Bilanţul apicultorilor după iarnă
Dimensiune font:
Soarta albinelor din peste 33 de judeţe este în pericol * apicultorii susţin că se confruntă tot mai des cu depopulări şi mortalităţi ale acestora * motivele invocate sunt legate de pesticidele utilizate în ultimii ani * în ciuda dificultăţilor, peste 100 de apicultori din toată ţara îşi vor promova produsele la Târgul Naţional al Mierii, din perioada 20-22 martie.
Situaţia stupinelor s-a agravat în iarna anului trecut, astfel că reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR) intenţionează să ia măsuri, potrivit Agerpres. Aceştia intenţionează să demareze, în colaborare cu Autoritatea Naţională Fitosanitară, un studiu privind efectele nocive ale pesticidelor de ultimă generaţie asupra albinelor. „În România nu s-au făcut astfel de cercetări, deşi în Europa sunt destul de numeroase. Avem probleme pentru că în această iarnă s-au înregistrat depopulări şi mortalităţi de albine. Am primit din 33 de judeţe astfel de semnale şi aşteptăm ca, după ce se mai încălzeşte vremea, la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii aprilie, să facem un inventar şi să vedem cum stăm“, a declarat pentru Agerpres, Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România. Acesta spune că speră să găsească o posibilitate pentru realizarea acestui studiu, care este esenţial în găsirea soluţiilor de remediere a situaţiei actuale din apicultură. „Este posibil ca aceste depopulări să apară din cauza rapiţei şi a culturii de floarea soarelui care au fost tratate cu neonicotinoide. Deşi efectele acestor pesticide nu sunt imediate, ele apar în timp, sunt efecte subletale asupra puietului şi a generaţiilor următoare“, a adăugat acesta. Totodată, potrivit preşedintelui ACAR, Ministerul Agriculturii a înaintat Comisiei Europene o solicitare de derogare de 120 de zile pentru folosirea pesticidelor pe anumite culturi. „Au motivat că suprafeţele tratate cu neonicotinoide s-au redus sub 250.000 de hectare, la jumătate faţă de anul trecut, iar în următorii doi ani vor dispărea total pentru că în urma acestor tratamente vor muri dăunătorii acestor culturi. Aceste suprafeţe tratate sunt comasate în sudul şi sud-estul României unde se cultivă masiv floarea soarelui“, a adăugat Fetea.
Mare târg la sfârşitul săptămânii
În ciuda dificultăţilor pe care le-au întâlnit în ultimul timp, peste 100 de apicultori din toată ţara vor fi prezenţi anul acesta la Târgul Naţional al Mierii. Acesta se află la a 12-a ediţie şi va avea loc în perioada 20-22 martie, pe platforma Apicolă Băneasa, din Bucureşti. „Chiar dacă anul acesta o parte dintre producătorii de utilaje au mai renunţat să participe, apicultorii vor veni în număr mare pentru că vor să îşi promoveze mierea şi produsele apicole“, Ioan Fetea, preşedintele ACAR, citat de Agerpes. Acesta susţine că apicultura românească începe să fie încurajată de autorităţi, prin promisiuni de reducere a taxelor şi impozitelor. Apicultorii români au solicitat de mai bine de cinci ani reducerea TVA la miere în vederea diminuării evaziunii fiscale din sector, estimată la 35-40%. „Am avut întâlniri cu cei de la Ministerul de Finanţe şi i-am convins să treacă în Codul Fiscal neimpozitarea mijloacelor de transport de toate categoriile specializate în transportul stupilor, dar şi în ceea ce priveşte realizarea inspecţiei tehnice periodice odată la trei ani şi nu la un an, cum este în prezent, pentru că noi folosim aceste mijloace de transport doar parţial, circa două — trei luni pe an. De asemenea, avem promisiuni şi pentru reducerea TVA la miere la 9%“, a adăugat Fetea. Andra PETRARIU
Potrivit Agerpres, anul trecut a fost unul de pierderi pentru apicultorii români, din cauza secetei şi a ploilor excesive din sudul ţării, producţia de miere fiind redusă la jumătate. De asemenea, România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. În sistem ecologic, producţia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate în acest sistem de 110.000.
În comparaţie cu anii trecuţi, în prezent consumul de miere în rândul românilor este în creştere, fiind înregistrat un consum de 450-500 de grame de miere pe an de persoană. Cu toate astea, România încă se situează pe ultimele locuri în clasamentul ţărilor europene, consumul în Germania pe cap de locuitor fiind de două kilograme de miere.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau