Bani europeni pentru antreprenorii Moldovei
Dimensiune font:
Mediul de afaceri din Regiunea de Nord-Est are la dispoziţie mai multe linii de finanţare prin noul Program Operaţional Competitivitate Economică * sunt disponibile fonduri pentru start-up şi spin-off , dar şi pentru clustere în domeniul TIC * unele surse de finanţare sunt deschise până la finalul anului
Mai multe linii de finanţare sunt disponibile în această perioadă, iar antreprenorii din Regiunea de Nord-Est pot beneficia de bani europeni sau guvernamentali. Unele din cele mai atractive surse sunt cele disponibile prin Programul Operaţional Competitivitate Economică. Astfel, firmele de tip start-up sau spin-off pot primi finanţare pentru realizarea de produse, tehnologii sau servicii total noi ori semnificativ îmbunătăţite. Practic, sunt finanţate activităţile de cercetare-dezvoltare sau achiziţia de servicii pentru astfel de activităţi. „Valoarea grantului este de maxim 840.000 de lei şi nu poate depăşi echivalentul a 200.000 de euro, iar contribuţia beneficiarului este de minim 10%“, se arată în ghidul de finanţare.
Topul ţărilor din care România importă bunuri
Prin acelaşi program se acordă sprijin pentru creşterea valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în acest domeniu prin dezvoltarea de clustere. „Obiectivul programului vizează trecerea de la outsourcing la dezvoltarea bazată pe inovare, precum şi colaborarea între structurile de tip cluster din industria TIC, inclusiv în cadrul acestora pentru asigurarea unui acces rapid şi facil la implementarea rezultatelor cercetării/ dezvoltării în scopul obţinerii de produse inovatoare“, se arată în ghidul de finanţare pentru acţiunea 2.2.1 din cadrul Programului de Competitivitate Economică. Cererile pot fi depuse până pe 23 decembrie, iar valoarea granturilor variază de la un milion de lei la 3,2 milioane de lei, la care se adaugă cheltuielile aferente ajutorului de minimis. „În cazul proiectelor strategice sunt eligibile parteneriatele care încorporează IMM-uri care provin din clustere IT diferite şi care implementează proiectul în mai multe regiuni de dezvoltare ale României“, reiese din ghidul de finanţare.
Finanţări prin PNDR
Alte finanţări importante pentru antreprenorii Moldovei pot fi accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020. Sunt bani disponibili pentru investiţii în exploataţii pomicole, dar şi pentru sprijinirea proiectelor care vizează procesarea şi marketingul produselor agricole. Documentaţiile pe submăsurile aferente PNDR pot fi depuse până pe 18 decembrie. Aceeaşi dată este valabilă şi pentru înregistrarea documentaţiilor care vizează dezvoltarea fermelor mici. Valoarea grantului era de maxim 15.000 de euro. Până la finele acestei luni, respectiv 30 noiembrie, pot fi depuse cereri de finanţare pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta severă din acest an. Fondurile sunt acoperite din bugetul de stat. Alina STAN
Până pe 14 decembrie pot fi depuse cereri de finanţare pentru Urbaniada- competiţie de proiecte pentru o viaţă mai bună în spaţiul urban. Banii sunt asiguraţi de ING Bank şi The Institute. Bugetul proiectului va fi de minim 15.000 de euro şi maxim de 100.000 de euro. Limita de finanţare este de 250.000 de euro şi aceasta va acoperi mai multe proiecte, inclusiv cele de tip public- privat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau