Economia pe scurt
Dimensiune font:
A scăzut preţul petrolului * Importurile la peşte au fost de 21 de ori mai mari decât exporturile *
Directorul general de la Complexul Energetic Oltenia, revocat * PIB-ul României a crescut
A scăzut preţul petrolului
Preţul petrolului a scăzut vineri după ce o serie de surse au declarat că Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să-şi majoreze plafonul de producţie, informează AFP şi Reuters. În jurul orei 14.25 GMT, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex) barilul de ţiţei „light sweet crude“ (WTI) cu livrare în luna ianuarie era cotat în scădere cu 1,02 dolari până la 40,06 dolari. De asemenea, la bursa de la Londra cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu doi dolari până sub pragul de 43 de dolari per baril. „Există informaţii potrivit cărora membrii OPEC au decis să-şi majoreze producţia. Piaţa este în scădere pentru că investitorii interpretează aceste informaţii drept un semn că OPEC nu îşi va reduce niciodată producţia“, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.
Importurile la peşte au fost de 21 de ori mai mari decât exporturile
Exporturile României de peşte, crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice au fost de 2.239 de tone în anul 2014, în scădere cu peste 38% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, importurile au totalizat anul trecut 47.081 tone, fiind de 21 de ori mai mari decât cantităţile exportate, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS). În 2014, România a importat cu aproape 23% mai multe produse acvatice decât în 2013, când importurile au fost de 38.285 tone. Valoarea totală a importurilor de acest tip de produse a atins anul trecut 134,9 milioane euro, în creştere cu 15,7% în raport cu anul 2013. În ceea ce priveşte încasările din exporturile de astfel de produse acvatice, acestea au avansat cu doar 2,6%, de la 16,132 milioane de euro în 2013 la 16,557 milioane euro anul trecut.
Directorul general de la Complexul Energetic Oltenia, revocat
Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia l-a revocat vineri din funcţia de director general pe Laurenţiu Ciurel, motivând nerealizarea criteriilor de performanţă, după ce acesta a contestat unele decizii ale Ministerului Energiei, precum sprijinul pentru energii regenerabile, şi a fost trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari. „Motivele demiterii constau în nerealizarea criteriilor de performanta asumate de fostul director“, se arata într-un comunicat al companiei, semnat de preşedintele Consiliului de Supraveghere, Cristian Eugen Radu. Conducerea executivă a companiei va fi asigurată de către ceilalţi membri ai directoratului, coordonaţi interimar de Laurenţiu Ciobotărică, directorul diviziei financiare a CE Oltenia.
PIB-ul României a crescut
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 195,77 miliarde lei preţuri curente, pe serie brută, în creştere cu 3,6%, în termeni reali, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în primele nouă luni a urcat cu 3,7%, la aproape 498,49 miliarde lei, potrivit datelor INS. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 195,77 miliarde lei preţuri curente, pe serie brută, în creştere cu 3,6%, în termeni reali, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în primele nouă luni a urcat cu 3,7%, la aproape 498,49 miliarde lei, potrivit datelor INS. Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru perioada iulie-septembrie s-a situat la 178,43 miliarde lei preţuri curente, în creştere cu 1,4% faţă de trimestrul anterior, în termeni reali, şi cu 3,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau