Economia pe scurt
Dimensiune font:
80% dintre maşinile rulate aflate la vânzare au probleme * Pierderi de 49 de milioane de lei la TAROM * MFP a atras 27,8 milioane de lei de la bănci
80% dintre maşinile rulate aflate la vânzare au probleme
Circa 80% dintre maşinile second hand aflate la vânzare în România au intervenţii asupra kilometrajului, aceasta problemă generând atât probleme tehnice, cât şi financiare pentru clienţi, conform unui studiu realizat de un site de specialitate. „Datul kilometrajului înapoi generează două mari probleme. Pe de o parte, uzura reală a maşinii nu este cunoscută, iar pe de alta dealerii de maşini rulate nu au cum să facă faţă concurenţei neloiale pe care le-o fac samsarii prin vânzarea maşinilor la preţuri mult mai atractive, deoarece kilometrii sunt daţi înapoi şi pentru că nu au nicio obligaţie privind garanţia sau plata taxelor. Au de pierdut clientul final şi economia ţării“, a declarat Mihai Cune, fondator şi director general al InspectorAuto.ro. Prima dintre probleme afectează grav cheltuielile cu reparaţiile şi întreţinerea unei maşini, dar chiar şi siguranţa transportului cu o astfel de maşină. Numărul de kilometri reprezintă un indicator al uzurii tuturor componentelor unei maşini.
Pierderi de 49 de milioane de lei la TAROM
Compania naţională de transport aerian TAROM îşi va reduce în acest an pierderile la 49 milioane lei, de la 110 milioane lei anul trecut, şi ia în calcul eficientizarea schemei de personal prin reducerea personalului, o decizie în acest sens fiind aşteptată anul viitor. „Pentru acest an estimăm pierderi de 49 milioane lei, dar indicatorul EBITDA este pozitiv, în jur de 12,5 milioane euro, ceea ce ne dă mari speranţe pentru viitor. Din punct de vedere contabil, însă, vorbim tot de pierderi, dar să nu uităm că în anul 2011 acestea se ridicau la 260 milioane lei. (...) Ca factori pentru îmbunătăţirea rezultatelor, am avut un grad de utilizare mai ridicat al flotei, ceea ce înseamnă că amortizările legate de costurile cu aeronavele se împart pe mai multe ore. La fel şi în cazul personalului tehnic. În aviaţie, cu cât zbori mai mult, cu atât se reduc costurile. Deci zburăm mai mult decât anul trecut şi s-au redus costurile per ora de zbor. În plus, avem şi un cost cu combustibilul mai avantajos“, a declarat directorul general al TAROM, Christian Heinzmann. El a precizat că cifra de afaceri se va plasa în acest an la 300 milioane euro şi că anul viitor veniturile TAROM vor avea o valoare apropiată de cea a cheltuielilor, compania urmând să obţină profit operaţional cel mai târziu în 2017.
MFP a atras 27,8 milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, ieri, 27,8 milioane de lei, suplimentar la licitaţia de luni, când a atras 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa reziduală la cinci ani şi trei luni, la un randament mediu de 2,79% pe an. Valoarea din prospectul emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, dar ofertele băncilor au însumat doar 27,8 milioane de lei. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de 3,03 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna decembrie, din care 2,7 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 330 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau