Contradicţii privind scumpirea gazelor
Dimensiune font:
Şedinţa Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor de ieri dimineaţă a adus o veste şoc * şeful forului, Iulian Iancu (PSD) a anunţat că gazele s-ar putea scumpi drastic începând cu 1 ianuarie 2015, din cauza liberalizării impuse de UE * majorarea ar fi de până la 38% şi s-ar aplica celor racordaţi la sistemul centralizat * Departamentul de Energie a precizat luni că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate * companii private solicită, de asemenea, amânarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte şi CET-urile
Căldura s-ar putea scumpi, de la 1 ianuarie, cu până la 38% pentru românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Anunţul a fost făcut ieri dimineaţă după şedinţa Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
„La 1 ianuarie, în mod normal prin liberalizarea preţurilor, centralele termice producătoare de apă caldă şi căldură, gaze naturale, ar trebui să crească preţul ca urmare a acestui proces. Ori, ar însemna o discriminare între consumatorii casnici: adică, consumatorii care deţin o centrală termică ar fi discriminat de vecinul său care beneficiază de căldură de la sistemul centralizat. Acest lucru trebuie realizat imediat, mai ales că la noi liberalizarea a fost prelungită până în 2021. Fără o intervenţie imediată, preţul va creşte”, a spus deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii.
În cadrul acestui for se analizează un raport al ANRE care a solicitat Departamentului de Energie să intervină pentru a nu se crea o discriminare între consumatorii cu centrală de apartament şi cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. „În caz contrar va creşte preţul pentru căldură pentru cei din sistemul centralizat cu 28,8-38,6% arată în raportul ANRE“, a afirmat Iancu.
Companiile solicită amânarea liberalizării
Acelaşi mesaj l-a transmis şi şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ. Acesta a admis că, de anul viitor, există riscul ca românii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să plătească mai mult pentru căldură cu 28-38% comparativ cu românii care au centrale termice de apartament, ca urmare a liberalizării pieţei la energie, astfel creându-se o discriminare între cele două categorii de consumatori. Havrileţ a adăugat că se lucrează la o ordonanţă prin care se va elimina această discrepanţă.
Departamentul pentru Energie a precizat luni într-un comunicat că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate, la 1 ianuarie 2015, în raport cu nivelurile actuale. De asemenea, mai multe companii private solicită amânarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte şi CET-urile. „Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi (luni, n.r.) ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării“, a anunţat Departamentul pentru Energie, într-un comunicat.
Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea, până cel puţin la 1 iulie 2016, a preţului actual al gazelor produse intern.
Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiei de Proprietari din România, a declarat luni că dacă căldura se va scumpi cu 38%, de la 1 ianuarie întreţinerea pentru o familie de trei persoane care locuieşte într-un apartament cu trei camere va ajunge la aproape 450 de lei.
Calendarul de liberalizare presupune creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau