Avantajele calificării în domeniul construcţiilor
Dimensiune font:
În jur de 900 de persoane din 17 zone ale ţării au fost şcolite în cadrul proiectului „PICAS te angajează în construcţii“ * cursurile au vizat iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare sau specializare într-un domeniu foarte solicitat pe piaţa muncii, cel al construcţiilor
Unul dintre cele mai ample proiecte de formare în domeniul construcţiilor, derulat pe fonduri europene, a ajuns la final. Partenerii şi echipa proiectului „PICAS te angajează în construcţii“ au prezentat rezultatele obţinute pe parcursul celor 20 de luni de implementare. „Scrierea acestui proiect a reprezentat doar 10% din muncă, cea mai importantă parte a venit din implementare. E nevoie de colaborare, de lucru în echipă pentru ca proiectul să prindă contur şi să aibă rezultate pe măsură“, a punctat Simion Ilie, managerul de proiect.
Practic, în timpul derulării proiectului au fost contactate şi informate direct peste 3.500 de persoane potenţial interesate să muncească în domeniul construcţiilor. 900 de persoane au fost selectate, consiliate şi orientate profesional în acest domeniu. „În domeniul construcţiilor avem nevoie de forţă de muncă pregătită, calificată. Astfel, sectorul devine tot mai competitiv, iar oamenii câştigă din ce în ce mai bine“, a afirmat Ramona Văleanu, directorul general al Casei de Meserii a Constructorilor. Astfel, în judeţele din Regiunea de Nord-Est, incluse în proiect, Suceava, Iaşi, Vaslui şi Bacău, au fost organizate cursuri de formare pentur lucrător finisor pentru construcţii, zidar- pietrar- tencuitor, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gazare, manager de proiect sau montator pereţi şi plafoane de ghips carton.
Cele mai puternice firme din judeţ
„Cifra de afaceri din acest domeniu a scăzut drastic, la fel şi personalul. Nu avem o cifră reală a muncitorilor calificaţi care au plecat în străinătate. În acest context, cred că cei buni şi serioşi îşi vor găsi întotdeauna de lucru. Calificarea prin PICAS este un paşaport pe piaţa muncii şi de dumneavoastră depinde cum îl veţi folosi“, le-a transmis preşedintele ARACO, Laurenţiu Ploşceanu, persoanelor care au urmat cursuri de calificare şi care au fost prezente la evenimentul de încheiere a proiectului.
EXCLUSIV Afacerile producătorilor de vin din Iaşi
Acesta a mai punctat şi faptul că există firme din domeniul construcţiilor care evită să-şi trimită muncitorii la cursuri de calificare pentru că oamenii, reîntorşi în firmă, fie cer salarii mai mari, fie pleacă în străinătate având diplome de calificare. „Urmez un curs de lucrător finisor pentru construcţii. Am aflat despre el de la o prietenă şi mă bucur că am posibilitatea să obţin o calificare. Sper ca astfel de cursuri să mai fie organizate“, a afirmat Adina Andriescu, unul din cursanţii PICAS.
În cadrul acestui proiect au fost organizate printre altele 16 foruri regionale şi două târguri de muncă. Totodată, a fost realizată şi o platforma dedicată exclusiv pieţei muncii din construcţii- www.picas.ro, unde sunt disponibile sute de joburi vacante.
„200 de societăţi din domeniul construcţiilor consultă portalul acesta şi pot cere, în funcţie de proiectul pe care îl au de realizat, oameni calificaţi pe tipuri de activităţi. Avem în baza de date, în jur de 2.000 de persoane, de la muncitori necalificaţi la cei cu studii superioare, manager de proiect. Firmele de construcţii pot găsi prin acest portal, personalul calificat pentru investiţiile pe care le au de realizat“, a explicat Dumitru Răbei, şeful Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii - ARACO Iaşi. Avantajele utilizării instrumentului de recrutare au fost prezentate în cadrul Forumului Regional „Sectorul Construcţiilor: prezent-viitor”.
Proiectul „PICAS TE ANGAJEAZĂ ÎN CONSTRUCȚII” a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, perioada de implementare fiind aprilie 2014- decembrie 2015.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau