Economia pe scurt
Dimensiune font:
Fonduri infime pentru cercetare- dezvoltare * O nouă inflaţie negativă * Noi acuzaţii în scandalul Volkswagen
Fonduri infime pentru cercetare- dezvoltare
România a cheltuit, în cursul anului 2014, suma de 2,55 miliarde de lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, domeniu în care lucrau, la finele anului trecut, un număr de aproape 43.000 de salariaţi, reiese din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele 2,55 miliarde de lei au reprezentat 0,38% din produsul intern brut (PIB), din care pentru sectorul public a fost alocat 0,22%, iar pentru sectorul privat 0,16%. Potrivit INS, în anul 2014, din totalul cheltuit pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în cele patru sectoare de performanţă, 2,228 miliarde de lei au reprezentat cheltuieli curente, respectiv 87,2%, şi 327,3 milioane de lei cheltuieli de capital, respectiv 12,8%. Ponderea cheltuielilor de capital pentru dotarea unităţilor care au desfăşurat activitate de cercetare-dezvoltare a scăzut cu 3,4 puncte procentuale în anul 2014, faţă de anul 2013.
O nouă inflaţie negativă
Un număr de 13 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflaţie negativă în octombrie 2015, comparativ cu luna similară din 2014, iar România a avut a doua inflaţie negativă din UE, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 0,1% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei s-a situat luna trecută la 0%, de la minus 0,1% în septembrie. Ţările cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei au fost Malta (1,6%), Belgia (1,2%), Suedia (0,9%), Austria şi Portugalia (ambele cu 0,4%). În schimb, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Cipru (minus 1,8%), România (minus 1,4%), Bulgaria (minus 1,2%), Slovenia (minus 1,1%) şi Spania (minus 0,9%).
Noi acuzaţii în scandalul Volkswagen
Aproximativ 43.000 de maşini noi înregistrează un nivel „neverosimil“ al dioxidului de carbon, a anunţat grupul german Volkswagen (VW), care continuă discuţiile cu autorităţile de reglementare privind scandalul emisiilor, transmite Bloomberg. Săptămâna trecută, Volkswagen a recunoscut că a subestimat consumul de combustibil şi nivelul emisiilor de dioxid de carbon pentru aproximativ 800.000 de maşini, mărcile VW, Seat, Skoda şi Audi, vândute în Europa. De asemenea, Volkswagen a admis că a găsit pentru prima dată indicii privind modificarea nivelului emisiilor şi la vehiculele echipate cu motoare pe benzină, extinzând un scandal care până acum se concentra pe motoarele diesel. „Vom depăşi această criză şi Volkswagen va deveni şi mai puternic. Concedierile vor avea loc numai în cazul declinului vânzărilor. În acest moment, nu se întrevede o scădere accentuată“, a afirmat Bernd Osterloh, şeful consiliului angajaţilor companiei germane, într-un interviu acordat publicaţiei germane „Sueddeutsche Zeitung“.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau