Economia pe scurt
Dimensiune font:
Ţintă: creştere economică de 5-6% * Deficit bugetar de 14,2 miliarde de lei * Investitorii evită pieţele emergente * Economia din umbră ajunge la 28% * Ofertă publică la Fondul Proprietatea
Ţintă: creştere economică de 5-6%
România poate ajunge la o creştere economică anuală de 5 - 6%, pe termen mediu, necesară pentru a atinge nivelul de dezvoltare al ţărilor vest-europene, cu condiţia să acţioneze în continuare pentru menţinerea disciplinei fiscale, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu. „Ţinta noastră este să avem o creştere economică, pe termen mediu, de 5% — 6% în fiecare an. Avem nevoie de această creştere pentru a prinde din urmă restul Europei şi cred că, dacă vom continua să adoptăm măsuri care încurajează mediul de afaceri şi duc la menţinerea disciplinei fiscale, vom atinge acest obiectiv“, a explicat ministrul Finanţelor.
Deficit bugetar de 14,2 miliarde de lei
Deficitul bugetar al României a fost, anul trecut, de 2,2% din PIB (14,247 miliarde lei), în scădere faţă de 3% din PIB în 2012 (17,718 miliarde lei), 5,5% din PIB în 2011 (30,898 miliarde lei) şi 6,6% din PIB în 2010 (35,484 miliarde lei), conform datelor revizuite publicate, marţi, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). România a reuşit în 2013 să-şi reducă deficitul sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, cerut de Uniunea Europeană.
Investitorii evită pieţele emergente
Pieţele emergente nu mai sunt preferatele investitorilor, pentru că au devenit dezechilibrate, iar riscurile au crescut, a declarat, marţi, Themistoklis Fiotakis, senior economist la Goldman Sachs. „Regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est este destul de uniformă, în sensul că economiile de aici se aseamănă foarte mult. Sunt economii mici, bazate puternic pe exporturi, care în ultimii ani şi-au deschis graniţele investitorilor din alte ţări, astfel că depind masiv de capitalul străin“, a spus reprezentantul Goldman Sachs, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicaţia The Economist.
Economia din umbră ajunge la 28%
Creşterea cu 10% a plăţilor electronice determină o scădere de 5% a economiei din umbră, a explicat Cătălin Creţu, manager pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe. „În România, economia din umbră înseamnă 28% din Produsul Intern Brut, ceea ce se traduce în 30 de miliarde de euro care pot fi aduşi la lumină. O creştere de 10% a plăţilor electronice determină scăderea cu 5% a economiei din umbră, iată de ce industria plăţilor electronice este atât de importantă pentru economia unei ţări“, a spus Creţu.
Ofertă publică la Fondul Proprietatea
Fondul Proprietatea intenţionează să răscumpere 750 de milioane de acţiuni, potrivit unui comunicat al FP, publicat luni pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Potrivit sursei citate, administratorul FP — Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala Bucureşti — a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentaţia pentru iniţierea unei oferte publice de cumpărare în scopul derulării celui de-al patrulea program de răscumpărare aprobat de acţionari în luna aprilie 2014.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau