Bani pentru antreprenorii din regiune, la început de an
Dimensiune font:
Oamenii de afaceri din cele şase judeţe ale Moldovei au la dispoziţie diverse surse de finanţare la debutul lui 2017 * aceştia pot beneficia fie de fonduri europene sau guvernamentale pentru a-şi concretiza planurile de business
Noul an debutează atât cu planuri îndrăzneţe din partea mediului de afaceri, dar şi cu diverse surse de finanţare care vin în întâmpinarea întreprinzătorilor din regiune. O primă linie de finanţare este cea lansată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – apelul de proiecte destinate microîntreprinderilor. Obiectivul programului îl reprezintă „consolidarea poziţiei pe piaţă a IMM-urilor în domenii competitive identificate în Strategia Naţională de Competitivitate şi Planuri de Dezvoltare Regională“.
Proiectele pot fi depuse până pe 27 ianuarie, „valoarea maximă a ajutorului, în regim de minimis, ce poate fi acordată unei întreprinderi unice pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi este de 200.000 de euro“, iar contribuţia beneficiarului trebuie să fie de minim 10%. Banii se dau pentru lucrări de construire sau extindere a spaţiilor de producţie ale microîntreprinderilor, pentru achiziţia de echipamente tehnologice, utilaje şi instalaţii de lucru. Se mai alocă fonduri şi pentru investiţii în active necorporale precum brevete şi licenţe, dar şi pentru instrumente de comercializare online a serviciilor şi produselor solicitantului. La nivelul Regiunii de Nord-Est, pe această linie de finanţare erau depuse la finele anului 2016 în jur de 230 de astfel de proiecte, cu o valoare totală ce păşea 200 de milioane de lei.
În pregătire pentru finanţare este o altă linie de finanţare pe POR 2014-2020- „Sprijinirea creării şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor“. Valoarea minimă a granturilor este de 200.000 de euro, iar suma maximă ce poate fi accesată este un milion de euro, bani ce vor acoperi „investiţii finanţabile prin ajutor de stat regional“. Proiectele se vor putea depune între 23 februarie şi 23 august 2017, iar contribuţia beneficiarului variază între 10% şi 40%.
Fonduri prin PNDR
O altă sursă de finanţare ce este disponibilă până pe 28 februarie este prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, submăsura 16.4. Fondurile reprezintă „Sprijin acordat pentru cooperare pe orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol“. Grantul de maximum 100.000 de euro se acordă pentru „crearea/ dezvoltarea unui lanţ scurt de aprovizionare/ pieţe locale“, dar şi pentru „activităţi de promovare referitoare la crearea unui şanţ scurt de aprovizionare“.
Pe acelaşi program se alocă fonduri pentru „schema pentru micii fermieri“.
Un program pilot- Start-up Mediu
Sursele de finanţare nu sunt doar cele europene, ci antreprenorii din regiune pot accesa şi programe derulate cu bani de la bugetul de stat. Astfel, este disponibilă „Schema de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor întreprinderilor mici şi mijlocii“, iar valoarea maximă a fondurilor alocate nu poate depăşi 5 milioane de lei. Pe această schemă, reprezentanţii întreprinderilor mici trebuie să contribuie cu minim 30% din fondurile necesare pentru implementarea proiectului, iar cei ai întreprinderilor mijlocii cu 40%.
Granturi de maximum 200.000 de euro pot fi obţinute pentru „investiţii în tehnologii de obţinere a materialelor şi produselor cu impact redus asupra mediului“. Banii sunt alocaţi prin Programul Pilot Start-up Mediu.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau