Ce aduce nou Program Operaţional Regional 2014-2020
Dimensiune font:
Documentul parafat recent la Bruxelles vine cu reguli noi privind alocarea fondurilor pentru dezvoltarea celor opt regiuni ale României * în exerciţiul financiar 2014-2020 sunt puse la bătaie 8,25 de miliarde de euro
Programul Operaţional Regional 2014-2020 include de două ori mai multe axe, o alocare financiară aproape dublă faţă de perioada anterioară de programare bugetară, tipuri noi de investiţii şi indicatori mai clar definiţi şi monitorizaţi. „Odată cu semnarea acestui program începe etapa cu adevărat dificilă: implementarea proiectelor. Obiectivele programelor sunt foarte ambiţioase. Ne aşteptăm ca peste 5.000 de întreprinderi mici şi mijlocii să fie sprijinite să inoveze şi să prospere în următorii 7 ani, ceea ce va duce la o creştere de aproape 50% a productivităţii muncii în regiunile mai puţin dezvoltate ale României“, a spus Corina Creţu, comisarul european pentru Politici Regionale.
Potrivit oficialilor din Ministerul Dezvoltării Regionale, spre deosebire de perioada anterioară de programare bugetară, noul POR 2014-2020 are o alocare totală de 8,25 miliarde de euro, cu 3,54 miliarde de euro mai mult decât REGIO 2007–2013, şi un număr dublu de axe prioritare – 12 faţă de 6.
Bani pentru inovare în afaceri
În noul POR 2012-2020 vor fi finanţate noi tipuri de investiţii precum cercetare, dezvoltare şi inovare pentru IMM, prin centre de transfer tehnologic. „În urma analizei care a stat la baza strategiei POR 2014-2020, proporţia IMM-urilor care au introdus un produs sau un proces inovator este sub 3%, ceea ce este extrem de puţin. Mai mult, două treimi dintre întreprinderile noi dispar în primul an de viaţă. Centrele de transfer tehnologic (CTT) constituie una dintre noutăţile absolute ale noului program, ca tip de investiţii care stimulează inovarea, pentru a introduce în circuitul economic rezultatele cercetării, transformate în produse, procese şi servicii noi sau îmbunătăţite. Astfel, potenţialii beneficiari ai fondurilor europene vor fi toate acele entităţi juridice care fac transfer tehnologic, conform legislaţiei în vigoare, respectiv OUG 57/2002 şi HG 406/2003“, au precizat oficialii Ministerului.
Dezvoltării, care coordonează POR 2014-2020. Totodată, vor mai fi susţinute financiar incubatoare de afaceri, creşterea mobilităţii urbane- investiţii în transportul public electric şi nemotorizat, lucrările pentru eficientizarea termică a imobilelor vor viza şi clădirile publice, dar şi realizarea unui sistem integrat de cadastru şi carte funciară.
O altă noutate este axarea pe proiecte integrate, care să multiplice efectele de dezvoltare. POR 2014-2020 va aduce şi un nou mod de lucru, prin simplificarea sistemului de implementare. Astfel, se va scurta perioada de evaluare şi selecţie, prin cumularea unor etape, reducerea timpului alocat parcurgerii etapelor procedurale anterioare semnării contractului, dar şi a numărului de documente necesare. „Vor fi rezervate sume dedicate pentru a finanţa strategii de dezvoltare în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, care vor permite accesul la finanţare şi localităţilor din aria adiacentă“, anunţă reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.
POR 2014–2020 va oferi finanţare din următoarele axe prioritare:
Axa 2. Sprijinirea competitivităţii mediului de afaceri,
Axa 3. Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon,
Axa 5. Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural,
Axa 6. Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională şi locală,
Axa 7. Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului,
Axa 8. Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale,
Axa 10. Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale.
„POR pentru România este unul dintre cele mai mari programe de investiţii din Uniunea Europeană (...) Acest program a fost creat special pentru a sprijini oamenii din România, a fost creat pentru a da posibilitatea miilor de promotori de proiecte din România să lucreze la creşterea prosperităţii comunităţilor noastre, la crearea de locuri de muncă pentru tineri, dezvoltarea oraşelor, statelor şi regiunilor noastre“ - Corina Creţu, comisarul european pentru Politici Regionale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau