Economia pe scurt
Dimensiune font:
Încă o săptămână în Programul Rabla* 500 de milioane de euro în sectorul viti-vinicol *
Investiţii imobiliare record la nivel global * Cel mai bogat om din lume este un spaniol
Încă o săptămână în Programul Rabla
Administraţia Fondului pentru Mediu, care gestionează programul Rabla, a anunţat că 2.869 de tichete au fost alocate pentru persoanele juridice şi instituţiile publice. Data limită de depunere a dosarelor este 30 octombrie 2015. Listele cu persoanele juridice şi instituţiile publice, care au fost acceptate în program, sunt publicate pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secţiunea aferentă programului. Până în prezent, au fost analizate 1.937 dosare, din care 990 dosare au fost acceptate şi 947 dosare au fost respinse, fiind alocat un număr total de 2.869 tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice. În total, sunt puse la dispoziţie 5.000 de tichete.
500 de milioane de euro în sectorul viti-vinicol
Sectorul viti-vinicol din România a atras peste 500 de milioane de euro în ultimii 10-12 ani, fiind unul dintre cele mai performante sectoare din agricultură. „Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10-12 ani în sectorul viti-vinicol reprezintă un reper pentru celelalte domenii din agricultură. Am beneficiat de fonduri de preaderare - Sapard şi Sapardul românesc - am pregătit industria cu tehnologii moderne, am armonizat instituţional, am adaptat legislaţia, iar în 2007 am intrat pregătiţi în Uniunea Europeană cu sectorul vitivinicol. Au urmat fondurile prin PNDR cu programele de reconversie şi restructurare a plantaţiilor viticole care au fost primite de sector cu acelaşi interes“, a spus Cornel Dicu, director în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citat de Agerpres. Acesta a precizat că aproape toate societăţile viticole din România cu prezenţă pe piaţa comunitară au plantaţii noi, cu soiuri autohtone de bună calitate.
Investiţii imobiliare record la nivel global
Investiţiile imobiliare la nivel global au atins, la jumătatea anului 2015, niveluri record de 407 miliarde dolari, cu 14% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2014, ceea ce face din primul semestru al acestui an cel mai bun din 2007 până în prezent, arată un studiu al unui grup internaţional de consultanţă imobiliară. Statele Unite, Marea Britanie şi Germania rămân, de departe, cei mai mari investitori pe pieţele imobiliare globale, conform studiului realizat de CBRE Group. Tranzacţiile totale în cele trei ţări au fost, în primul semestru din 2015, de 301 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o cotă de 74%, din totalul tranzacţiilor globale. Recenta încetinire economică din Asia a determinat scăderi în China, Singapore şi Coreea de Sud, care au coborât poziţii importante în Top 20 cele mai performante pieţe, pe primul semestru din 2015. Singura piaţă non-asiatică unde s-au mai înregistrat scăderi a fost cea canadiană, unde extracţiile de petrol au fost singurele care au alimentat economia.
Cel mai bogat om din lume este un spaniol
Spaniolul Amancio Ortega, cofondator al grupului Inditex (Zara) a fost desemnat, pentru prima dată, cel mai bogat om din lume, conform clasamentului Forbes actualizat, care estimează averea sa la 79,6 miliarde dolari, relatează agenţia EFE. Omul de afaceri spaniol îl devansează astfel pe cofondatorul Microsoft, Bill Gates (78,1 miliarde dolari), şi pe magnatul din mass-media Warren Buffett (64,4 miliarde dolari). Aceştia sunt urmaţi în top de mexicanul Carlos Slim (62,5 miliarde dolari), de fondatorul Amazon, Jeff Bezos (49,9 miliarde dolari), şi de creatorul Oracle, Larry Ellison (47,6 miliarde dolari). Noua poziţie a lui Ortega în clasament, care se actualizează periodic, se datorează reevaluării acţiunilor companiilor listate la bursă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau