Economia pe scurt
Dimensiune font:
600 de angajaţi cer salarii compensatorii * Investiţii masive la Hidroelectrica *
Salariul mediu net lunar s-ar putea majora
600 de angajaţi cer salarii compensatorii
Aproximativ 600 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) vor participa, joi după-amiază, la un marş de protest, solicitând Guvernului închiderea controlată a companiei, fapt ce ar asigura salarii compensatorii persoanelor disponibilizate şi ar reduce riscurile de mediu. Liderul Sindicatului Romag Termo, Alexandru Tănase, a declarat că în urma unei analizei făcute la nivelul RAAN o comisie din cadrul Ministerului Energiei a stabilit că statul nu mai are nevoie de apa grea produsă pe platforma Romag Prod, întrucât stocurile sunt suficiente pentru reactoarele de la Cernavodă care produc energie nucleară, fapt ce atrage automat închiderea companiei din Drobeta Turnu Severin. Sursa citată a precizat că angajaţii unităţii au fost informaţi despre decizia de închidere, iar aceştia au hotărât declanşarea unor proteste prin care solicită Guvernului închiderea controlată a companiei şi acordarea de plăţi compensatorii angajaţilor.
Investiţii masive la Hidroelectrica
Hidroelectrica vrea să investească în acest an 300 milioane euro în retehnologizarea a trei hidrocentrale şi ar putea să cumpere microhidrocentrale în ţări vecine României, precum şi capacităţi de câteva sute de megawatt în centrale eoliene dezvoltate pe piaţa locală. „Vrem să achiziţionăm capacităţi de producţie în ţări limitrofe României. Posibil să cumpărăm câteva sute MW în eolian în România“, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Borza a afirmat că în 16 martie ar urma să fie semnat contractul de modernizare a hidrocentralelor. Potrivit lui Borza, Hidroelectrica are lichidităţi de 800 milioane de lei, şi, dacă ar identifica proiecte viabile, ar putea să împrumute 1 miliard de lei la o dobândă de 1-1,5%.
Salariul mediu net lunar s-ar putea majora
Câştigul salarial mediu net lunar ar putea creşte în acest an cu 5,9%, până la 1.759 lei, în timp ce câştigul salarial mediu brut ar înregistra un avans de 6%, până la 2.415 lei, potrivit prognozei de iarnă publicată de Comisia Naţională de Prognoză. Anterior, CNP estimase pentru acest an o creştere a câştigului salarial mediu net lunar de 4,4%, la 1.733 lei şi a câştigului salarial mediu brut de 4,5%, la 2.382 lei. În acelaşi timp, câştigul salarial real ar putea consemna o creştere de 4,5%, faţă de 2,2% cât era estimat anterior.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau