Cât ne costă fasolea cu ciolan
Dimensiune font:
În funcţie de locul în care alegeţi să gustaţi din tradiţionala porţie de fasole cu carne, trebuie să scoateţi din portofele între 4 şi 20 de lei * în cazul în care vreţi să nu cheltuiţi bani pe un astfel de preparat, mâine puteţi lua gratuit o porţie de fasole cu cârnaţi, la parada de 1 Decembrie * astfel de manifestări au loc în mai multe oraşe ale regiunii
Considerată o „mâncare tradiţională“ de Ziua Naţională a României, fasolea cu ciolan este unul dintre felurile cele mai solicitate în această perioadă. Cei care doresc să aibă pe masă o porţie de fasole cu carne au la dispoziţie mai multe surse de aprovizionare. Dacă nu aveţi timp pentru a găti în casă acest preparat, puteţi achiziţiona din supermarket cutii cu fasole gata fierte, care costă între 2 şi 7 lei în funcţie de marcă, iar separat să cumpăraţi costiţă ori cârnaţi de porc.
Preţul preparatelor din carne variază, în funcţie de producător şi de tipul de produs, între 12 şi 22 de lei kilogramul. Dacă nu aveţi timpul necesar pentru a găti în casă puteţi lua direct de pe raftul magazinelor conserve cu fasole şi cârnaţi sau fasole şi costiţă, care costă în jur de 4 lei cutia de 330 de grame. În cazul în care doriţi şi murături şi pâine, mai adăugaţi între 5 şi 10 lei.
Firmă-fantomă din Iaşi, paravan într-un mega-scandal
În situaţia în care vreţi să gustaţi din acest „produs tradiţional“, dar nu aveţi timpul ori starea necesară pentru a găti, puteţi comanda acasă acest preparat. Restaurantele din Iaşi vă oferă acest fel de mâncare la un preţ ce variază între 15 şi 19 lei, dar ţineţi cont că livrările la domiciliu au o valoare minimă şi de aceea va trebui să completaţi lista de comandă cu mai multe preparate.
În cazul în care doriţi să mâncaţi la restaurant este indicat să faceţi o rezervare, deoarece multe localuri vor fi aglomerate de 1 Decembrie ţinând cont de zilele libere din această perioadă. Totodată, ar fi indicat să vă asiguraţi că localul pe care l-aţi ales oferă acest preparat tradiţional. „Pentru 1 Decembrie ne-am pregătit cu mai multe tipuri de preparate tradiţionale dintre care, evident, nu va lipsi fasolea cu ciolan. La noi, preţul unei porţii de fasole cu ciolan este de 16,60 lei. Pentru cei care doresc şi murături avem salate de castraveţi muraţi sau murături asortate, care costă 6-7 lei, porţia“, a detaliat reprezentantul unui local din centrul Iaşului.
Mii de porţii împărţite gratuit
În cazul în care nu dispuneţi de bugetul necesar unei mese la restaurant, dar doriţi să gustaţi din „preparatul tradiţional“ o puteţi face gratuit la manifestările dedicate Zilei Naţionale. La Iaşi, reprezentanţii Primăriei au anunţat un amplu program dedicat zilei de 1 Decembrie. Joi, de la ora 10.00, în Piaţa Unirii are loc un concert de muzică populară- „Noi suntem români!“, de la 11.00 sunt programate discursurile oficialităţilor şi depunerile de coroane, de la 12.00 continuă concertul de muzică populară. De la aceeaşi oră, pe Bulevardul Lăpuşneanu începe masa tradiţională din care nu vor lipsi porţiile de fasole de post, cârnaţi, dar şi vin fiert şi ceai. Municipalitatea ieşeană a pregătit 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi. Tot de 1 Decembrie, ieşenii pot lua parte, de la ora 17.00, la aprinderea iluminatului pentru Sărbătorile de Iarnă şi deschiderea Târgului de Crăciun şi a Orăşelului Copiilor de pe pietonalul Ştefan cel Mare. De la ora 17.30, pe turnul Palatului Culturii va fi arborat Drapelul Naţional în prezenţa militarilor de la Garnizoana Iaşi şi a Fanfarei Militare.
Începe recensământul angajaţilor din instituţiile publice!
Astfel de manifestări sunt organizate şi în alte oraşe din Moldova. Oneştenii vor primi, pe lângă vin fiert şi ceai, aproximativ 2.000 de porţii de fasole cu ciolan, ce vor fi distribuite gratuit. Pe 1 Decembrie, de la ora 11.00, va avea loc ceremonialul depunerii de coroane la Monumentul Cireşoaia, iar, de la ora 12.00, la Monumentul Regina Maria, se va desfăşura ceremonia în prezenţa unui sobor de preoţi şi a fanfarei. De asemenea, de la orele 16.00, oneştenii sunt aşteptaţi pe platoul Casei de Cultură, la un concert susţinut de Ioan Paladi şi artişti din Republica Moldova. În cadrul spectacolului, primarul municipiului Oneşti, Nicolae Gnatiuc, va inaugura şi iluminatul de sărbători.
Fasolea cu ciolan a devenit un „produs tradiţional“ de 1 Decembrie, deoarece ani la rândul militarii primeau la popote acest fel de mâncare după paradele organizate în această zi. Civilii care mergeau la manifestări erau de asemenea serviţi cu „tradiţionala“ porţie de fasole cu ciolan la ceaun. În timp, primăriile au început să preia organizarea acestor mese tradiţionale, iar bucatele sunt plătite fie din bugetul public, fie din sponsorizări.
Motive de recunoştinţă într-o zi de joi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau