Economia pe scurt
Dimensiune font:
Locuinţe încălzite necorespunzător * Proces după anularea licitaţiei la autostrada Comarnic-Braşov * Împrumuturi de 3,4 miliarde de lei, în octombrie * Furnizorii trebuie să asigure un stoc minim de gaze naturale
Locuinţe încălzite necorespunzător
O gospodărie din 10 nu şi-a putut permite menţinerea unei temperaturi adecvate în locuinţă, anul trecut, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, 12,7% dintre gospodăriile din România nu şi-au putut permite menţinerea unei temperaturi optime în locuinţă, procentul cel mai mare fiind în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16-24 de ani, respectiv 20,3%. În funcţie de statutul ocupaţional al capului familiei, în cazul şomerilor 42,2% nu au putut asigura un climat adecvat. Mai mult de jumătate din gospodării (56,5%) trăiesc în locuinţe individuale separate, proporţia fiind puternic influenţată de mediul rural, restul gospodăriilor regăsindu-se în imobile cu mai multe locuinţe, în special în blocuri cu 10 locuinţe sau mai multe (38,5%).
Proces după anularea licitaţiei la autostrada Comarnic-Braşov
Compania elenă Aktor, împreună cu Vinci şi Strabag, intenţionează să dea în judecată statul român pentru anularea licitaţiei pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, câştigată de consorţiul format de cele trei companii. CNADNR a decis să anuleze procedura de atribuire a proiectului din motive care nu ţin de responsabilitatea consorţiului căruia i-a fost atribuit contractul, se arată într-un comunicat al Ellaktor, compania mamă a Aktor. „În aceste condiţii, consorţiul ia în considerare contestarea deciziei, prin exercitarea tuturor remediilor legale disponibile“, potrivit Ellaktor. În 2013, consorţiul a câştigat licitaţia de concesionare a proiectului de construcţie, finanţare, operare şi întreţinere a tronsonului Comarnic - Braşov al autostrăzii Bucureşti - Braşov, dar CNADNR a anulat în iunie procedura de atribuire a contractului, din cauza problemelor cu finanţarea, urmând să scoată la licitaţie 10 km de pe acest tronson cu bani de la buget.
Împrumuturi de 3,4 miliarde de lei, în octombrie
Ministerul Finanţelor Publice a planificat împrumuturi de 3,4 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna octombrie, prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar sumele astfel atrase sunt destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Cele 3,4 miliarde de lei ar putea fi completate cu alte 300 de milioane de lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark. De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de două miliarde de lei, cu scadenţe la trei, 10 şi 15 ani. Prima licitaţie de obligaţiuni benchmark este programată luni, 5 octombrie, are o valoare de 100 de milioane de lei şi maturitatea la 15 ani.
Furnizorii trebuie să asigure un stoc minim de gaze naturale
Cei 67 de furnizori cu licenţă trebuie să asigure în depozitele de înmagazinare un stoc minim de gaze naturale de 17,477 milioane MWh, până la 31 octombrie 2015, din care 7,535 milioane MWh reprezintă stocul aferent clienţilor casnici, potrivit unui Ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei publicat în Monitorul Oficial. În cazul clienţilor casnici, cele mai mari cantităţi urmează să fie constituite de GDF Suez Energy România, 3,606 milioane MWh şi E.ON Energie România, peste 3,190 milioane MWh.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau