EXCLUSIV Legalizarea bacşişului, sub lupa patronilor moldoveni
Dimensiune font:
Bacşişul sau ciubucul, aşa cum i se mai spune, a devenit motiv de dezbatere între patroni, ospătari şi consumatori * cu toate că se practică dintotdeauna, oriunde în lume, vestea că acesta ar putea fi trecut în mod obligatoriu pe bonul de consumaţie a trezit reacţii diverse * patronii de restaurante şi cafenele susţin că o astfel de măsură ar reduce riscurile amenzilor * totodată, ei cred că bacşişul nu poate fi impus cu forţa consumatorilor * pe de altă parte, angajaţii rămân optimişti şi speră la mărirea salariului pe cartea de muncă.
Conform unei propuneri a reprezentanţilor Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), bacşişul ar putea fi inclus oficial pe bonurile fiscale. Vicepreşedintele forului, Dan Mureşan, a cerut modificarea legislaţiei fiscale în acest sens, propunerea sa fiind trimisă la Ministerul de Finanţe. „Venitul astfel încasat prin bonul fiscal ar fi neimpozabil şi fără TVA, fiind taxat minim la angajat, cu 16% (impozit pe salariu)“, a precizat Dan Mureşan. Acesta susţine că iniţiativa sa are numeroase avantaje, măsura urmând să fie benefică mai ales agenţilor economici, în cazul unor controale efectuate de Fisc. „Valoarea încasărilor din casa de marcat ar coincide cu numerarul din casă şi cel aflat asupra ospătarilor sau prestatorilor. Unitatea riscă sancţiuni drastice, precum închiderea pe o perioadă de trei luni. De aceea, propunerea de a marca bacşişul protejează şi interesele agentului economic, fiind logică şi corectă“, a adăugat acesta.
„De ce să sufăr eu pentru bacşişul lor?“
De aceeaşi părere este şi patronul unui restaurant din Moldova care spune că iniţiativa este binevenită şi că l-ar scăpa de amenzi nedorite. „Degeaba dau bon fiscal la fiecare masă dacă pe angajaţi îi găseşte cu ciubucul în buzunar. Dacă am un control de la Antifraudă, nu îi pedepseşte pe ei, ci pe mine. Mie îmi dă amendă şi tot mie îmi poate închide activitatea. De ce să sufăr eu pentru bacşişul lor? Să îl treacă pe nota de plată şi devine legal. Chelnerilor nu cred că le convine. Nu ştiu cum va fi făcută legea, dar eu sunt de acord pentru că oricine lasă bacşiş ospătarilor la restaurante“, a precizat patronul unui restaurant din Botoşani. Acesta mai spune că în străinătate se poartă această metodă, care funcţionează fără să deranjeze consumatorii. „Am fost recent în străinătate, iar pe bon era trecut pe lângă consumaţia noastră, un alt serviciu cu titlul de «service charge». Calculam şi nu înţelegeam de ce nu ies banii. Era foarte bine şi simplu aşa“, a adăugat acesta.
EXCLUSIV Patronii din Moldova sunt puşi la zid de Antifraudă FOTO
Cu toate astea, părerile sunt împărţite, nu toţi patronii fiind de acord cu noua propunere de schimbare a legislaţiei. „A oferi bacşiş nu este o obligaţie. E ca şi cum m-ai obliga pe mine ca şi consumator să dau bacşiş. În plus, ca proprietar de afacere mă străduiesc să menţin preţurile mici pentru ca să vină la mine clientul, iar adaosul de ciubuc pe bon îmi poate face preţul să pară mai mare“, a declarat patroana unei cafenele din Botoşani. Chiar şi aşa, aceasta mai spune că nu are nimic împotriva bacşişului oferit angajaţilor, dar că nu este absolut necesară menţionarea pe bon. „Peste tot se practică bacşişul, dar în occident, de exemplu, a trebuit să îl pun într-o cutie pe care era scris «Tips». Ni s-a spus să fim generoşi cu personalul care ne-a făcut să ne simţim bine în localul respectiv. Au venit cu urna la mine, dar nu era trecut pe niciun bon“, a adăugat aceasta.
Nici în rândul consumatorilor părerile nu sunt pozitive, mulţi dintre ei considerând că nu pot fi obligaţi să ofere un anumit bacşiş prestabilit dacă nu vor. „Ca şi consumator, nu îmi convine să dau bacşişul la patron, vreau să îl dau chelnerului care mă serveşte, poate pentru că îl cunosc, poate că îmi place cum mă serveşte“, a precizat un client al unui restaurant din Iaşi. Mai mult, cei care prestează servicii în cadrul restaurantelor sau cafenelelor sunt optimişti, susţinând că în urma aprobării unei astfel de măsuri vor avea oportunitatea să ceară o mărire de salariu. „Să îl treacă pe bon. Cu atât mai bine, cer salariu mai mare de la patron pentru că sunt plătită cu procente din vânzare“, a spus o chelneriţă din Botoşani. Andra PETRARIU
„Propunerea noastră a ajuns la Ministerul de Finanţe. În restaurant va fi un afiş, lângă cel despre bonul fiscal. Pe afiş va fi scris că unitatea practică un bacşiş de la 0 la 10 la sută, de exemplu. În cazul în care clientul nu vrea să dea bacşiş, nu este nici o problemă”, a declarat pentru gandul.info, Dan Mureşan, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au intensificat controalele în ultima perioadă sancţionând agenţii economici atât cu amenzi, cât şi cu suspendarea activităţii pentru perioade cuprinse între o lună şi trei luni. Printre motivele principale invocate se numără neemiterea bonurilor fiscale sau bacşişul ilegal prezent în buzunarele chelnerilor. Atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară, patronii de restaurante se plâng că sancţiunile ar fi exagerate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau