Discriminare pe piaţa muncii
Dimensiune font:
Raportul dintre femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte gradul de ocupare a scăzut în ultimii 10 ani, deşi numărul femeilor care termină o facultate este mult mai mare * pe de altă parte, Angela Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România susţine că, la nivelul spaţiului comunitar, există diferenţe de integrare şi de salarizare între femei şi bărbaţi
Diferenţele majore de ocupare în piaţa muncii dintre femei şi bărbaţi reprezintă o problemă naţională, a declarat Oana Petrescu, partener Deloitte România, în cadrul conferinţei „Gender Diversity in the Boardrooms - Key Driver to Company Performance“.
„Deşi avem semnificativ mai multe fete care termină universitatea, la 100 de joburi deţinute de un bărbat, procentul a scăzut de la 80% la 75% în cazul femeilor în ultimii 10 ani. În anii '90, procentele erau aproximativ egale. Deci, ca să ajungem de la 50 - 50% la un grad de ocupare cu 25% mai mic la femei decât la bărbaţi este o problemă naţională. Schimbarea trebuie să vină de la vârf, din non-executiv“, a explicat Oana Petrescu.
Firmele „zombie“ din economia românească
În opinia sa, consiliile de administraţie sau de supraveghere ale companiilor trebuie să se asigure că, la nivelul conducerii executive, există şi acest obiectiv, respectiv utilizarea activului reprezentat de forţa de muncă pe care societatea îl are.
Există forţă de muncă subfolosită
„Avem un activ productiv pe care nu îl folosim suficient de bine şi ar trebui să fie o îngrijorare. La fel cum ne uităm să alocăm resursele în zonele care aduc cea mai mare valoare, în companie, una din resurse este această forţă de muncă subfolosită“, a adăugat aceasta. Oana Petrescu a făcut referire şi la un studiu realizat de Deloitte România, referitor la ponderea femeilor în consiliile de administraţie şi de supraveghere ale celor mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti. Din acest studiu reiese că, în România, această pondere a înregistrat cea mai mare scădere din toate ţările Uniunii Europene în ultimii cinci ani, ajungând la 11,59% în 2014, faţă de media UE, de 20%. Este vorba despre cele 10 companii incluse în indicele BET al BVB.
Sectoarele vulnerabile ale economiei
La nivelul tuturor companiilor listate în România, ponderea femeilor în structurile de conducere era de aproximativ 17% în 2009, a crescut până la 19% în 2011, apoi, însă, a intrat în declin şi a ajuns la 14% la finalul anului 2014.
Femeile încă sunt discriminate în raport cu bărbaţii la nivel european, atât în privinţa egalităţii de şanse în obţinerea unei funcţii de conducere într-o companie, cât şi în ceea ce priveşte plata pentru aceeaşi muncă prestată, susţine şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote. „În afară de acest gen de discriminare (egalitatea de şanse în obţinerea unei funcţii de conducere — n. r.), mai există altul, pe un alt principiu absolut fundamental. Toţi suntem de acord cu el, şi totuşi nu îl vedem în viaţă: plată egală la muncă egală. Câţi ştiţi că, începând de ieri (luni — n.r.) femeile din Uniunea Europeană lucrează, pentru restul anului, gratis. Dacă ar fi să fie plătite tot atât de mult cât sunt bărbaţii, pentru aceeaşi muncă, ele şi-au primit deja salariul de anul acesta“, a declarat Angela Filote la aceeaşi conferinţă.
Referitor la preocuparea Comisiei Europene cu privire la accesul egal al femeilor la funcţiile de conducere, aceasta a apărut în momentul în care s-a constatat că acest principiu nu se regăseşte în viaţa de zi cu zi. Astfel, în 2010, CE a publicat o strategie pe cinci ani în acest sens, prin care recomandă statelor membre ca, în mod voluntar, să ia măsurile necesare astfel încât să se ajungă la egalitatea de facto între femei şi bărbaţi.
Conform studiului, România se află pe locul 25 în UE în ceea ce priveşte ponderea femeilor în structurile de conducere ale companiilor listate, înainte de ţări precum Grecia, Cipru, Portugalia, Estonia şi Malta.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau