Economia pe scurt
Dimensiune font:
FMI vine la Bucureşti pentru bugetul pe 2015 * Împrumut masiv în Bulgaria *
Transformarea CEC Bank într-o bancă de investiţii ar fi ineficientă
FMI vine la Bucureşti pentru bugetul pe 2015
Proiectul bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice după data de 10 decembrie, când se va încheia misiune comună FMI şi CE, care va veni pe 2 decembrie la Bucureşti strict pentru discuţii pe această problematică, a anunţat miercuri Ministerul Finanţelor Publice. Misiunea comună de experţi ai Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene se va afla la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Misiunea va fi condusă din partea FMI de Andrea Schaechter, iar din partea CE de Istvan Szekely. „Misiunea este una dedicată strict proiectului legii bugetului, nu reprezintă o misiune de evaluare a angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat în faţa FMI în cadrul acordului de tip preventiv semnat între partea română şi reprezentanţii creditorilor externi“, se arată în comunicatul MFP.
Împrumut masiv în Bulgaria
Bulgaria trebuie să împrumute în acest an 1,3 miliarde euro de la bănci internaţionale pentru finanţarea deficitului bugetar şi furnizarea de lichidităţi băncilor şi alte 2 miliarde leva (1 miliard euro), printr-o emisiune locală de obligaţiuni, pentru despăgubirea clienţilor băncii falimentare KTB. Băncile Citigroup, Unicredit, Societe Generale, Deutsche Bank şi HSBC şi-au exprimat interesul să ofere Bulgariei finanţare punte, care să fie ulterior refinanţată printr-o emisiune internaţională de obligaţiuni, probabil în prima jumătate a anului 2015, au arătat surse citate de Reuters. Alţi posibili finanţatori ar putea fi Intesa Sanpaolo, BNP Paribas, KBC şi Raiffeisen, JP Morgan şi Bank of America.
Transformarea CEC Bank într-o bancă de investiţii ar fi ineficientă
CEC Bank este o bancă comercială universală, iar transformarea sa într-o bancă de investiţii este ineficientă, mai ales în condiţiile existenţei unei reţele de unităţi teritoriale foarte dezvoltată, a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). „Ni s-a sugerat în ultima vreme să devenim o bancă a IMM-urilor, a agricultorilor, de dezvoltare sau de alt tip, însă noi suntem o bancă comercială universală. Avem o reţea puternică de unităţi teritoriale, iar transformarea CEC Bank într-o bancă de investiţii este ineficientă. O bancă specializată, în condiţiile economice de astăzi, nu mai are viabilitate nicăieri în lume. La această oră, CEC Bank acordă credite către IMM-uri (42% din întreg portofoliul de credite), agricultori şi administraţiile publice locale“, a spus Radu Gheţea. Potrivit acestuia, băncile din România ar putea participa la crearea fondurilor de garantare cu parteneri externi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau