Cum construieşti o carieră în administraţia publică EXCLUSIV
Dimensiune font:
Rareş Macrea, manager public al Prefecturii din Sibiu, a fost prezent la Iaşi, unde a participat la evenimentul „Trecerea PRagului - Operaţiunea de conectare a administraţiei cu publicul nou“ * în cadrul întâlnirii, înaltul funcţionar public a oferit un scurt interviu pentru „Evenimentul Regional al Moldovei“, în care a punctat atuurile necesare unui tânăr pentru a avea o carieră în acest domeniu.
Rareş Macrea are o experienţă de peste 18 ani în administraţia publică. A ocupat funcţii importante precum cele de subprefect şi prefect al judeţului Sibiu, dar şi cea de director adjunct al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“. Acesta susţine că a ajuns să lucreze în administraţie din dorinţa de a face posibil dialogul dintre instituţiile publice şi societatea civilă: „Am terminat facultatea în 1996, iar în timpul facultăţii am avut o viaţă foarte intensă în ONG-uri. În perioada respectivă, administraţia nu era un partener de dialog foarte bun cu ONG-urile, iar 1997 am dat concurs pentru primul loc de muncă la Primăria Sibiu, ocupând o funcţie de inspector în direcţia tehnică a instituţiei“.
Profesionist în administraţie: „Politicul trebuie să-şi ia mâna de pe administraţie“ FOTO
Înaltul funcţionar public este de părere că în acest domeniu este nevoie de implicarea totală a angajaţilor pentru modernizarea sistemului: „Eu sunt implicat într-o serie de proiecte şi de activităţi care duc în cele din urmă la o administraţie mai bună. Trebuie să ai satisfacţia că se vede ceva după tine. Să facem cumva să reinventăm instituţiile publice, pe plan mondial, nu doar în România“. Mai mult, acesta crede că imaginea funcţionarului public român nu este tocmai una favorabilă în momentul de faţă, dar este încrezător că lucrurile se pot schimba: „Cred că funcţionarul poate să îşi îmbunătăţească imaginea extrem de simplu, furnizând servicii de calitate“.
Cu toate că dorinţa tinerilor de a lucra administraţia publică este din ce în ce mai mare, aceştia renunţă uşor la posibilitatea de a face carieră în acest domeniu din cauza salariilor. „Din păcate, cariera în administraţie o întâlneşti destul de rar pentru că sunt foarte mulţi tineri care încearcă să acceadă într-o poziţie, dar nu sunt consecvenţi şi nu continuă foarte mulţi ani din cauza salariilor care sunt destul de mici. Le recomand să o facă din pasiune, să neglijeze aspectele financiare, sperând că banii vor veni după aceea“, a spus Rareş Macrea.
Acesta este de părere că entuziasmul tinerilor este greu de păstrat şi că perspectivele lor de creştere sunt diferite: „Vin cu nişte idei şi nişte aşteptări pe care în contextul actual nu şi le pot acoperi doar cu hobby-ul numit administraţie. Eu la început veneam după facultate când banii nu contau şi chiar nu am avut acest sentiment, pentru mine a fost foarte important să am o viaţă socială şi profesională bună. Azi valorile s-au schimbat, iar din discuţiile mele cu oamenii, aşteptările sunt mult mai mari“. Astfel, tot mai mulţi tineri se formează în cadrul echipelor din administraţia publică, preferând ca după doi sau trei ani să renunţe, fiind atraşi de ofertele financiare mai mari ale firmelor private. Andra PETRARIU
Evenimentul „Trecerea PRagului - Operaţiunea de conectare a administraţiei cu publicul nou“ a fost organizat de Raluca Filip, consultant independent în Management. La eveniment au mai participat ca speakeri şi Noni Trofin, manager al companiei Panovision, Raluca Gavrilescu, naming şi branding manager în cadrul Agenţiei Namogo, Elena Farca, coordonatorul serviciului de relaţii internaţionale şi turism din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, Vali Ţugui, fondatorul televiziunii IBS TV, precum şi Doru Baltag, director medical la Spitalul de Recuperare Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau