Economia pe scurt
Dimensiune font:
Nou director la Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură * Temeri privind preţul petrolului * Închisoare cu executare pentru fostul preşedinte al Siveco * Au crescut preţurile producţiei industriale
Nou director la Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură
Florin Marius Faur, director executiv la APIA Timiş, va fi numit director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în locul lui Ioan Merca, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. „Florin Faur va prelua de marţi şefia APIA, înlocuindu-l pe Ioan Merca, iar Sergiu Iulian Jităreanu, director executiv la APIA Iaşi, va fi numit director general adjunct pe un post vacant existent la APIA. Ordinele vor fi semnate începând cu data de 3 mai 2016“, a spus Irimescu, citat de Agerpres. APIA are prevăzute în organigramă trei posturi de director general adjunct, două fiind ocupate de Nicolae Horumbă şi de ieşeanul Paul Eduard Kmen. Florin Marius Faur a mai deţinut şefia APIA, între anii 2010 şi 2012, fiind propus încă o dată de către Achim Irimescu, în decembrie 2015, să îl înlocuiască pe Mihai Puţintei. Ulterior, ministrul Agriculturii a revocat ordinul de numire pentru Florin Faur, din cauza unor neconformităţi. Florin Faur este absolvent al Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului - USAMV Timişoara, instituţie la care a obţinut o diplomă de master, precum şi titlul de doctor în agronomie. Faur conduce APIA Timiş din 2006 şi are experienţă în gestionarea fondurilor europene.
Temeri privind preţul petrolului
Deşi creşterea preţului petrolului peste 45 de dolari barilul a trimis un semnal de asigurare în industrie, există încă temeri privind o prăbuşire la valorile de la începutul anului de sub 30 de dolari, scrie Bloomberg. Temerile sunt susţinute de nume grele din industria financiară, precum Commerzbank, UBS sau BNP Paribas, care spun ca avântul de peste 70% a preţului din ianuarie până în prezent seamănă cu creşterea de anul trecut, urmată de o prăbuşire. Cele trei bănci se aşteaptă în mai la o scădere bruscă. Avertismentul este că preţurile vor ajunge din nou la 30 de dolari barilul.
Închisoare cu executare pentru fostul preşedinte al Siveco
Irina Socol, fostul preşedinte Siveco România, a fost condamnată marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, definitiv, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au admis, marţi, apelurile făcute de Parchet, de Irina Socol şi alte şase persoane la decizia iniţială a Tribunalului Bucureşti, din vara lui 2015. Astfel, magistraţii au desfiinţat decizia iniţială şi în urma rejudecării au decis să o condamne pe Irina Socol, fostul preşedinte al Siveco România la doi ani şi şase luni, faţă de trei ani şi şase luni cât primise iniţial. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi executorie, urmând ca Irina Socol să fie încarcerată. Irina Socol a fost trimisă în judecată în noiembrie 2014, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată că a pus bazele unui mecanism evazionist în care a angrenat firma pe care a înfiinţat-o, după atragerea mai multor complici, care au recunoscut faptele şi au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise.
Au crescut preţurile producţiei industriale
Preţurile producţiei industriale, pe piaţa internă şi externă, au crescut cu 0,4% în martie faţă de februarie, dar raportat la martie 2015 au înregistrat o scădere de 3,4%, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică. Pe piaţa internă, preţurile au urcat cu 0,2%, faţă de februarie, în timp ce piaţa externă a raportat un avans de 0,7%. Comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, pe intern scăderea a fost de 3,7%, iar pe extern de 2,6%. Cea mai mare scădere a preţurilor a fost înregistrată în martie, faţă de perioada similară din 2015, de industria energetică, cu un minus de 11%, urmată de industria bunurilor intermediare, cu -4%. În schimb, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată preţurile au marcat o creştere de 3,5%. Potrivit INS, pe ramuri industriale, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului a consemnat cea mai mare scădere a preţurilor faţă de martie anul trecut, de 29,9%.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau