EXCLUSIV Mărţişoare cu personalitate pentru clienţi pretenţioşi FOTO
Dimensiune font:
Ieşenii au devenit tot mai pretenţioşi şi atenţi la achiziţiile pe care le fac, creatorii de mărţişoare fiind nevoiţi să se reinventeze constant şi să ţină pasul cu tendinţele anului curent * se poartă mărţişoarele personalizate şi lucrate manual * cele mai surprinzătoare din acest an sunt cele ecologice * consumatorii preferă să le cumpere din magazinele online * preţurile diferă de la 4 la peste 25 de lei.
Începutul de primăvară stârneşte oamenii creativi să îşi dezvolte mici afaceri de sezon. Preferinţele clienţilor se schimbă periodic, aşa că aceştia caută idei ingenioase prin care să îi surprindă. Cele mai în vogă sunt mărţişoarele personalizate, realizate manual. Micii comercianţi se inspiră de pe internet şi învaţă pas cu pas cum să le realizeze, trucul principal fiind acela de a le face din pasiune şi nu cu gândul la banii care pot fi câştigaţi. „Am analizat părerea celor din jurul nostru şi am observat că cele mai importante aspecte la un mărţişor sunt mesajul şi emoţia, pe care acesta are puterea de a le transmite. Am studiat ceea ce îi amuză sau îi face fericiţi pe cei din jurul nostru, iar în acest an, se poartă mărţişoarele care sunt personalizate şi reprezentative caracterului sau relaţiei dintre persoana care oferă şi cea care primeşte cadoul simbolic“, a precizat Ioana Berari, care deţine un magazin online de mărţişoare handmade.
Astfel, mărţişoarele anului 2015 sunt diversificate, atât ca materiale, cât şi ca forme sau culorile folosite. Preţurile variază de la 4 lei la peste 25 lei, timpul de lucru pentru un singur mărţişor ajungând şi la peste două ore sau chiar o zi. Potrivit micilor artişti, oamenii sunt dispuşi să ofere preţul cerut, indiferent, de valoarea acestuia, dacă mărţişorul reuşeşte să fie asociat cu persoana căruia urmează să îl ofere. „Persoana care preferă să achiziţioneze un mărţişor handmade nu îşi impune o anumită sumă când îl achiziţionează spre deosebire de cei care cumpără un model de mărţişor deja existent“, a adăugat Ioana. Tocmai de aceea, cele tradiţionale au început să aibă mai puţin impact la public, afacerile comercianţilor ambulanţi de la colţurile străzilor fiind vizibil afectate, în ciuda preţurilor mici pe care le oferă.
De la tarabele din colţul străzii, la magazinele online
Cu toate că semnificaţia mărţişorului a rămas aceeaşi de-a lungul anilor, în prezent varietatea lor reprezintă un punct forte pentru cumpărători. Dacă înainte erau cumpărate numai de la magazinele sau tarabele de la colţul străzilor, în prezent tot mai mulţi preferă să le comande pe internet. Astfel, oamenii creativi se folosesc de mediul online pentru a-şi promova ideile şi talentul. Aceştia susţin că cele mai frumoase mărţişoare se realizează din pasiune şi nu pentru a câştiga bani. De aici provenind răbdarea şi migala necesare pentru realizarea manuală a unui mărţişor. De asemenea, aşa sunt justificate şi preţurile destul de ridicate ale acestora, care pot depăşi 25 de lei.
Cresc vânzările în mediul online
Cu toate că sunt implicate mai multe costuri legate de transport, oamenii preferă să le comande online, având posibilitatea să le admire din timp şi să le rezerve. În acelaşi timp, li se oferă posibilitatea să îşi comande unele personalizate sau chiar modele unicat. „Lucrând mai mult cu vânzarea acestora prin intermediul magazinelor virtuale pe care le deţinem, am ales să facem modele distincte sau chiar unicat. Astfel, am adăugat colecţiei noastre, «emoticoanele» pe care le putem numi a fi «populare» în conversaţiile online ale fiecăruia dintre noi“, a mai spus Cristina Berari.
Se poartă broşele sau mărţişoarele „ECO“
Mărţişoarele s-au transformat în timp din simboluri în accesorii. Spre deosebire de anii trecuţi, când acestea erau primite în dar şi purtate o singură zi, noile mărţişoare nu mai sunt ascunse în dulap până anul viitor, ci pot fi purtate în orice perioadă. Astfel, sunt considerate mărţişoare şi bijuteriile, printre care brăţările, cerceii, broşele sau chiar butonii pentru cămaşă. „În general, se caută o modalitate cât mai practică de a purta aceste simboluri ale primăverii şi de aceea am ales să realizez mărţişoare predominant de tip broşă. Fiind vorba de mărţişoare realizate manual, munca şi timpul necesare realizării acestora sunt destul de mari, aproximativ o jumătate de oră, sau chiar o oră, în unele cazuri, pentru un mărţişor. Anul acesta am pregătite aproximativ 150 de mărţişoare, preţul fiecăruia fiind de 5 lei“, a spus Anca Pop, o creatoare de mărţişoare handmade.
Noutatea momentului sunt mărţişoarele vintage sau cele ecologice, reciclabile. Astfel, pe piaţa din Iaşi se găsesc mărţişoare sub formă de capsulă umplută cu seminţe de flori, care pot fi plantate oricând în grădină sau în ghivece. Andra PETRARIU
Micii artişti care stau în spatele frumuseţii mărţişoarelor handmade sunt de toate vârstele şi profesiile. Fie că se inspiră din natură, din desene animate sau din filme, la mare căutare vor fi mereu florile, fluturii, inimioarele şi bufniţele. Pe lângă broşe şi pandantive, sunt îndrăgite mărţişoarele realizat prin tehnica origami, clamele de păr personalizate, semnele de carte, turta dulce modelată în diverse forme ori macarones de diferite culori.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau