Economia pe scurt
Dimensiune font:
Investiţii străine directe de 2,4 miliarde de euro în 2014 * Un miliard de dolari furaţi din conturi, în doi ani * Un miliard de dolari furaţi din conturi, în doi ani
Investiţii străine directe de 2,4 miliarde de euro în 2014
Investiţiile străine directe în România au totalizat 2,4 miliarde de euro în 2014, în scădere faţă de 2013, când volumul total atras a fost de 2,713 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. „Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat (în 2014 — n.r) 2.426 de milioane de euro, din care participaţiile la capital (inclusiv pierderea netă estimată) au înregistrat 2.581 de milioane de euro, iar creditele intragrup au avut o valoare negativă de 155 de milioane euro (net)“, se precizează într-un comunicat al BNR.
Un miliard de dolari furaţi din conturi, în doi ani
Un grup multinaţional de hackeri au furat aproximativ un miliard de dolari de la un număr de până la 100 de instituiţii financiare din întreaga lume în decurs de doi ani, a anunţat compania rusească de securitate informatică Kaspersky Lab, transmite Reuters. Potrivit Kaspersky Lab, grupul de hackeri, denumit Carbanak, a urmat o abordare neobişnuită de a fura direct de la bănci, în loc să se deghizeze în clienţi care încearcă să retragă bani din conturile bancare ale companiilor sau persoanelor fizice. Grupul Carbanak a utilizat emailuri compuse cu atenţie în încercarea de a-i induce în eroare pe unii angajaţi ai băncii, selectaţi în prealabil, pentru ca aceştia să deschidă fişiere malware, o tehnică cunoscută popular sub denumirea „spear phishing“. În acest fel hackeri puteau dobândi acces la reţeaua internă a băncilor precum şi la sistemul de supraveghere video al băncilor pentru a afla felul în care lucrează angajaţii băncii şi a le imita activităţile atunci când transferau bani. De asemenea, în unele cazuri Carbanak a preluat controlul de la distanţă asupra unor ATM-uri şi le-a ordonat să elibereze numerar la o dată prestabilită, când un membru al grupului aştepta să colecteze banii.
Se pregăteşte vânzarea masivă a creditelor neperformante
Vânzarea creditelor neperformante de către subsidiarele din România ale Erste Group Bank AG şi Oesterreichische Volksbanken a stimulat încheierea mai multor tranzacţii, unde aproximativ jumătate din creditele neperformante în valoare de 13 miliarde de euro ar putea fi vândute în acest an, transmite Bloomberg. Compania apreciază că investitorii în credite neperformante pot mulţumi BCE pentru redresarea pieţei în Europa de Est, care anul trecut s-a situat la 160 miliarde de euro (180 miliarde de dolari). În august, banca de rebuturi (bad bank) Heta Asset Resolution AG din Austria a vândut primele credite neperformante din statele balcanice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau