Economia pe scurt
Dimensiune font:
Creanţele administraţiei publice sunt un sfert din PIB * Tranzacţii la Nuclearelectrica *
Împrumuturi de 200 de milioane de lei * Tranzacţiile electronice ar trebui securizate suplimentar
Creanţele administraţiei publice sunt un sfert din PIB
Creanţele administraţiei publice s-au menţinut ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB) la 24,6% la finalul trimestrului II din 2014, nivel similar cu cel raportat în aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor privind conturile financiare trimestriale ale administraţiei publice, publicate marţi de Banca Naţională a României. Această situaţie a rezultat ca urmare a scăderii deţinerilor de acţiuni şi alte participaţii ale statului cu 1,1 puncte procentuale, până la 9,4% din PIB, şi a creanţelor comerciale cu 0,7 puncte procentuale, la 6,4% ca pondere în PIB. În acelaşi timp, depozitele administraţiei publice au crescut cu 1,9 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 7,8% din PIB. Angajamentele sectorului „Administraţia publică“ s-au majorat ca pondere în PIB la 44,4% la finele trimestrului II 2014 faţă de finele trimestrului II 2013, când reprezentau 42,9%. Titlurile în lei şi valută au crescut cu 1,9 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri în lei şi în valută, pe termen lung, ajungând la un nivel de 25,9% din PIB.
Tranzacţii la Nuclearelectrica
Nuclearelectrica a vândut o cantitate de energie de 232.780 MWh, prin licitaţii organizate pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale - PCCB, administrată de OPCOM. Cantitatea de energie scoasă la vânzare a fost împărţită în opt pachete, patru a câte 43.800 MWh, cu livrare în perioada 1 ianuarie — 31 decembrie 2015, şi patru a câte 14.395 MWh, cu livrare în perioada 1 ianuarie — 30 aprilie 2015.
Împrumuturi de 200 de milioane de lei
Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat luni 200 de milioane de lei de la băncile comerciale, la un randament de 4,21%, printr-o emisiune de obligaţiuni pe 15 ani, cu scadenţa reziduală la 152 de luni, la care băncile au subscris oferte de 219 milioane de lei. Trezoreria se împrumută mai ieftin pentru acest tip de obligaţiuni, după ce, în septembrie, a acceptat un randament mediu de 4,35%.
Tranzacţiile electronice ar trebui securizate suplimentar
Peste jumătate din companiile financiare (52%) şi aproape 40% dintre organizaţiile de comerţ electronic sunt dispuse să adopte măsuri de securitate suplimentare pentru a asigura protecţia tranzacţiilor financiare, arată rezultatele unui studiu publicat la începutul săptămânii. Pe de altă parte, 16% dintre organizaţiile de e-commerce nu sunt orientate spre protecţia operaţiunilor financiare şi nu intenţionează, astfel, să instaleze soluţii de securitate care să asigure protecţia tranzacţiilor împotriva fraudelor online.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau