Economia pe scurt
Dimensiune font:
Creştere de 11% în domeniul construcţiilor * Privatizarea unei părţi din Rompetrol Rafinare, în 2016 * Creşterea din zona euro este prea slabă * România ar putea renunţa la importurile de gaze naturale
Creştere de 11% în domeniul construcţiilor
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în primele şapte luni ale acestui an, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 11,3%, respectiv cu 11,6%, faţă de perioada similară a anului trecut, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. „Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 15,8%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 10,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale cu 15,5%, construcţiile inginereşti cu 10,8% şi la clădirile rezidenţiale cu 5%“, se precizează în comunicatul INS.
Privatizarea unei părţi din Rompetrol Rafinare, în 2016
Reprezentanţii KMG International sunt hotărâţi să îşi onoreze angajamentele faţă de statul român în privinţa Rompetrol Rafinare, iar privatizarea a 26,69% din rafinăria de la Petromidia ar putea avea loc în prima parte a anului viitor, potrivit lui Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte KMG International. „Având în vedere toate procedurile, privatizarea ar putea avea loc în prima parte a anului 2016. Suntem încrezători că am ajuns la un punct de înţelegere cu ministerul pe principalele probleme şi că suntem de acord privind punerea în aplicare a acestora, astfel încât ceea ce rămâne de făcut este ca ministerul să îşi respecte angajamentul“, a explicat Zhangulov.
Creşterea din zona euro este prea slabă
Benoit Coeure, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) susţine că evoluţia economică din zona euro este prea slabă pentru a crea un număr suficient de locuri de muncă, relatează Reuters. „Când inflaţia este scăzută, cea mai bună cale pentru a o aduce la nivelul ţintei BCE de aproape 2% este susţinerea activităţilor economice. În prezent, creşterea economică şi a numărului locurilor de muncă reprezintă precondiţii pentru stabilitatea preţurilor“, a spus Coeure, pentru grupul francez de presă EBRA.
România ar putea renunţa la importurile de gaze naturale
România va importa în acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, însă de anul viitor ar putea renunţa la importuri, întrucât producţia internă ar fi capabilă să asigure integral consumul, a declarat pentru Mediafax preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei estimează un consum de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru acest an, din care importurile se vor ridica la numai 3%, faţă de 25% înainte de 2008.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau