Demisii la vârful Ministerului de Finanţe după scandalul „proiectului-fantomă“
Dimensiune font:
Secretarul de stat de la Finanţe Gabriel Biriş şi-a dat demisia joi dimineaţă, după scandalul legat de o eventuală modificare a Codului Fiscal. Premierul Dacian Cioloş a acceptat-o.
„În această dimineaţă a ajuns la premierul Dacian Cioloş demisia domnului Biriş din funcţia de secretar de stat, iar premierul a acceptat această demisie. Domnul Biriş are o experienţă în mediul privat de afaceri şi cu experienţa dumnealui a venit cu mai multe propuneri bune de-a lungul timpului, a coordonat proiecte care a condus la măsuri reparatorii ale Codului Fiscal şi acordarea de facilităţi pentru a stimula economie. Pentru aceste lucruri premierul i-a mulţumit d-lui secretar de stat Gabriel Biriş. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor a avut un mandat de simplificare a Codului Fiscal, în acord cu politica acestui guvern. Din păcate, dl. Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public câteva propuneri pe care acest guvern nu şi le asumă“, a detaliat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
El a subliniat că Guvernul nu are în vedere majorări de taxe şi impozite. „În primul rând, cum a spus şi ministrul Finanţelor, acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii, nici pentru angajat, nici pentru angajator, persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creştere a taxării, iar în perioada următoare MFP va pune în dezbatere publică nişte modificări ale Codului Fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfăşurării activităţii economice“, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Ministerul Finanţelor a anunţat miercuri, ca reacţie la informaţiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii.
Proiectul „fantomă“ care ameninţă mediul privat
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal care a circulat marţi în presă, ministerul ar avea în vedere modificarea substanţială a aproape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare prin Legea nr.227 din 8 septembrie 2015. Conform propunerii, cota totală urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu mai era obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru. Secretarul de stat Gabriel Biriş şi-a asumat proiectul, precizând însă că acesta ar fi o propunere aflată într-o discuţie internă care „nu înseamnă niciun leu în plus sau în minus plătit de angajat sau angajator“, ci vizează plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuţiilor sociale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau