Economia pe scurt
Dimensiune font:
Creşterea preţurilor la gaz a fost amânată * Riscurile de pe pieţele financiare cresc *
6 miliarde de euro în proiecte de energie regenerabilă
Creşterea preţurilor la gaz a fost amânată
Majorarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici, care trebuia aplicată din octombrie, a fost amânată de Guvern, printr-o hotărâre care prevede şi renegocierea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate, în sensul extinderii perioadei până la 30 iunie 2021 pentru aceşti consumatori. Hotărârea a fost aprobată în şedinţa de luni a Guvernului. În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii.
Riscurile de pe pieţele financiare cresc
Ratele scăzute ale dobânzilor contribuie la potenţiala creştere a riscurilor de pe pieţele financiare, deoarece majoritatea statelor se bazează pe măsurile monetare de stimulare pentru a sprijini creşterea economică, se arată în comunicatul publicat duminică la finalul reuniunii de la Cairns (Australia) a miniştrilor de Finanţe şi ai guvernatorilor băncilor centrale din G20, transmite Bloomberg. „Suntem conştienţi de potenţialul acumulării unor riscuri excesive pe pieţele financiare, în special în condiţiile ratelor scăzute ale dobânzilor şi a volatilităţii preţurilor activelor. Salutăm condiţiile economice mai solide din unele economii importante, deşi avansul economic pe plan global rămâne inegal“, se arată în declaraţie.
6 miliarde de euro în proiecte de energie regenerabilă
România a coborât un loc în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă, până pe locul 32, cu active de peste 6 miliarde de euro puse în funcţiune, potrivit ierarhiei EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI). „Această scădere survine ca urmare a unui efort al autorităţilor române de a reconcilia poziţiile consumatorilor de energie afectaţi de costurile induse de schema de sprijin, ale investitorilor care au pus în funcţiune active de peste 6 miliarde de euro în domeniu şi ale operatorilor de reţele electrice care trebuie să facă faţă penetrării de capacitate de producţie necontrolabilă care a schimbat centrul de greutate al producţiei în ţară şi a crescut pierderile în reţele“, a explicat Valeriu Binig, partener Energy Industry Leader, EY România. Conform clasamentului, piaţa energiei regenerabile din China reprezintă cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investitorii care caută să investească în acest sector, în timp ce Europa şi SUA continuă să piardă teren în faţa pieţelor emergente.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau