Angajatori în goană după meseriaşi FOTO
Dimensiune font:
Zeci de firme din domeniul construcţiilor şi-au prezentat, ieri, oferta * peste 920 de locuri de muncă vacante în acest domeniu au fost puse la dispoziţia celor interesaţi * în timp ce muncitorii calificaţi sunt greu de găsit, angajatorii primesc numeroase CV-uri de la tineri cu studii superioare, abia ieşiţi de pe băncile şcolii
Firme care activează în domeniul construcţiilor au luat parte, ieri, la Târgul de locuri de muncă PICAS, dedicat exclusiv sectorului de construcţii. Potrivit organizatorilor, peste 20 de companii care activează în acest domeniu au prezentat o ofertă generoasă posibililor angajaţi: aproape 930 de joburi vacante.
„Din păcate, sunt foarte puţini oameni calificaţi. Dacă vorbim de absolvenţi de studii superioare, am primit peste 20 de CV-uri, dar dacă vorbim de muncitori calificaţi, deşi oferta noastră este foarte generoasă, am primit doar 5 CV-uri“, a explicat inspectorul de resurse umane la firma DAS, Dumitru Redenciuc. Acesta a subliniat şi o mare problemă a domeniului construcţiilor.
„Marea majoritate, şi cred că nu greşesc, lucrează la negru. Dacă firmele mici ar fi verificate, aţi vedea că 90% dintre oamenii lor sunt la negru. Angajatul preferă să muncească pe 100- 200 de lei mai mult şi să stea fără carte de muncă“, a punctat inspectorul. Acesta a prezentat câteva măsuri care ar putea genera personal mai bine pregătit în piaţă. „Ar trebui orientaţi tinerii către cursuri de formare profesională, prin şcoli profesionale, şi stoparea muncii la negru. Cred că doar aşa se poate rezolva problema lipsei de personal calificat în acest domeniu“, a adăugat reprezentantul firmei DAS.
Lipsa personalului a fost subliniată şi de reprezentanţii unei alte companii importante din piaţă. „Avem mai multe locuri vacante pe profilul firmei- construcţii instalaţii, drumuri şi poduri. Căutăm personal calificat, chiar şi ingineri, dar şi personal necalificat. Din păcate, sunt foarte puţine persoane dispuse să ocupe aceste funcţii. Ori nu-şi doresc să muncească, ori nu vor stabilitate. În general am primit CV-uri de la studenţi în ani terminali şi foarte puţini muncitori calificaţi, pe care deja i-am programat la interviu“, a declarat Georgeta Manoliu, specialist resurse umane în cadrul firmei Conest.
Tinerii absolvenţi s-au arătat încântaţi de oferta târgului. „Am terminat Facultatea de Construcţii şi Instalaţii şi am venit să văd dacă îmi pot găsi ceva. Piaţa mi s-a părut destul de ofertantă“, a afirmat Nicoleta T. (23 de ani). „Salariile la început sunt de 1.200 de lei, depinde ce ştii să faci. Important este că sunt locuri de muncă. Vreau să rămân în ţară“, a spus şi Simona G. (23 de ani).
Nu la fel de optimist s-a arătat un bărbat care a muncit mulţi ani peste hotare. „Căutam firme care să ofere locuri de muncă în străinătate, însă mai toate sunt pentru România, iar salariile oferite sunt foarte mici. O firmă de aici mi-a spus de un salariu de 900 de lei pe lună. Ce să fac cu banii ăştia?“, s-a întrebat Cristinel, muncitor calificat în instalaţii, care a lucrat mai mulţi ani pentru o firmă din Spania.
„Acolo câştigam 1.200- 1.300 de euro. Munceam şi sâmbăta şi duminica, dar se merita. Firma din Spania a dat faliment şi acum îmi caut din nou de muncă. Nu e ca şi cum m-am obişnuit cu alt ritm şi alţi bani, dar ce să fac cu 900 de lei? Munceşti vara în căldură, iarna în frig, munca pe şantier nu e uşoară“, a explicat bărbatul de 37 de ani.
Ediţia a VI-a a târgului de locuri de muncă PICAS a fost organizată de Federaţia Generală a Sindicatelor „FAMILIA”, alături de Fundaţia Casa de Meserii a Constructorilor, Asociaţia Română a Antreprenorilor în Construcţii - ARACO şi Comitetul Sectorial în Construcţii.
„Orice meserie este grea, dar în funcţie de pregătire şi aptitudini, ea poate să devină şi uşoară. În momentul când îşi place ceea ce faci şi eşti şi remunerat pentru asta, nu mai este o meserie atât de grea“, inspector resurse umane la firma DAS
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau