cu toate că încă mai pot interveni rectificări, acesta a ţinut să precizeze amendamentele proiectului care urmează să influenţeze atât contribuabilii de rând, cât şi agenţii economici.
Printre principalele schimbări amintite se numără reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi cu 18% din 2018. „Guvernul argumentează reducerea TVA prin aceea că avem a cincea cotă ca mărime din Uniunea Europeană, după Ungaria, Danemarca, Croaţia şi Suedia. Un alt argument fiind frauda fiscală care a crescut după ultima majorare de TVA de la 3,4% din PIB în 2010, la 6,3% în 2012“, precizat Marian Bosianu, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice. La fel de importantă este şi extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% la alimente şi băuturi, începând cu 1 iunie anul acesta.
O altă schimbare care va fi resimţită de români este scăderea cotei unice pentru veniturile obţinute din diferite surse. Aceasta va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2019 şi va fi luată în vedere şi pentru veniturile obţinute în România de nerezidenţi. De asemenea, impozitul pe dividende nu va mai fi eliminat, dar va fi redus. „A fost prevăzută iniţial eliminarea impozitului pe dividende la începutul lui ianuarie 2016. O astfel de măsură ar fi ajutat la eliminarea dublei impozitări, la creşterea competitivităţii României şi la menţinerea în ţară a capitalului. Însă, în şedinţa din 27 aprilie s-a luat decizia ca acesta să fie impozitat cu 5% faţă de 16% cât este în prezent“, a mai spus şeful fiscului ieşean.
Schimbări unice în România
Un alt amendament, considerat o premieră în România, este acela potrivit căruia în contribuabilul are câştig de cauză în faţa legii. „Pentru prima dată după 25 de ani s-a introdus în codul fiscal principiul «In dubio contra fiscum», adică atunci când legea este neclară, aceasta va fi interpretată în favoarea contribuabilului“, a afirmat directorul DRFP Iaşi.
Mai mult, acesta a ţinut să aducă la cunoştinţă felul în care vor fi penalizate persoanele fizice şi entităţile economice în cazul în care nu îşi declară la timp impozitele şi taxele datorate statului. „Pentru cele a căror cuantum depăşeşte 50 de lei, penalitatea este de 0,06% pe zi, în condiţiile în care, în momentul de faţă, pentru această nedeclarare se aplică sancţiuni contravenţionale cu amendă a căror cuantum este cuprins între 1.000 şi 2.000 de lei. Tot prin amendament, suma se majorează cu 100% în situaţia în care taxele şi impozitele determinate provin din evaziunea constatată de către organele judiciare“, a precizat Bosianu. În acelaşi timp, contribuabilii vor beneficia de noi termene, mai rezonabile, stabilite pentru achitarea obligaţiilor fiscale.
EXCLUSIV Portretul inspectorului antifraudă FOTO
Odată cu adoptarea noului Cod Fiscal, microîntreprinderile vor avea parte de o cotă de impozitare diferenţiată, fiind luat în calcul numărul de angajaţi. „Se doreşte reducerea fiscalităţii pentru microîntreprinderile active, în paralel cu penalizarea celor fără angajaţi. Cota va fi de 1% pentru cele cu peste 2 salariaţi şi 3% pentru cele cu un singur salariat. Pentru cele care nu au personal angajat, cota de impozitare va fi de 5%. În momentul de faţă, cota unică este de 3%, aplicată cifrei de afaceri obţinute de un operator economic pe parcursul unui an“, a afirmat Bosianu.
În ceea ce priveşte contribuţiile sociale obligatorii, va interveni un element de noutate în calcularea lor anuală şi anume „cea anuală se calculează în anul următor celui realizate veniturilor prin aplicarea cotei individuale asupra bazelor de calcul determinate ca sumă a bazelor de calcul asupra căror se realizează contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale de sănătate reprezintă venitul distribuit de persoana juridică raportat la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut“, a conchis Marian Bosianu. Andra PETRARIU
Potrivit lui Marian Bosianu, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice, impactul campaniei duse de ANAF în vederea stabilirii unui nivel cât mai bun de încasare şi eliminare pe cât posibil a evaziunii fiscale este puternic atât la nivel naţional, cât şi regional: „Dacă mă refer la Direcţia de Nord-Este a Finanţelor Publice, vreau să vă aduc la cunoştinţă că la nivelul trimestrului întâi al acestui an, programul de încasări a fost realizat. Iar la nivelul lunii martie a fost îndeplinit cu multe procente faţă de cele care s-au preconizat. Asta spune că gradul de conformare a contribuabililor este unul bun şi că aceştia au înţeles că lucrurile trebuie îndeplinite până la capăt. Există un nivel mai bun de fiscalizare a activităţii din domeniul alimentaţiei publice şi retail, asta se vede în nivelul de colectare“.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau