Dilemele antreprenorilor din Moldova
Dimensiune font:
Cei care deţin microîntreprinderi şi vor să acceseze bani europeni prin Programul Operaţional Regional au primit mai multe clarificări privind derularea apelului * din păcate, Regiunea de Nord-Est se află la coada clasamentului în ceea ce priveşte documentaţiile înaintate în primele săptămâni de la start
Antreprenorii din întreaga ţară, inclusiv din Regiunea de Nord-Est, au ridicat mai multe probleme în ceea ce priveşte derularea apelului 2.1.A – Microîntreprinderi din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Principalele întrebări adresate de mediul de business au primit răspunsuri din partea oficialilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Astfel, antreprenorii au primit mai multe clarificări legate de evaluarea şi implementarea investiţiei. Una din nedumeririle unui posibil beneficiar a vizat faptul că doreşte să achiziţioneze echipamente pentru mai multe puncte de lucru, din localităţi diferite, dar aparţinând aceleiaşi regiuni.
„O investiţie se poate realiza la două (sau mai multe) locuri de implementare, atât timp cât sunt respectate toate condiţiile de eligibilitate, iar proiectul de investiţie este unul unic, respectiv nu constă, de fapt, în două (sau mai multe) investiţii distincte sub umbrela unei singure cereri de finanţare. De exemplu, modernizarea a două pensiuni (aflate în aceeaşi localitate sau în localităţi diferite) ar constitui, de fapt, două proiecte de investiţie distincte, chiar dacă clasa CAEN vizată ar fi aceeaşi. Pe de altă parte, tot cu titlu de exemplu, modernizarea şi/sau dotarea a două ateliere (localizate distinct), în care solicitantul desfăşoară activităţi cuprinse în acelaşi flux tehnologic, poate fi considerată o investiţie unică“, au explicat oficialii.
Afaceri în picaj pentru o importantă firmă de lactate din Suceava
Aceştia au mai transmis că nu sunt eligibile cheltuielile cu transportul şi asigurarea bunurilor achiziţionate prin proiect. Totodată, cheltuielile cu activităţile de marketing sunt neeligibile, la fel şi cele pentru investiţii a căror implementare a fost deja demarată înaintea depunerii cererii de finanţare, ca de exemplu finalizarea unei clădiri. O altă dilemă a antreprenorilor, dacă este eligibilă cheltuiala cu elaborarea proiectului tehnic, a primit răspuns. „În cadrul acestui apel de proiecte, cheltuiala cu elaborarea proiectului tehnic nu este eligibilă. Sunt eligibile, totuşi, cheltuielile pentru elaborarea documentaţiilor necesare obţinerii acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului de investiţie“, au transmis oficialii ministerului.
Puţine proiecte în Regiunea de Nord-Est
În primele două săptămâni de la deschiderea sesiunii de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 - apelul 2.1.A – Microîntreprinderi au fost depuse aproximativ 70 de proiecte în toate regiunile eligibile. Reprezentanţii Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din cele opt regiuni de dezvoltare au transmis cele mai recente date referitoare la ritmul depunerii cererilor de finanţare prin intermediul sistemului MySMIS.
Pierderi de jumătate de milion de euro la un mare arendaş
Deşi cu alocarea financiară cea mai consistentă, respectiv 40,99 milioane de euro, antreprenorii din Regiunea Nord-Est s-au mobilizat cel mai greu şi depuseseră până la finalul săptămânii trecute doar 4 proiecte. Cele mai multe proiecte erau depuse în regiunile Nord-Vest (15 proiecte), Centru şi Sud-Est (câte 13 proiecte). Apelul de proiecte este deschis până la data de 27 ianuarie 2017, dar perioada poate fi redusă în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme.
În Regiunea Nord-Est, peste 40 milioane euro fonduri nerambursabile sunt disponibile în cadrul acestui apel de proiecte. „Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este 25.000 de euro. Valoarea maxima a finanţării nerambursabile solicitate trebuie să respecte normele de acordare a ajutorului de minimis: valoarea maximă a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi este de 200.000 de euro, echivalent în lei. Finanţarea nerambursabilă solicitată se poate situa la cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului“, au transmis reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. A
Lista cu cele mai frecvente întrebări ridicate de antreprenori
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau