Economia pe scurt
Dimensiune font:
Verificări în sectorul retailului farmaceutic * Planuri la Ministerul Transporturilor *
1,5 miliarde de euro, rate la credite
Verificări în sectorul retailului farmaceutic
Consiliul Concurenţei ar trebui să înceapă o investigaţie sectorială asupra retailului farmaceutic, pentru a trasa unele direcţii, precum numărul de farmacii de care România are într-adevăr nevoie, situat în prezent la un nivel nesustenabil, este de părere directorul reţelei Dona, Ovidiu Wencz. „Numărul de farmacii a evoluat în timp mult peste limita sustenabilă, cu o aglomerare în vaduri comerciale cunoscute. Marjele au scăzut pentru că multe dintre farmacii nu au în amonte capacitate de negociere, statul îţi dă o marjă cât să trăieşti, iar preţul locaţiilor închiriate farmaciilor a rămas ridicat, în contextul în care chiriile în piaţă imobiliară scădeau. Astfel, au început să apară multe falimente, iar în anul de graţie 2014 aproape tot retailul farma este pe pierdere“, a arătat Wencz. El a adăugat că, după prelungirea criteriului demografic de anul trecut, în 2015 ar trebui să se discute şi subiectul farmaciilor înfiinţate pe criterii de excepţie, în ideea reverificării numărului de licenţe de care are nevoie România în mod real.
Planuri la Ministerul Transporturilor
Ministerul Transporturilor estimează că va obţine în acest an venituri de 14,6 milioane lei din vânzarea unor participaţii minoritare. „În conformitate cu prevederile Programului de privatizare al MT pe anul 2015, se estimează că veniturile din privatizare vor înregistra un nivel de 14.600.000 lei, rezultat din vânzarea unor participaţii minoritare deţinute de statul român prin Ministerul Transporturilor, pe parcursul anului 2015 (5% din capitalul social al celor 7 societăţi comerciale aflate sub incidenţa Legii 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare)“, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2015.
1,5 miliarde de euro, rate la credite
România a plătit, de la începutul acestui an, peste 1,567 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, în contul împrumutul stand-by contractat în 2009. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro a fost plătită pe 1 ianuarie către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane lei dobânzi şi comisioane. În data de 1 februarie, statul român a plătit 18,3 milioane lei către Banca Mondială (dobânzi şi comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiaşi luni — 3 milioane euro către FMI (dobânzi şi comisioane). Totalul sumei pe care România trebuie să o ramburseze către cele trei instituţii financiare se ridică la circa 1,860 miliarde euro în 2015.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau