Decizie cu impact în toate buzunarele
Dimensiune font:
Cel puţin pe hârtie, taxa pe valoare adăugată (TVA) percepută pentru toate produsele alimentare din România va scădea de la 24% la 9%, începând cu 1 iunie * aceasta este considerată cea mai mare reducere de TVA de până acum, astfel că alimentele din magazine, pieţe şi restaurante se vor ieftini considerabil * măsura aplicată ar reduce evaziunea fiscală şi ar creşte consumul real pe piaţa alimentară * operatorii economici din Moldova au salutat decizia Guvernului de ieri.
Alimentele se vor ieftini din prima zi de vară, cel puţin pe hârtie. Decizia de reducere a TVA de la 24% la 9% la alimente a fost luată, ieri, în şedinţa de Guvern. Premierul Victor Ponta a susţinut că nu se vor face diferenţieri între produse, pentru ca măsura să poată fi uşor de aplicat şi administrat din punct de vedere fiscal.
Astfel, printre produsele care vor beneficia de această schimbare se numără atât băuturile nealcoolice, cât şi serviciile de alimentaţie publică. „Nu cumperi carnea cu 9% şi o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusă şi la servicii de alimentaţie publică“, a precizat Ponta, citat de Mediafax. Mai mult, acesta susţine că intenţia de a reduce cota standard la 20% începând din luna ianuarie 2016 rămâne validă. „Susţinem - şi avem şi puterea - şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale“, a mai spus Ponta. Şeful Guvernului susţine că înainte de a fi luată această măsură au fost consultate Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi, cu toate că nu se aşteaptă la foarte multe încurajări din partea lor, instituţiile respective au înţeles strategia şi beneficiile acesteia pe termen lung şi mediu.
Beneficiile adoptării acestei măsuri
Potrivit primului-ministru, argumentele principale pentru care măsura poate fi aplicată şi este sustenabilă sunt încasările de 5 miliarde de lei în plus la buget din primul trimestru al acestui an faţă aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, acesta spune că prin implementarea măsurii pentru toate alimentele se va reduce evaziunea fiscală, va creşte competitivitatea, ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei, siguranţa alimentară, locurile de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară şi alimentaţia publică. „Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ“, a mai afirmat Ponta, care a cerut Ministerului Agriculturii şi ANAF să verifice dacă diminuarea TVA va fi reflectată în preţ.
De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară „Romalimenta“, care au declarat pentru Agerpres că reducerea TVA-ului va avea un impact foarte puternic asupra populaţiei, dar şi a mediului economic: „Reducerea TVA la alimente va duce la creşterea reală a consumului, cu efect pozitiv în nivelul de trai şi în starea de sănătate a populaţiei, la o concurenţă echitabilă pentru toţi jucătorii de pe piaţă, la creşterea producţiei interne agroalimentare şi la scăderea preţurilor în piaţa albă, paradoxal, sub cele din piaţa subterană“. Mai mult, aceştia consideră că încasările la bugetul de stat nu vor avea de suferit ci, din contră, vor creşte, existând posibilitatea să fie folosite pentru îmbunătăţirea altor sectoare importante. Andra PETRARIU
„Impactul va fi masiv de la 1 iunie. În clipa în care se va micşora TVA, preţul alimentelor va scădea cu 15%. Această măsură este cea mai mare palmă dată evaziunii“- Sorin Minea, preşedintele „Romalimenta“
Reacţii contradictorii la măsura Guvernului
În timp ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, salută decizia de reducere a TVA la produsele alimentare, liderii PNL susţin că măsura anunţată ieri este doar „o jonglare cu veniturile statului“.
Hotărârea privind reducerea TVA la 9% pentru toate produsele agro-alimentare începând din această vară a stârnit reacţii diverse. Astfel, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, susţine că această schimbare va avea efecte pozitive printre care diminuarea preţurilor şi relansarea consumului. „Această măsură de reducere a TVA la alimente, coroborată şi cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurenţial corect. Vom avea evaziune mult mai puţină şi preţuri mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului, ceea ce se traduce prin venituri mai mari la bugetul de stat, şi o colectare mai bună la bugetul de stat. De mâine vor începe consultările cu producătorii, cu industria şi cu marile lanţuri de magazine, pentru a ne asigura că măsura va produce efectele dorite“, a afirmat ministrul Agriculturii.
De asemenea, economistul Viorel Alexandru, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) Filiala Botoşani, consideră că aplicarea măsurii ar putea aduce beneficii directe consumatorilor finali: „Teoretic ar trebui să scadă preţurile, dar nu ştiu dacă se va regăsi scăderea şi în preţul la raft. În mod normal această scădere de TVA este bună, dar să poată să fie pusă în aplicare şi să nu găsească unii comercianţi alte subterfugii să crească cota de adaos motivând că au crescut costurile de producţie, că benzina are nu ştiu ce preţ etc. Orice scădere a fiscalităţii este un lucru bun, mai ales că TVA vizează consumatorul final”.
„Pe mine, ca producător mă avantajează“
Mai mult, Iulian Căzăcuţ, patronul firmei Doly-Com unul dintre marii producători în industria cărnii, a spus că salută cu mare bucurie măsura şi că se aşteaptă la distrugerea evaziunii fiscale din domeniul cărnii după reducerea TVA la 9%. „Salut cu mare bucurie această măsură pe care o aştept de ani de zile. Noi am făcut campanii de reducere a TVA-ului la 9%, pe mine ca şi producător mă avantajează, măsura avantajează şi statul şi va avantaja şi populaţia pentru că marii retaileri au anunţat că imediat vor scădea preţurile la raft dacă se aplică această măsură”, a spus Căzăcuţ.
În ciuda efectelor şi reacţiilor aparent pozitive, prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Cătălin Predoiu, susţine că reducerea TVA-ului, anunţată ieri de premierul Victor Ponta, se află şi în programul de guvernare al partidului pe care îl conduce, atrăgând atenţia că deşi este o măsură în principiu pozitivă, aceasta poate fi distrusă din cauza lipsei de pregătire a Guvernului. „Reducerea TVA-ului reprezintă ultima performanţă de imagine a premierului Ponta. Preocuparea noastră faţă de lipsa de pregătire a guvernului vizează efectele acesteia. Dorim să producă efecte pozitive, dar după toate semnalele din ultimele zile, sunt semne de întrebare legate de capacitatea guvernului de a implementa această măsură, în acest moment. Această jonglare cu veniturile statului denotă lipsă de responsabilitate pentru mecanismele economice. Nu există prezentat de către guvern şi premier un studiu de impact cu privire la prognoza următoarelor luni şi ani, cu privire la politicile preconizate“, a spus Predoiu, citat de Mediafax. Alina CALINIUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau