Cum va arăta piaţa muncii în viitor

default

Dimensiune font:

| 06-04-2017 15:00

Un renumit consultat în resurse umane a vorbit în cadrul Business Days Iaşi despre trendurile de pe o piaţă greu încercată în ultimii ani * specialistul a punctat faptul că tehnologizarea rapidă trebuie luată în calcul de companiile care vor să-şi păstreze talentele

Peste 100 de specialişti din domenii de interes pentru zona de afaceri iau parte în aceste zile la Business Days Iaşi. Unul dintre domeniile de interes este cel al resurselor umane şi modul în care acestea se vor adapta la realităţile viitorului. „Locul de muncă nu mai este un spaţiu unde te duci cu program fix, ci devine o zonă de schimbat idei. Munca tinde să nu mai fie despre muncă, mai ales într-o perioadă în care vorbim despre noua revoluţie tehnologică 4.0. Oamenii acum vor să conteze, nu doar să fie plătiţi, iar angajatorii trebuie să ţină cont de asta“, a punctat Sorin Faur, HR Director al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO Balkans.

Topul fondurilor alocate pentru dezvoltare urbană în Moldova

Acesta a mai transmis antreprenorilor că pot câştiga competiţia pe talentele din piaţă doar dacă vor înţelege să-şi valorizeze personalul. Specialistul a prezentat şi câteva tendinţe de pe piaţa muncii. „În primul rând este sfârşitul erei «cubicles», birourile acelea în care înghesuim oameni, şi asta pentru că oamenii înghesuiţi nu produc talent. Acum asta se caută: creativitate. Încep să apară noi proiecte imobiliare, gândite altfel. Schimbările vor dura 15-20 de ani, dar spre asta ne îndreptăm“, a detaliat specialistul în HR.

Educaţia va face diferenţa“

Un alt trend este cel al „dispariţiei termenului de angajat“. „Se revalorizează munca umană şi de calitate. Vom fi parteneri, asociaţi, contributori, nu va mai exista cuvântul de «angajat». Încă se caută un înlocuitor. Se va lucra ca freelancer sau ca intraprenor“, a mai adăugat Sorin Faur. Acesta a mai menţionat că într-o lume în care roboţii vor ocupa tot mai multe locuri de muncă, vor apărea etichete pe produse cu „made by humans“ (făcut de oameni) şi „made by robots“ (făcut de roboţi). Totodată, „verdele va deveni mai verde“, ceea ce înseamnă că este nevoie de investiţii în protejarea mediului. „Educaţia va face diferenţa. Este nevoie să investim în educaţia angajaţilor noştri pentru că de fapt investim în afacerea noastră. Va fi o luptă acerbă între oameni şi maşini pentru locurile de muncă, în viitor“, a mai transmis specialistul.

Pe de altă parte, înainte de a cincea ediţie a Business Days la Iaşi, organizatorii au făcut o nouă radiografie a regiunii, iar veştile nu sunt îmbucurătoare. „Continuăm să venim la Iaşi pentru că noi credem în potenţialul acestei zone. Iaşiul, din punctul nostru de vedere este capitala acestei regiuni şi trebuie să joace un rol foarte important în economia naţională. La ora actuală, în baza studiilor şi cercetărilor pe care le facem înainte de fiecare eveniment, Iaşiul are o dinamică de creştere un pic sub restul ţării. Nu este neapărat vina contextului demografic, social sau politic din această zonă, ci mai degrabă sunt lucruri legate de noi ca oameni care trăim în această zonă“, a transmis Laszlo Pacso, iniţiatorul conferinţelor Business Days.

Cine lucrează în Ministerul Viitorului?

Acesta a vorbit de două caracteristici ale mediului de business din regiune: „În primul rând este atitudinea pe care o avem. În continuare regăsim o atitudine de oameni resemnaţi, care aşteaptă din exterior ca lucrurile să se schimbe. În al doilea rând este lipsa unei coeziuni, unui spirit asociativ şi de cooperare care să ajute dezvoltarea mediului economic“.

Acest tip de mentalitate se răsfrânge şi asupra tinerilor elevi, care declară tot mai des că vor să-şi continue studiile în alte regiuni ale ţării. „Un alt lucru care ne îngrijorează este dorinţa tinerilor de a pleca din această zonă. Este un aspect care loveşte pe două paliere, pe de o parte piaţa muncii, iar pe de altă parte zona economică, pentru că numărul celor asistaţi social va depăşi cu mult numărul celor activi, care contribuie la economie. La ora actuală tinerii, cei care acum sunt în liceu sau gimnaziu, 7 din 10 vor să plece din Iaşi şi să urmeze studiile universitare în alte oraşe. Principala direcţie este Clujul şi pe locul doi este Bucureştiul“, a punctat iniţiatorul conferinţelor Business Days.

Principalele motive invocate de tineri sunt „joburi mai bine plătite şi mai multe atracţii pe zona de concerte şi evenimente“. „Clujul atrage foarte mulţi tineri cu zecile de festivaluri, iar asta este o strategie pe termen lung care e câştigătoare. Tinerii sunt pregătiţi pentru business-uri globale, încă din timpul şcolii“, a mai menţionat Laszlo Pacso.

Pe de altă parte, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, susţine că forul pe care îl coordonează şi-a propus să vină în sprijinul mediului de business, deoarece se simte la nivelul zonei că „lipseşte pregătirea pentru a fi antreprenor. Nu multe firme nou-deschise rezistă pe piaţă, iar asta trebuie să ne dea de gândit“. Asandei a declarat că ADR Nord-Est îşi propune să realizeze o mapare a oportunităţilor de business din regiune şi o analiză a zonelor cu potenţial din cele şase judeţe.

 

La conferinţele Business Days care au loc la Iaşi sunt prezenţi 100 de speakeri în domenii precum marketing, banking, PR, comunicare, resurse umane, consultanţă, învăţământ, dar şi business development.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei