Economia pe scurt
Dimensiune font:
Doar 2%-3% creştere economică * 3 milioane de maşini Dacia vândute în 10 ani *
Importurile de gaze au scăzut cu un sfert
Doar 2%-3% creştere economică
Creşterea economică a României nu poate fi mai mare de 2-3%, din cauza contextului macroeconomic, a lipsei retehnologizării companiilor de stat şi a dificultăţii cu care companiile au acces la credite, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă. „Nu cred într-o creştere economică mai mare de 2-3%. Este şi contextul macroeconomic, lipsa de retehnologizare a companiilor de stat mai ales. De exemplu, industria de apărare. Nu poţi face performanţă şi să mergi la extern când lucrezi cu echipamente de 40 de ani. Este imposibil să ţii pasul“, a declarat Niţă. Guvernul anticipează un avans economic de 2,5% în acest an, după o creştere de 3,5% în 2013. Fondul Monetar Internaţional estimează un PIB mai mare cu 2,4% în acest an şi cu 2,5% anul viitor. Potrivit lui Niţă, în România „nu se mişcă creditul“, astfel că „finanţarea ne împiedică“.
3 milioane de maşini Dacia vândute în 10 ani
Grupul Dacia Renault a vândut, din 2004 până în prezent, trei milioane de autovehicule, vehiculul Dacia cu numărul 3.000.000 fiind un Sandero Stepway, achiziţionat de un client din Spania, informează compania. „Cu 3 milioane de vehicule vândute în mai puţin de 10 ani, Dacia este un caz unic în universul auto mondial. Marca Dacia a creat şi a întreţinut un puternic climat de încredere şi de proximitate cu clienţii săi, totul datorită unei promisiuni simple şi clare care răspunde întocmai aşteptărilor unei clientele aflate în căutarea unor vehicule fiabile, sigure, cu echipamente şi prestaţii moderne la preţuri accesibile“, a declarat Nicolas Wertans, director de vânzări al Grupului Renault la nivel mondial. Potrivit reprezentanţilor companiei, 2014 se anunţă un an excelent pentru Dacia, în contextul în care vânzările mărcii progresează cu 24,4% pe primul semestru.
Importurile de gaze au scăzut cu un sfert
Beneficiarii din România au primit marţi cu 26,7% mai puţine gaze ruseşti în raport cu nominalizările transmise de Transgaz, informează Departamentul pentru Energie. „Ieri (marţi n.r), Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti ne-a transmis un răspuns oficial conform căruia scăderea livrărilor de gaze ruseşti este cauzată de anumite disfuncţionalităţi tehnice, apărute ca urmare a unor acţiuni Gazprom de umplere a depozitelor de gaze pentru pregătirile necesare perioadei de iarnă“, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Importul actual al României din Rusia se află la un nivel nesemnificativ de circa 0,2 milioane metri cubi pe zi, reprezentând consumul zilnic al unui oraş ca Botoşani sau Satu Mare, ori consumul CET Timişoara. Consumul actual total al României este de circa 26 milioane metri cubi pe zi, în timp ce producţia internă de gaze naturale este de 31 milioane metri cubi pe zi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau