Economia pe scurt
Dimensiune font:
Gigantul american Intel îşi închide birourile de la Bucureşti * Franţa a început să utilizeze rezervele strategice de carburanţi * Veşti proaste pentru agricultori * Boom imobiliar în SUA
Gigantul american Intel îşi închide birourile de la Bucureşti
Compania americană Intel, care are un centru de dezvoltare software la Bucureşti din 2010, va închide biroul din Capitală, potrivit unor informaţii ZF. Decizia vine la scurt timp după ce CEO-ul companiei, Brian Krzanich, a anunţat un plan de restructurare care va afecta 12.000 de angajaţi ai Intel la nivel global, adică 11% din efectivul total al angajaţilor companiei, până la mijlocul anului 2017. În 2014, Intel Software Development SRL a avut o cifră de afaceri de 56,7 milioane de lei (cu o treime peste nivelul din 2013), un profit net de 4 milioane de lei şi un număr mediu de 168 de salariaţi, potrivit celor mai recente informaţii disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. În cadrul centrului de la Bucureşti lucrează în principal ingineri software care derulează activităţi de cercetare şi dezvoltare pentru tehnologii open source şi soluţii de calcul de generaţie viitoare. Tot în România, Intel mai are un centru de cercetare-dezvoltare la Galaţi, centru al Wind River, companie achiziţionată de Intel în 2009, care activează ca subsidiară independentă. Activitatea Wind River din România nu va fi afectată de planul de restructurare, potrivit datelor ZF. În 2014, Wind River Systems România a avut o cifră de afaceri de 35,7 milioane de lei, un profit net de 2,4 milioane de lei şi un număr mediu de 160 de angajaţi.
Franţa a început să utilizeze rezervele strategice de carburanţi
Pentru a face faţă problemelor de aprovizionare cu carburanţi provocate de blocarea rafinăriilor, Franţa a început să utilizeze combustibili din rezervele sale strategice de produse petroliere, a anunţat miercuri Uniunea franceză a industriilor petroliere (UFIP), relatează AFP. „De două zile, în condiţiile în care au existat probleme de funcţionare a rafinăriilor, blocaje ale depozitelor, după consultările cu puterile publice am început să utilizăm stocurile de rezervă“, a declarat preşedintele acestui organism profesional, Francis Duseux. Şase dintre cele opt rafinării din Franţa erau afectate marţi de protestele care au început luni şi au perturbat aprovizionarea benzinăriilor. De asemenea, depozitele de carburanţi sunt blocate de mai multe sute de manifestanţi care protestează împotriva unei reforme a dreptului muncii care, în opinia lor, nu va face decât să crească precaritatea salariilor.
Veşti proaste pentru agricultori
Potrivit Monteagro Invest, companie controlată de investitori spanioli, în prezent există un exces de apă în sol, care inundă o parte din terenurile agricole, deci productivitatea la culturile mari, în special grâu şi orz, nu va fi atât de mare pe cât se preconizează în piaţă. „Anul acesta, de exemplu, cred că toată lumea care a pus grâu nu va câştiga foarte mulţi bani. Mă refer la cei care au cultivat grâu şi orz, pentru că preţurile nu vor acoperi cheltuielile, cu atât mai mult cu cât anul acesta vor trebui aplicate mai multe tratamente pentru a evita bolile“, a declarat reprezentantul Monteragro Invest. Compania controlată de investitori spanioli, care se ocupă de cultivarea cu cereale pe o suprafaţă agricolă de 1.900 hectare în judeţul Dâmboviţa, a încheiat 2015 cu o cifră de afaceri de aproximativ un milion de euro, în scădere cu 15% faţă de anul precedent, potrivit companiei.
Boom imobiliar în SUA
Americanii şi-au majorat achiziţiile de case noi în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, iar preţurile au atins un nivel record, o nouă dovadă că ritmul de creştere al economiei americane a accelerat în cel de-al doilea trimestru, transmite Reuters. Departamentul american al Comerţului a anunţat că vânzările de case noi au crescut cu 16,6% luna trecută, până la o rată ajustată sezonier de 619.000 unităţi, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2008, înainte de debutul crizei financiare. În plus, cifrele pentru luna martie au fost revizuite în sus până la 531.000 de unităţi, în loc de 511.000, cât s-a anunţat anterior. Economiştii intervievaţi de Reuters estimau că vânzările de case noi, care reprezintă aproximativ 10,2% din piaţa imobiliară americană, vor atinge până la 523.000 de unităţi în luna aprilie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau